Prijava

Vaša prijava

Vrhunski stručnjaci u potrazi za mladim talentima

[]

Košarkaški klub Gorica zadnjih je godina posvetio veliku pažnju radu s mladima. Ponovno je osnovana vlastita omladinska škola i sva trenerska mjesta popunjena su vrhunskim stručnjacima. Ove sezone zaživjela je i Košarkaška Mini liga koja je imala veliki uspjeh i odjek u javnosti i zbog koje su se mnoga djeca počela baviti kraljicom igara s loptom – košarkom. Zbog ovog uspješnog projekta koji je proizveo veliki interes roditelja i djece očekuje se u ovoj godini još masovnije izdanje. Nadajmo se da će i glavni problem velikogoričkog sporta u skoro vrijeme biti riješen, a to su sportske dvorane koje su nasušno potrebne svim sportovima.

Želja kluba je od velikogoričkih mladih snaga producirati jednog dana igrače za seniorsku selekciju. Stoga su i dovedeni vrhunski treneri koji iza sebe imaju zapažene rezultate poput Nikole Piacuna koji ima trofej prvaka Hrvatske u juniorskoj konkurenciji ili Braslava Turića, višestrukog prvaka Hrvatske u ženskoj košarci. Turić je u međuvremenu promoviran u pomoćnog trenera naših seniora pa je Piacunu prepušteno vođenje i kadeta i juniora, a tu su još i Ivan Skenderović, trener predkadeta i Danijel Jukić, trener dječaka.

Rad s mladima iziskuje puno truda i samoodricanja, ali i donosi puno sreće i zadovoljstva kada stignu rezultati. Prošle sezone juniori su izborili 1. juniorsku ligu, a zatim i Playoff za prvaka Hrvatske, a ove sezone kadeti su osvojili 1. mjesto u 3. ligi te izborili promociju u viši rang.

Kako je raditi s mladima i na koje probleme nailaze pitali smo trojicu naših trenera.

1. Kako ste zadovoljni sa svojim dosadašnjim rezultatima?

Nikola Piacun: „Prije svega, želim čestitati igračima naše kadetske ekipe na zasluženo osvojenom 1.mjestu 3.kadetske lige, tj. na plasmanu u viši rang natjecanja.
Također, želio bih zahvaliti i svim trenerima našeg kluba koji su sudjelovali u selekciji i razvoju naših mladih košarkaša. Dakako, ništa ne bi bilo moguće bez podrške Grada i Uprave kluba koji su nam omogućili odlične uvjete za rad. Da, zadovoljan sam postignutim.”

Nikola Piacun

Danijel Jukić: „Jako zadovoljan. Djeca napreduju u svakom pogledu. Puno radimo na vođenju lopte, pravilnom dvokoraku, pravilnom šutu. Djeca prihvaćaju način rada i to pokazuju svojim redovnim dolascima na treninge.”

Ivan Skenderović:Ne mogu biti zadovoljan dosadašnjim rezultatima svoje ekipe ako gledamo košarkaški dio, jer djeca koja treniraju praktično nisu prošla nikakvu selekciju po pitanju kvalitete i karaktera. S druge strane ako znamo da na početku sezone 2021./2022. nisam imao ni jednog igrača rođenog 2007/2008 godine, možemo reći da sam zadovoljan sa brojem djece koju trenutno imam i njihovim “rezultatima”.”

2. Kako ocjenjujete svoje talente u ekipi i njihovo zalaganje na treninzima i utakmicama?

Nikola Piacun: „Svi igrači naše kadetske ekipe svojim pozitivnim pristupom, motivacijom i željom za usavršavanjem na treninzima pokazali su da se na njih u bliskoj budućnosti može ozbiljno računati. Pred njima je težak i naporan rad, ali motivacije ima i na pretek.”

Danijel Jukić: „Talente ocjenjujem visokom ocjenom. Pozitivno utječu na ostatak ekipe. Jako se trude i zalažu. Shvatili su svoju ulogu u ekipi i zaista ima perspektivnih mladih igrača.”

Danijel Jukić

Ivan Skenderović: „U mojoj ekipi 2007/2008 trenutno nema nekog extra talenta, što znači da bi teško netko mogao postati ozbiljniji košarkaš, pa čak ni poluprofesionalni košarkaš. Zalaganje samih igrača koji su prisutni na treninzima se počelo poboljšavati, te su pojedini igrači počeli dolaziti i na dodatne jutarnje treninge što do sada nije bio slučaj. Za same utakmice nije ni uputno komentirati njihov odnos jer većina do sada nije nikad niti igrala 5 na 5 košarku, ali i tu možemo reći da se vidi napredak u volji i želji da budu bolji.”

3. Jeste li imali problema s obzirom na cijelu trenutnu zdravstvenu situaciju u odigravanju utakmica i s izolacijama?

Nikola Piacun: „Nismo imali većih zdravstvenih problema tijekom natjecateljskog perioda. Jedino su nam izostanci igrača zbog samoizalacija povremeno razbijali ritam. „

Danijel Jukić: „Do sada nismo imali mi problema sa zdravstvenom situacijom i odigravanjem. Do sada su utakmice bile otkazane ili od strane naših protivnika ili organizatora lige.”

Ivan Skenderović:Imam problema i imao sam problema s obzirom na cijelu zdravstvenu situaciju. Često se desi da su kroz tjedan djeca u samoizolaciji ili su pozitivna na koronu. Jednu utakmicu smo i odgodili zbog zdravstvene situacije. Nadajmo se da će ove godine biti bolje.”

Ivan Skenderović

4. Stavljate li veći fokus na razvoj i formiranje igrača ili na rezultatske uspjehe?

Nikola Piacun: „U ovom uzrastu fokus mora biti na razvoju razumijevanja igre, usavršavanju i stabilizaciji tehničkih i taktičkih vještina koji su neophodni za uspješno igranje košarke u seniorskoj selekciji. Pobjede su logičan slijed i nagrada za uloženi trud i rad na treningu.”

Danijel Jukić: „Fokus je uvijek na razvoju i formiranju igrača, naravno sa stavkom na zalaganju i želji za pobjedom. Uvijek od igrača tražim da razmišljaju o onome što rade, promišljaju o svojim postupcima te gledaju i uviđaju svoje nedostatke koje ćemo skupa ispravljati kroz treninge kako kroz ekipne tako i kroz individualne treninge.”

Ivan Skenderović: „Apsolutno stavljam fokus na razvoj i formiranje igrača, iako, da postoji preduvjet fokus bi bio i na razvoj igrača i na pobjede.”

S obzirom da se omladinski pogon sada u potpunosti formirao i kompletirao, a baza novopridošlih mladih košarkaša postaje sve šira i šira za očekivati je da će kvalitetnim radom, trudom i zalaganjem sve više mladih talenata pronalaziti put ka seniorskoj momčadi. Trenutno su tamo dva donedavna juniora, Frane Miloloža i Stipe Sokol, a nema sumnje da će se u bliskoj budućnosti ta brojka samo povećavati.

The post Vrhunski stručnjaci u potrazi za mladim talentima appeared first on Košarkaški klub Gorica.