Prijava

Vaša prijava

LOKALNI STOŽERI O EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI Preminule dvije osobe, 8 novozaraženih: Županija koja 11 dana nije imala nijedan slučaj ima dvoje oboljelih

['SiteMeta Keywords']

Županijski stožeri civilne zaštite i u nedjelju objavljuju najnovije podatke o epidemiološkoj situaciji na njihovim područjima. U nastavku donosimo najnovija izvješća kako budu pristizala.

Istra i dalje 'Covid free' županija

Iz istarskog stožera javljaju da je u protekla 24 sata ispitan 91 uzorak brisa te da su svi negativni na koronavirus, odnosno nema novooboljelih.

Trenutno je na ispitivanju 10 uzoraka, a rezultati se očekuju naknadno. Kao što smo izvijestili, u subotu je Istarska županija, nakon što su svi zaraženi koronavirusom izliječeni, proglašena 'Covid free' županijom.

Bjelovar: U županiji več 18 dana nema novozaraženih

Iz stožera Bjelovarsko-bilogorske županije javljaju da ondje već 18. dan zaredom nema novooboljelih.

- Bjelovarsko-bilogorska županija i dalje je bez zabilježenih novih slučajeva oboljelih od COVIDA 19 i to sada već osamnaesti dan za redom. Od početka pandemije na području županije bilo je zaraženo 10 osoba, od kojih je 7 ozdravilo.

Broj osoba u samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije s današnjim danom je 752, a u posljednja 24 sata policija je zabilježila 1 kršenje mjera samoizolacije ili ukupno 51 do sada. Od početka pandemije policija je izvršila kontrolu poštivanja mjera samoizolacije 3544 puta.

Sutra kreće druga faza popuštanja mjera u Republici Hrvatskoj što znači da svoja vrata otvaraju svi poslovni subjekti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima poput frizera ili pak salona za masažu. Otvara se i javni zdravstveni sustav, kao i privatni zdravstveni sustav uz poštivanje posebnih epidemioloških mjera.

Molimo građane da se ponašaju odgovorno poštivajući sve naputke Stožera i da se ne opuštaju već vode računa da je virus još uvijek aktivan i da će svojim odgovornim ponašanjem učiniti da se ne širi među stanovništvom. Samo odgovornim ponašanjem i prevencijom možemo zaustaviti širenje koronavirusa i dalje biti jedna od županija s najmanje zaraženih u Hrvatskoj, navodi se u priopćenju.

Zadarska županija bez novooboljelih

Stanje na području Zadarske županije i dalje je stabilno i osmi dan zaredom nema novih slučajeva oboljelih od korona virusa, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite, javlja Zadarski.hr.

S današnjim danom (nedjelja) ozdravile su 52 od 85 zaraženih osoba. Aktivnih pacijenata je još 33.

Uzorci se redovito uzimaju u COVID ambulanti na Ravnicama i sustavom „drive-in“, a testiranja se provode u Zavodu za javno zdravstvo Zadarske županije. Do sada je uzeto 1632 uzoraka, a na jučerašnji dan uzeto je 48 uzoraka i svi su negativni.

Aktivni nadzor samoizolacije provodi se nad 627 osoba koje su bile u kontaktu sa dosad oboljelima, a istekao je za 2538 stanovnika.

U Općoj bolnici u Zadru i dalje se liječi troje pacijenata i nitko nije na respiratoru.

Dvoje novooboljelih u Virovitičko-podravskoj županiji

Stožer Virovitičko-podravske županije na konferenciji za medije izvijestio je da su u protekla 24 sata ondje zabilježena dva nova slučaja zaraze čime je ukupan broj oboljelih porastao na 9. Prije ova dva slučaja, u županiji 11 dana zaredom nije bilo evidentiranih novozaraženih osoba.

Vukovarsko-srijemska županija bez novooboljelih

U Vukovarsko-srijemskoj županiji ni danas nema pozitivnih na koronavirus, javio je tamošnji županijski stožer.

- U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema pozitivnih osoba na COVID-19, te tako ukupan broj oboljelih osoba i dalje 40. Trenutno u županiji nema hospitaliziranih osoba zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata izliječene su 4 osobe iz Vinkovaca, što je ukupno 23 izliječenih osoba na području županije. U protekla 24 sata testirano je 46 osoba, što je ukupno do sada 1147 testiranih na području županije.

U samoizolaciji na području županije nalazi se 430 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana zaprimljene su 4 prijave o kršenju samoizolacije, te se provjerom utvrdilo kako je jedna od njih i osnovana. Objekti za karantenu osoba, te objekti za karantenu vozača kamiona u Vukovarsko-srijemskoj županiji su demobilizirani. COVID-19 ambulante osnovane pri domovima zdravlja su zaprimile 10 poziva sa sumnjom na bolest COVID-19.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivno je 8 zdravstvenih radnika, a od toga 2 liječnika, 3 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena i 1 nezdravstveni radnik. Zdravstvenih radnika u samoizolaciji je 3, od kojih je 1 liječnik i 2 medicinske sestre/tehničari, navodi se u priopćenju.

Lika 15 dana bez novih slučajeva

Petnaesti dan zaredom nema novooboljelih osoba u Ličko-senjskoj županiji, priopćio je tamošnji stožer.

- U posljednja 24 sata pristigla su 2 negativna rezultata testiranja te nije bilo uzimanja dodatnih uzoraka. Ukupno su oboljele 22 osobe od COVID-19 od čega su 3 osobe izliječene. Testiranje na koronavirus uzimanjem uzoraka provedeno je nad ukupno 325 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 177 osoba.

U protekla 24 sata policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera opreza samoizolacije „COVID 19“ nad 75 osoba na području Ličko-senjske županije kojom prilikom je utvrđeno jedno kršenje/nepoštivanje izrečene mjere samoizolacije.

Zaprimljene su tri dojave o kršenju drugih Odluka Nacionalnog stožera (npr. Odluka o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanju sportskih i kulturnih događanja, Odluka o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima i dr.), kojom prilikom su izvršene provjere i

nisu utvrđena kršenja mjera Odluka Nacionalnog stožera. U protekla 24 sata utvrđeno je 9 kršenja Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj (osobe bez odgovarajuće propusnice), priopćio je lički stožer.

Primorsko-goranska županija bez novooboljelih

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, kažu u županijskom Stožeru za civilnu zaštitu.

To je već 12. dan zaredom bez novozaraženih, a ozdravila je još jedna osoba. Ukupan broj ozdravljenja sada je 42, a pozitivnih na koronavirus još je 28.

Jedan novi slučaj u Šibensko-kninskoj županiji

U Šibensko-kninskoj županiji jedna je novooboljela osoba u posljednja 24 sata, javio je tamošnji stožer, kako prenosi Radio Dalmacija.

Naime, jučer u popodnevnim satima stigao je rezultat za još jednu osobu koja je pozitivna na koronavirus. Riječ je o pacijentu s područja Grada Knina koji je obiteljski kontakt s oboljelom osobom. Danas nema novooboljelih. Na današnji dan, 3. svibnja 2020. u ovoj županiji ukupno je 90 slučajeva zaraze koronavirusom, a oporavila se 51 osoba.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirana su tri pacijenta, nijedan pacijent nije na respiratoru. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 83 osobe, od čega je 42 kontakt s oboljelim od COVID-19. Do danas je u Šibensko-kninskoj županiji uzeto 1492 uzoraka.

U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske nije bilo kršenja mjera samoizolacije.

Od sutra ide nova faza popuštanja mjera, s radom počinju frizeri, kozmetičari te ostale uslužne djelatnosti, zato iz SCZ Šibensko-kninske županije apeliraju na građane da se i dalje pridržavaju propisanih protuepidemijskih mjera i uputa jer samo odgovornim ponašanjem možemo zaustaviti ovu nevidljivu prijetnju.

Troje novooboljelih u Osječko-baranjskoj županiji

Osječko-baranjska županija od nedjelje bilježi tri novooboljele osobe od koronavirusa, čime je njihov ukupan broj povećan na 125. U svakom slučaju, dobro je da i dalje nema eksponencijalnog rasta, ali gotovo svakodnevne vijesti o novim osobama koje su zaražene virusom Covid-19 jasno ukazuju da opasnost na istoku Hrvatske, za razliku od zapada gdje se Istra kao primjer svima u Hrvatskoj očistila od virusa, ne jenjava.

Inače, svo troje novooboljelih su iz Gata kod Belišća i svi su kao kontakti ranije oboljelih bili u samoizolaciji. Raduje, doduše, vijest da je dodatnih sedmero pacijenata u međuvremenu izliječeno, pa je ukupan broj izliječenih sada 90. U KBC-u Osijek hospitalizirano je deset osoba i nitko nije na respiratoru.

U samoizolaciji je ukupno 200 osoba, pri čemu ih je 16 koji su kontakti novooboljelih. Nažalost, još uvijek ima nesavjesnih i neodgovornih što potvrđuje i podatak o dvije osobe koje je policija prijavila za kršenje samoizolacije. Obje su s područja Belišća.

Jedna preminula osoba u Zagrebačkoj županiji

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do nedjelje do 11 sati evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom.

U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije pet dana za redom nema novooboljelih, ali su 3 osobe više izliječeno te je jedna nažalost preminula, priopćio je županijski stožer.

Do sada je ukupno izliječena 81 osoba, a četiri su preminule.

Nema novih slučajeva u Varaždinskoj županiji

- U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji nemamo ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom pa su tako i danas ukupne brojke ostale nepromijenjene, priopćio je varaždinski županijski stožer.

- Oboljelo je ukupno 46 osoba, a ozdravilo njih 30. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin i dalje se nalazi 13 osoba, a u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu trenutno se liječe tri osobe s našeg područja. Statistički se Varaždinskoj županiji pribrajaju još 4 osobe koje ovdje imaju samo prijavljeno mjesto prebivališta.

U protekla 24 sata testirano je 36 osoba, a time ukupno do sada 1445 osoba.

U Varaždinskoj županiji se u preventivnoj mjeri samoizolacije još uvijek nalazi preko 1800 osoba po čemu smo i dalje na visokom drugom mjestu u Republici Hrvatskoj. Od strane PU varaždinske u protekla 24 sata zabilježeno je 1 kršenje te mjere, te 88 slučaja kretanja bez potrebne e-Propusnice, navodi se u priopćenju.

Splitsko-dalmatinska županija: 17. žrtva Doma u Vukovarskoj, jedna novooboljela osoba

Prema izvješću KBC-a Split preminula je jedna ženska osoba starije životne dobi (96 godina). Osoba je bila korisnica doma za starije i nemoćne osobe Split, smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici. Uz nekoliko teških kroničnih bolesti osoba je bila pozitivna i na covid infekciju. Nesretna žena 17. je žrtva koronavirusa iz te ustanove, javlja Slobodna Dalmacija.

Prema izvješću NZJZ-a SDŽ od ukupno 144 obrađena testa sa područja Splitsko-dalmatinske županije jedna je novooboljela osoba s područja Splita zaražena koronavirusom. Novooboljela osoba je zdravstveni djelatnik KBC-a Split (medicinska sestra).

U odnosu na jučerašnji dan još je 11 osoba izliječeno od korona virusa te je do sada ukupno izliječeno 289 osoba. 83 osobe su hospitalizirane. 104 zdravstvena djelatnika se nalaze u samoizolaciji. 9 osoba je na respiratoru i to 6 iz Splitsko-dalmatinske županije i 3 iz Šibensko-kninske županije. 12 osoba se nalazi u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 499 slučajeva zaraze koronavirusom.

Sisačko-moslavačka županija bez novooboljelih već 12 dana

U Sisačko-moslavačkoj županiji u nedjelju 3. svibnja nije bilo novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19, priopćio je županijski stožer civilne zaštite. Ovo je već 12 dana kako nema zaraženih na sisačkom području jer su zadnji slučajevi zabilježeni 21. travnja, a od ukupno trideset i dva pacijenta s područja županije preostalo je još pet pozitivnih pacijenata na SARS-CoV-2 virus, doznajemo od Romana Rosavca, načelnika županijskog stožera.

Jedan povratnik s rada iz Njemačke je u obradi zbog sumnje na moguće obolijevanje od ove zarazne bolesti.

U Zagrebu jedan novi slučaj zaraze koronavirusom

U protekla 24 sata u Zagrebu je zabilježen jedan slučaj zaraze koronavirusom te je ukupno u glavnom gradu zaraženo 466 osoba, izvijestio je u nedjelju gradski Stožer civilne zaštite. - Tijekom jučerašnjeg dana u Nastavnom zavodu Andrija Štampar je testiran 141 korisnik, broj pozitivnih na koronavirus je jedan, kazao je na konferenciji za novinare pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Ukupno je dosad zabilježena zaraza koronavirusom kod 466 osobe, a 369 osoba je ozdravilo, 18 više od jučer. Kroz trijažne ambulante domova zdravlja prošlo je 29 ljudi, samoizolacija nije određena niti za jednu osobu, a tri osobe su upućene na testiranje. S obzirom da se od sutra reaktivira bolnički sustav, specijalističko-konzilijarne ambulante postupno se aktiviraju i počinju s radom uz preporučene mjere, Jeleč je apelirao na daljnji oprez.

Dario Krnjaković iz Sektora za građenje objekata izvijestio je da je na lokacijama tramvajskih trasa od Dubeca, Dubrave, Maksimirske ulice i Kvaternikovog trga bilo u proteklih dana šest ekipa s auto-dizalicama i da su svi elementi pročelja koji su ugrožavali građane uklonjeni. - ZET je obaviješten o završetku radova za pokretanje daljnjih aktivnosti u cilju uspostave tramvajskog prometa na toj trasi, naglasio je.

Načelnik PU zagrebačke Marko Rašić izvijestio je da je u protekla 24 sata sedam osoba kršilo mjere samoizolacije - dvije u Zagrebu i pet na području Zagrebačke županije. Jedan ugostiteljski objekt u Zagrebu i jedan OPG iz Velike Gorice kršili su mjere rada. Bez propusnice je bilo 18 osoba.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je da ga veseli što raste broj oporavljenih od koronavirusa i što nema prokišnjavanja ljudima na tavane i potkrovlja. S obzirom da od sutra kreće novi set relaksacije mjera, Bandića su pitali da li će se i u domovima za starije relaksirati mjere. - To ne znači opuštanje. Isti odgovorni pristup stvarima koje je Zagreb stavio na mjesto broj jedan da koronavirus nije ušao u gradske domove za starije nastavit će se, poručio je.