Prijava

Vaša prijava

SADA JE SVE JASNO: BRKIĆ I KOVAČ SU OTPISANI! Nekad moćni HDZ-ovci nisu se našli čak ni na širem popisu zagrebačkog ogranka stranke

['Milijan Brkić', 'Miro Kovač', 'HDZ', 'izbori']

Iako su rezultati unutarstranačkih izbora to dali naslutiti, sada je definitivno jasno da su bivši zamjenik šefa HDZ-a Milijan Brkić i bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač otpisani iz participiranja u visokoj politici. Najmanje do kraja ere Andreja Plenkovića.

Naime, nekad drugi najmoćniji čovjek vladajuće stranke Brkić i nedavni Plenkovićev protukandidat za šefa stranke Kovač nisu se našli čak ni na širem popisu zagrebačkog HDZ-a, koji je kao i sve druge županijske organizacije, u središnjicu stranke poslao svoj prijedlog kandidata i kandidatkinja za izborne liste.

Jandroković i Katičić

Zagrebačka organizacija poslala je u “centralu” popis s čak 51 imenom, ali i takav nije bio dovoljno širok za Kovača i Brkića. Njih dvojica nisu se našli čak ni među predloženim imenima u svojoj matičnoj filijali HDZ-a: u Stenjevcu (Brkić) i Donjem Gradu (Kovač).

Na popisu su se, naravno, uz premijera Andreja Plenkovića i ministre sa zagrebačkom adresom (Medved, Ćorić, Beroš, Pavić, Aladrović, Grlić-Radman, Obuljen Koržinek), našli glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, donedavni ministar obrane Damir Krstičević, glavni državni inspektor Andrija Mikulić, ali i glasnogovornik Vlade Marko Milić - kojeg je, baš kao i njegova šefa Plenkovića, predložila HDZ-ova podružnica na Črnomercu.

- Tamošnja organizacija nam je umjesto dva prijedloga, kako smo zamolili sve gradske ogranke, na koncu poslala čak šest. Uz predsjednika stranke Andreja Plenkovića, nominirali su i nekoliko njegovih bliskih suradnika - ministra Marka Pavića, glasnogovornika Vlade Marka Milića i Plenkovićeva stranačkog operativca Marija Kapulicu. Ne znam što će odlučiti vrh stranke i hoće li se glasnogovornik Vlade Milić na koncu zaista naći na saborskoj listi HDZ-a u jednoj od zagrebačkih izbornih jedinica - kaže naš izvor.

Na popisu je i, kako tvrde naši izvori iz zagrebačkog HDZ-a, budući HDZ-ov “teškaš” Krunoslav Katičić. - Nakon što je kao državni tajnik (u Ministarstvu državne imovine) nedavno imenovan zamjenikom glavnog tajnika stranke, prilično sam siguran da će biti na listi HDZ-a u jednoj od izbornih jedinica na parlamentarnim izborima i da će kroz dogledno vrijeme zamijeniti Gordana Jandrokovića na mjestu glavnog tajnika HDZ-a. Pretpostavljam da će Jandroković, ako HDZ, naravno, pobijedi na izborima, ili još jednom biti šef Sabora ili će u Vladu - kaže naš sugovornik iz HDZ-a.

Iznenađenje

Nakon što se već neko vrijeme spekulira da će HDZ-ovu listu u petoj izbornoj jedinici (Požeško-slavonska, Brodsko-posavska i Vukovarsko-srijemska županija) nositi ministar financija Zdravko Marić iako nije član stranke, te da će na listi biti i Plenkovićevi relativno friški ministri Josip Aladrović i Mario Banožić, Jutarnji list neslužbeno doznaje da bi se na saborskoj listi HDZ-a u toj jedinici mogla naći i bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, koja je iz Plenkovićeve Vlade morala otići pritisnuta aferom, te da bi još jedan saborski mandat mogao uživati i Stevo Culej, političar poznat po svojim tvrdim nacionalističkim stavovima.

- Mogu vam potvrditi da je točna vaša informacija da su Žalac i Culej na širem popisu prijedloga kandidata i kandidatkinja koje je HDZ-ova organizacija u Vukovarsko-srijemskoj županiji uputila u središnjicu stranke u Zagreb - neslužbeno nam je poručio tamošnji član HDZ-a.

Ako se Culej stvarno nađe na listi HDZ-a u V. izbornoj jedinici, to bi bilo svojevrsno iznenađenje jer, uz to što je Culej otvoreno znao kontrirati, pa i provocirati predsjednika stranke Andreja Plenkovića, u kampanji za predsjedničke izbore podržavao je Miroslava Škoru, a ne kandidatkinju HDZ-a Kolindu Grabar-Kitarović. Stranačkoj stezi se pokorio tek nakon što je Škoro ispao u prvom krugu izbora.

Borba u petoj

Što će biti s Marijanom Petir, još se ne zna jer, kako doznajemo, bivša zastupnica u Europskom parlamentu još razgovara i s Miroslavom Škorom i s HDZ-om oko zajedničkog izlaska na izbore.

- Ako budem sudjelovala na ovim izborima, nastupit ću kao nezavisna kandidatkinja, što ne isključuje suradnju s onim političkim opcijama i pojedincima s kojima mogu postići visoki stupanj suglasnosti oko programskih i vrijednosnih načela - poručila je, među ostalim, Petir putem Facebooka.

Iako se jučer pojavila informacija da bi Petir umjesto u svojoj VI. jedinici, po novom prijedlogu trebala biti jedno od udarnih imena HDZ-a u V. jedinici, gdje bi se za konzervativnije i desnije glasače trebala boriti protiv vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave koji je nedavno napustio HDZ i koji će na izborima nositi Škorinu listu, ljudi oko Petir tvrde da ne vjeruju u tu priču i da će ona - ako se dogovori s HDZ-om - biti kandidatkinja u VI. jedinici.