Prijava

Vaša prijava

OTKRIVAMO TKO SU NOSITELJI LISTA HDZ-a I SDP-ove KOALICIJE Plenković ide na Bernardića, Jandroković na Ostojića, Beroš na Vidovića

['Vili Beroš', 'Koalicija Restart', 'Zoran Milanović', 'SDP', 'HDZ', 'izbori', 'Davor Bernardić']

Hrvatski sabor raspušta se u ponedjeljak, na izbore ćemo ići između 21. lipnja i 12. srpnja, a točan datum odredit će predsjednik Republike Zoran Milanović kada se donese odluka o raspuštanju.

U HDZ-u tvrde da imaju većinu za raspuštanje Sabora, jer su svi koalicijski partneri potvrdili da su za ljetne izbore. A da ima ruke za raspuštanje Sabora, kako doznajemo, premijer Andrej Plenković rekao je i predsjedniku Milanoviću kada su se telefonski čuli u četvrtak nakon koalicijskog sastanka. Milanović ga je tada pitao i ima li neku preferenciju oko datuma, Plenković mu je rekao da nema, a predsjednik će sada o tome razgovarati i s predsjednikom SDP-a.

- Nakon što se donese odluka o raspuštanju, predsjednik će donijeti odluku o datumu izbora, pri čemu će voditi računa i kada ta odluka stupa na snagu. Ona može stupiti na snagu s danom donošenja, ali i ne mora. Pri određivanju datuma vodit će se kriterijem da se građanima omogući da u što većem broju iskoriste svoje glasačko pravo, sigurno neće kalkulirati s time kada će većina biti na godišnjem odmoru - kažu na Pantovčaku.

Imena na listama

Iako vrh HDZ-a uporno izbjegava javno govoriti o sastavu i imenima na izbornim listama, više izvora iz vladajuće stranke tvrdi da će Andrej Plenković biti nositelj u prvoj (zagrebačkoj) izbornoj jedinici, da će glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković nositi listu u drugoj (istok Zagreba, Vrbovec, Bjelovar, Koprivnica, Križevci…), a dvije slavonske - četvrtu i petu - nosit će osječko-baranjski župan i potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić i ministar financija Zdravko Marić. Treću jedinicu (Zagorje, Varaždin, Međimurje…) nosit će, kažu sugovornici iz HDZ-a, ili ministar gospodarstva Darko Horvat ili ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović. Šestu jedinicu (dio Zagreba, Velika Gorica, Sisak…) nosit će, tako se barem priča u vladajućoj stranci, ili ministar zdravstva Vili Beroš ili energetike Tomislav Ćorić, koji je i na čelu tima koji piše izborni program HDZ-a. Ministar branitelja Tomo Medved trebao bi nositi listu u najčudnijoj, sedmoj jedinici, koja se pruža od Jaruna do Jadrana, a ministar prometa Oleg Butković osmu (Istra, Rijeka, Primorje). Dvije najjužnije trebali bi, tvrdi naš izvor iz HDZ-a, nositi potpredsjednica stranke Zdravka Bušić (9. jedinicu) i Damir Krstičević (10.), unatoč tome što je nedavno podnio ostavku na mjesto ministra obrane.

Izbirljivi HDZ

Što se tiče koalicijskih partnera, HDZ je ove godine jako izbirljiv. U obzir, kažu, dolaze samo partneri s kojima su izašli i na prošle izbore 2016. - minus Hrast koji je već dogovorio koaliciju sa Škorom.

Kako doznajemo, šef HSLS-a i gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak dogovorio je s Plenkovićem predizbornu suradnju i bit će na takozvanom ulaznom mjestu u Sabor u svojoj, 2. jedinici. Baš kao i na prošlim izborima kad bi osvojio saborski mandat da ga sa zadnjeg mjesta na listi preferencijalnim glasovima nije istisnuo tadašnji zamjenik šefa HDZ-a Milijan Brkić. Uz to, HSLS bi navodno trebao dobiti još jedno mjesto s kojeg je moguće ući u Sabor. Zastupnici HDS-a Branko Hrg i Goran Dodig kažu kako se nadaju da će se s HDZ-om uspjeti dogovoriti slično kao i za prošle izbore. Tada je HDS od HDZ-a dobio dva ulazna mjesta (u 2. i 10. jedinici).

Kako doznajemo, Plenković još pregovara i s Marijanom Petir koja bi, ako pregovori uspiju, bila na HDZ-ovoj listi u 6. jedinici.

Stranka Milana Bandića i HNS na izbore će samostalno, a suradnji s HDZ-om mogu se nadati eventualno tek nakon izbora pod uvjetom da zadrže parlamentarni status.

SDP će na izbore kao vodeća stranka Restart koalicije koju čine još HSS, HSU, SNAGA i Glas, a kad je riječ o nositeljima lista, šef SDP-a Davor Bernardić nosit će listu u 1. jedinici, Rajko Ostojić bit će nositelj u 2., a krapinsko-zagorski župan Željko Kolar nosit će listu u 3. jedinici. Ostaje otvoreno pitanje slavonske četvrte i pete jedinice. U 4. jedinici listu bi mogao nositi Domagoj Hajduković, ali ideja je i da je nosi popularna europarlamentarka Biljana Borzan, koja bi mogla povući dosta glasova, a Hajduković bi ionako ušao u Sabor na drugome mjestu. Borzan bi poslije mandat prepustila drugima na listi jer će nastaviti karijeru u Euro parlamentu. Listu bi u 5. jedinici mogao nositi i europarlamentarac Fred Matić ili, ako on ne bude htio, ili stranka ne odluči drugačije, Vinko Grgić. Politički tajnik stranke Davorko Vidović nosit će listu u 6., primorsko-goranski župan Zlatko Komadina u 7., Erik Fabijanić u osmoj, a Franko Vidović u devetoj. Predsjednik saborskog Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk nosit će desetu, dalmatinsku jedinicu.

Ulazna mjesta

HSS će dobiti tri ulazna mjesta na listi u petoj, šestoj i sedmoj jedinici. Prema našim izvorima, ulazna mjesta za Sabor dobit će predsjednik stranke Krešo Beljak, zamjenik predsjednika Davor Vlaović i glavni tajnik Željko Lenart, a potpredsjednici će biti sljedeći na listama.

HSU će dobiti jedno ulazno mjesto za predsjednika stranke Silvana Hrelju u 8. jedinici te jedno granično mjesto za Tomislava Žagara u 4. jedinici, dok će Glas dobiti jedno ulazno mjesto za predsjednicu Anku Mrak Taritaš. Goran Beus Richembergh također će biti na listi i imati granično mjesto, dok se Vesna Pusić neće kandidirati. Ulazno mjesto imat će i predsjednik SNAGA-e Goran Aleksić.

Bivši Milanovićevi ministri Siniša Hajdaš Dončić i Mihael Zmajlović bit će zadnji na listama i pokušati preferencijski ući u Sabor. Sugovornik iz SDP-a kaže kako im je Hajdaš Dončić rekao da neće ići kao nečija zamjena u Sabor. Zadnji na listi u 1. izbornoj jedinici bit će i bivši predsjednik Ivo Josipović, ali on neće ići u Sabor i ako prođe. Ostaje pitanje i Gordana Marasa, koji bi prema nekim izvorima dobio mjesto u sredini liste, s čime on baš nije zadovoljan jer smatra da je jedan od najaktivnijih SDP-ovih zastupnika. Ne zna se ni koje će mjesto dobiti Peđa Grbin u istarskoj izbornoj jedinici.

SDP neće s IDS-om, još pregovaraju s Matijom Posavcem

Nositelji izbornih lista HDZ-a i Restarta