Prijava

Vaša prijava

PRIČA S TUROPOLJSKE FARME: Oni rade najtanje rezance na svijetu, a svojim prepelicama pjevaju i pričaju priče!

['SiteMeta Keywords']

Možda bi mi se neki smijali, neki rekli da nisam normalan, ali kad se počnu lijegati iz jaja u inkubatoru, ja uzmem stolac i sjedim uz njih satima. Ako nešto zapne, jer ptići prepelice su, kad izađu iz jajeta, veličine nokta, ja im pomažem. Neki ne mogu izaći, do kraja probiti ljusku, neki se pak ne mogu odlijepiti od ljuske koju vuku sa sobom… Uvijek govorim da svakog volim ponaosob, iako je to nemoguće, jer ih sada već ima u popriličnom broju. Velikima (ako se to uopće može reći za prepelicu), kad narastu… pjevam, fućkam, pričam s njima, jer životinje to osjećaju, znaju da je nekome stalo do njih, da se za njih brine, a onda, vjerujte mi, bolje nesu i jaja su kvalitetnija - rekao nam je Turopoljac Ivica Perečinec, koji sa suprugom Jelicom, uz troje djece, u Lazini Čičkoj vodi farmu “Prepelice Perečinec”.

ecsImgvelika-gorica-21-03-2015-uzgoj-prepelica-i-prepelicjih-jaja-na-imanju-opg-perecinec-5926407090192866327.jpg
 

Zaljubljenik u ptice, Ivica Perečinec najprije je uzgajao ukrasne kokice i pijetlove.

- Imati Jureka i Katicu u dvorištu, pa i nekoliko njih, bilo je lijepo, ali to je bio više hobi - objasnio nam je Ivica koji je čuvši da su prepeličja jaja korisna po zdravlje ljudi, u želji da pomogne roditeljima krhkog zdravlja, od prijatelja nabavio njih stotinu i stavio ih u inkubator. Izleglo ih se četrdeset, što je pravo čudo, jer, za razliku od pilića, ptići prepelice vrlo su osjetljivi i puno ih je teže uzgajati.

- Ispočetka je uzgoj bio uz učenje na pogreškama, a danas imamo 2500 prepelica od kojih dobivamo 1000 jaja dnevno. Jer, morate znati da one nisu kao kokice i rijetko koja nese svaki dan po jaje. Dok su mlade da, ali kako stare tako, moglo bi se reći, gube snagu. Ja ih pustim da rade što i kako žele, jer volim životinje, a plan mi je do kraja godine povećati broj na 3000 prepelica. To je granica do koje mogu ići, a sad ću vam reći i zašto: jednostavno, kad bi ih bilo više, morao bih zaposliti nekog da mi pomogne, a siguran sam da im taj radnik ili radnica ne bi pružali ljubav i pažnju kakvu im ja pružam. Njima bi to bio samo posao i otišli bi kući ne misleći u kakvom će ih stanju sutradan dočekati. A, ja o njima skrbim dan i noć - priznao nam je ljubitelj i uzgajatelj prepelica koji se i teškom mukom rastaje od svake kada, osim za jaja, stigne narudžba za meso prepelica (donosimo i dva recepta iz obitelji Perečinec).

ecsImgzagreb-23-03-2015-jela-od-prepelice-5811350695731170132.jpg
 

- Prodavali smo ih na kućnom pragu, a sada uglavnom idu putem dostave koju smo oformili i prije pandemije, tako da nam to nije novost. Jedino je posla za dostavu više, jer ljudi ne mogu dolaziti na kućni prag, kao što su prije. Znali su neki iz Dalmacije i Istre ‘potegnuti’ do naše farme po jedan dan stara jajčeka i svježe meso - ispričao nam je Ivica Perečinec koji je za prodaju jaja sklopio i ugovor s jednim velikim trgovačkim lancem i iznimno je zadovoljan.

- Jako su fer. Jer, naša proizvodnja ne može konstantno puniti prepeličjim jajima njihove police. Koliko imam, toliko isporučim, meni je bitno da imam čist obraz, da su jaja svježa i kvalitetna - dodao je. Pametni znaju da se u proizvodnji, da bi bila efikasna i održiva mora sve iskoristiti, pa su Ivica i Jelica Perečinec od jaja koja se ne mogu isporučiti do potrošača (oštećene ljuske, premala ili prevelika), pšenice iz vlastitog uzgoja te špinata iz vlastitog vrta počeli proizvoditi tjesteninu. Za sada se, “najtanji rezanci za juhu na svijetu”, kako kaže Ivica, potom casarecce i široki rezanci samo s jajima, pa sa špinatom, pirom ili heljdom mogu nabaviti putem on-line prodaje, odnosno dostavom, a nadaju se da će uskoro biti dostupni i na policama dućana.

34789248_2218895618151136_5410200754642223104_n.jpg

22308581_680124622190988_5837399927847665676_n.jpg
 

- Imamo hrpu ideja, samo neke je vrlo teško realizirati jer se moraš boriti s nepotrebnom papirologijom, dok druge baš i nemaju previše potražnje na našem tržištu. Primjerice, počeli smo raditi ukiseljena prepeličja jaja. To je u nekim zemljama delikatesa, dobili smo čak i ponudu da se preselimo u Ameriku i tamo ih radimo, a u Hrvatskoj jednostavno nema previše interesa, jer skupa je proizvodnja pa je i proizvod ekskluzivan. Ali, sve u svoje vrijeme, treba pametno ići naprijed. Mi smo zadovoljni ovdje, zaradimo za pristojan život, živimo zdravo, u suradnji s prirodom, a najsretniji smo kad slušamo pijukanje naših malih prepelica - rekao je Ivica Perečinec