Prijava

Vaša prijava

Novi Amerikanac u Gorici

[]

Poslije uvodnih utakmica u HT Premijer ligi Bikovi su uočili gdje su najtanji pa se posegnulo za jednim kvalitetnim prekooceanskim rješenjem. Naše će boje u narednom periodu braniti snažno krilo Seth LeDay. Ovaj 201cm visoki Amerikanac rođen u Dallasu i brat Partizanove zvijezde Zach LeDaya karijeru je gradio u NCAA ligi igrajući za East Carolina Piratese. U profi vode uplovio je na Islandu gdje je prosječno postizao 20 poena i 9 skokova, ali ga je prekinula korona. Prošlu sezonu odradio je mađarskom Nyiregihazyu gdje je postizao 9.5 poena uz 5,5 skokova, a sada se stavio na raspolaganje treneru Vladimiru Krstiću.

Iskreno, još sam malo izvan sebe, lovim se s tim vremenskim zonama, ali brzo ću se priviknuti. Već do subote, nadam se, ja sam spreman… I dalje pokušavam poloviti sva imena, toliko sam kratko ovdje, ali za početak mi se sve sviđa. Dečki su odlični, odmah su mi ponudili pomoć, stavili se na raspolaganje i hvala im na tome – priča nam Seth nakon klupskog fotografiranja, a prije početka treninga.

U subotu u grad dolazi Šibenka, na redu je treće kolo domaćeg prvenstva, a LeDay bi za tu utakmicu trebao biti na raspolaganju. Tražila je Gorica centra, pojačanje pod obručima, koje je na kraju i stiglo, ali ne u obliku klasične “petice”.

Više sam četvorka, čak bih rekao i trojka, a ovdje sam došao igrati četvorku i peticu. Nije problem, što god je potrebno, ja sam tu. Želim pomoći momčadi na bilo koji način, zato sam ovdje. Razgovarao sam s trenerom prije nego što sam došao, objasnio mi je koji je njegov plan igre i učinilo mi se da bih se u to mogao dobro uklopiti – kaže Seth koji deficit u visini nadoknađuje izuzetnom skočnošću.

Ako bi se morao opisivati kao igrač, govori LeDay, rekao bi da donosi ogromnu količinu energije na oba kraja terena, ali i…

Volim zakucavati! U tome baš uživam, bit će toga i ovdje, ali prije svega uvijek pokušavam dati sve za pobjedu.

Dakle, kad već nije stigla očekivana količina centimetara i mišića, došla je neočekivana doza atrakcije.

Nadam se da će i gledatelji uživati, da ćemo igrati dobru košarku i pobjeđivati – dodaje Seth.

Ponešto zna o dijelu svijeta u koji je došao, jer Gorica je njegovo treće europsko iskustvo. Sezonu prekinutu koronom proveo je na Islandu, prošle sezone igrao je za mađarsku Nyiregyhazu, a savjetom može pomoći i stariji brat Zach, već drugu sezonu igrač beogradskog Partizana, s europskom karijerom koja uključuje i Olympiacos, Žalgiris i Milano…

Uz brata sam i počeo igrati košarku kao dijete. Dvije godine je stariji od mene, a kako smo u dvorištu iza kuće imali koš, po cijele dane igrali smo jedan na jedan. To mi je puno pomoglo u tim počecima, tu sam dobio temelje za sve što je stiglo kasnije. Kroz srednju školu sam naglo izrastao, a igrajući u NCAA-u fizički ojačao. I inače nastojim svake sezone dodati nešto novo u svoju igru, neki novi element – priča Seth, koji je bio na sveučilištu East Carolina, koje se natječe na najvišoj razini američke studentske košarke.

Imao sam plan 2020. izaći na NBA draft, ali na kraju sam odustao i otišao na Island. Tu me ulovila korona, nisam uspio previše toga ni odigrati, ali zato mi je u Mađarskoj bilo jako prošle sezone. Imao sam trenera od kojeg sam jako puno naučio, popravio neke stvari u igri, počeo puno bolje šutirati i općenito bitno napredovao. Ukupno gledajući, jako dobro iskustvo – ističe gorički Amerikanac.

Još malo će se navršiti šest godina otkad su u Goricu došli prvi i posljednji košarkaši iz SAD-a. U siječnju 2017. godine u paketu su stigla dvojica, bek Roob Felix Javan i centar Trey Cornelius McDonald, ali nije to bila osobito plodonosna suradnja… Dojam će pokušati popraviti čovjek koji će oduševljavati zakucavanjima i blokadama, a istovremeno i upoznavati Hrvatsku.

Guglao sam Hrvatsku, naravno, i vidio sam samo predivne plaže i još ljepše djevojke na plažama. Mislio sam da će me i ovdje dočekati plaža, ali evo, nije se dogodilo… – smije se simpatični Seth.

Znam za neke hrvatske košarkaše, za Bojana Bogdanovića, Marija Hezonju, sjećam se Tonija Kukoča iz vremena Bullsa… – krenuo je nabrajati LeDay, kad smo dodali da je u dresu Gorice igrao i centar Clippersa Ivica Zubac.

Ozbiljno?! Big men Zubac? Nisam to znao, ali taj dečko je jako dobar igrač, sviđa mi se kako igra – rekao je Seth.

Nekad Zubac, a od subote LeDay u goričkom dresu. Šibenka mu je, naravno, potpuna nepoznanica.

Gledat ćemo video, upoznat ćemo ih, ali važnije mi je da do kraja upoznam svoje suigrače. Siguran sam da će to ići brzo i da ćemo već u subotu pobijediti. I da ćemo nakon toga, naravno, nastaviti pobjeđivati – zaključio je Seth LeDay, novi košarkaš Gorice.

Utakmica protiv Šibenke na rasporedu je u subotu 15. listopada s početkom u 18 sati. Ukoliko želite uživati u atraktivnim potezima ovog Amerikanca pozivamo vas da nam se pridružite na tribini Gradske sportske dvorane u Rakarju.

The post Novi Amerikanac u Gorici appeared first on Košarkaški klub Gorica.