Prijava

Vaša prijava

Ured za upravljanje u hitnim situacijama: Prozivke nekih političara ne stoje

['potres u Zagrebu']

Iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama poručili su u četvrtak kako ne stoje prozivke nekih političara u medijima po kojima nakon potresa u Zagrebu, 22. ožujka nije bilo organizacije ni strukture.

"To je šamar svim dobrovoljcima i profesionalcima koji svakodnevno rade da pomognu svom gradu i svojim sugrađanima", ocijenili su iz tog ureda i još jedanput pozvali da se prirodnim nepogodama koje su pogodile Zagreb ne koriste za političke svrhe.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama ponovio je da su od dana potresa, 22. ožujka organizirali pomoć i zbrinjavanje građana koji su njime izravno pogođeni te brzi pregled oštećenih građevina.

Pripadnicima zagrebačke Civilne zaštite pridružilo se još 200 novih 

Budući da je u Zagrebu ustrojeno 17 postrojba Civilne zaštite opće namjene koje pokrivaju 17 gradskih četvrti, od potresa do danas angažirano je oko 750 njihovih pripadnika i 550 pripadnika Specijalne postrojbe za traganje i spašavanje.

Osim toga, u postrojbe Civilne zaštite pristupilo je 200 novih volontera, izvijestili su.

Iz Ureda su podsjetili kako su se pripadnici postrojba Civilne zaštite opće namjene na dan potresa okupili na zbornim mjestima određenima na području svake gradske četvrti i odmah počeli ograđivati opasna područja, pomagati ljudima prilikom prijava građevina namijenjenih pregledu inženjera građevine, upozoravati na opasne objekte - srušene dimnjake i oštećene krovove te dojavljivali to hitnim službama.

Timovi Civilne zaštite radili su u Uredu za upravljanje u hitnim situacijama, javljali se na telefone i upisivali podatke o oštećenim objektima, a ostali su podizali šatorska naselja za prihvat građana i podjelu hrane u suradnji s Crvenim križem te u naseljima Gornjoj Dubravi i Podsljemenu sudjelovali u raščišćavanju i sanaciji građevina oštećenih u potresu.

Osim toga, angažirani su i na provođenju mjera zaštite od Covida - osnovani su timovi za obilaske javnih parkova, igrališta, otvorenih trgovina i tržnica na kojima provode propisane protuepidemijske mjere.

Prilikom obilazaka pomagali su i građanima pa su tako na području Novoga Zagreba pomogli i osobi koja je imala epileptički napad.

Pripadnici Civilne zaštite i dalje rade na utovaru i istovaru donirane opreme, građevinskog materijala i drugog za stanovništvo pogođeno potresom te pomažu policijskim postajama tako što na javnim mjestima upozoravaju građane kako bi se što učinkovitije provodile odluke Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske o potrebi socijalnog distanciranja.

Zapovjednici i zamjenici zapovjednika postrojba opće namjene Civilne zaštite Grada Zagreba provode 24-satna dežurstva i stalno su dostupni.

Vatrogasci do danas imali 3010 hitnih intervencija, obrađeno 8800 prijava štete

Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba od potresa do danas imala je 3010 hitnih intervencija (inače na godinu ima oko 3500 intervencija). Osim te postrojbe, hitne intervencije imale su i ekipe dobrovoljnih vatrogasnih društava, ZG holdinga, Elicoma, HEP-a, CIOS-a i MORH-a te vatrogasci iz Virovitice, Bjelovara, Slunja, Siska, Varaždina, Karlovca, Osijeka, Krapine, Slatine, Slavonskoga Broda, Rijeke, Splita, Velike Gorice i Dubrovnika.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama radio je zajedno s Hrvatskim centrom za potresno inženjerstvo na uspostavi, prikupljanju i obradi prijava zgrada oštećenih u potresu. Zaprimljeno je 23.000 prijava, a obrađeno je 8800 prijava štete. Prijave su se obrađivale prema prioritetima te su se odmah nakon potresa obišle sve bolnice i domovi za starije osobe.

Status prijava stalno se mijenja, a u svakom trenutku može se pogledati na www.hcpi.hr, priopćili su iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.


Sretan Uskrs!