Prijava

Vaša prijava

PRAVOSUDNI EPILOG HORORA IZ SOBE 44 U REMETINCU Trojici 9,5 godina za silovanje i premlaćivanje cimera iz ćelije: 'Bio sam polumrtav od udaraca'

['Remetinec', 'silovanje', 'zlostavljanje']

Zbog silovanja i teškog ozljeđivanja tada istražnog 60-godišnjeg zatvorenika, koji je prije tri i pol godine boravio u sobi 44 na III. odjelu remetinečkog zatvora, na Županijskom sudu u Velikoj Gorici nepravomoćno su osuđena njegova tri bivša cimera.

N.V. (31) osuđen je na pet godina zatvora, E.O. (27) na dvije i pol, dok je dvije godine dobio F.Š.H. (27).

Prema optužnici, trojac je psihički i fizički danima zlostavljao muškarca. Vidjeli su da je čovjek daleko slabiji od njih pa su mu tijekom prosinca 2016. priuštili pakao u ćeliji. Prvo ga je N.V. odvukao u toalet i prisilio da klekne na pod kako bi ga oralno zadovoljio. A kada su otkrili razloge zbog kojih je pritvoren (četiri godine držao mrtvu majku u stanu o.pa) F.Š.H. je drugu dvojicu nagovarao da ga tuku govoreći im gdje da udaraju. Šakama su ga tukli po glavi, leđima i rebrima pri čemu su 60-godišnjaku nanijeli teške tjelesne ozljede unutarnjeg krvarenja moždane ovojnice. Optuženi trojac se ne smatra krivim.

N.V. je odbacio tvrdnje da je cimera spolno zadovoljavao u toaletu, ali je priznao da je u više navrata nasrtao s E.O na sredovječnu žrtvu.

- U jednom trenu bilo mi je ga je žao pa smo otišli u WC porazgovarati. Tamo sam ga zagrlio, rekao mu da mi je žao zbog nasilja i da više neću dozvoliti da ga drugi zatvorenici maltretiraju. Taj dan smo u ćeliji igrali šah. Čovjeku sam se imao namjeru ispričati zbog zlostavljanja, ali ne znam kako bi tu ispriku shvatio jer tad je bio psihički nestabilna osoba zbog djela koje je počinio, a rekao nam je da je pritvoren zbog gospodarskog kriminala – branio se N.V. koji je žrtvu, "zbog bahatosti udario najmanje dva, tri puta." Negira da su 60-godišnjaka provocirali zbog zločina radi kojeg je pritvoren no otkriva da su svi postali nervozni u ćeliji kada se otkrio razlog njegova pritvaranja.

Za gnjusno zlostavljanje u ćeliji doznalo se kad je E.O. odlučio si prisvojiti tuđi doručak pa je izbila svađa.

E.O. u sudnici se branio šutnjom, baš kao i F.Š.H. koji je, pak, u tužiteljstvu iznio obranu.

- N.V. i E.O. su dovedeni u našu sobu 44 nakon sukoba sa zatvorenicima u prijašnjoj ćeliji. Nije točno da je razlog nasrtanja na čovjeka bio kad su doznali radi čega je pritvoren jer ja sam cijelo vrijeme znao razlog. Problem je nastao 15.12.2016. kada mu je u posjet došao odvjetnik, a to su ova dvojica shvatila kao da ih je tužio komandirima da švercaju Suboxon pa su tri puta sutradan pretresani. S fizičkim sukobom u ćeliji nemam veze niti sam poticatelj nasilja. Sukob je izbio dok se igrao Čovječe ne ljuti se, a započeo ga je E.O. koji je tražio 60-godišnjaka da igra, no on nije htio pa ga je udario šakom u glavu. Sutradan je zato imao natečen nos i oko, a uho mu je bilo kao školjka - opisao je F.Š.H.

Zatvorsko maltretiranje koje je počelo sa sitnim provokacijama maltretirani čovjek je detaljno opisao.

- F. me tražio da pjevam, a kad nije bilo dobro, huškao bi drugu dvojicu da me pretuku. Zabranjivao mi je da sjedim za stolom. Izmišljao je igre. Sve same neke gluposti. F. me samo jednom tukao po nogama dok sam ležao na krevetu a druga dvojica su me non stop pljuvala po licu, trgali mi hlače. Kad me N. silovao u WC-u, drugi su to čuli i smijali se. A ja sam bio u šoku. Planirali su me silovati i drškom metle, ali do toga nije došlo jer je izbila svađa oko mlijeka. Bio sam polumrtav od udaraca. Završio sam na Rebru na neurokirurgiji - opisao je između ostaloga zlostavljani pritvorenik koji je zbog svog (ne)djela međuvremenu pravomoćno osuđen na dvije i pol godine zatvora.