Prijava

Vaša prijava

Odgođen susret Nagovor na poeziju


Zbog epidemioloških razloga odgađa se pjesnički susret Nagovor na poeziju s Evelinom Rudan i Miroslavom Kirinom te moderatoricu Romanu Perečinec koji je bio najavljen za četvrtak 11. studenoga 2021. u sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige. Nadamo se da ćemo u skorije vrijeme susret ipak održati i upoznati se s poezijom ovih značajnih autora domaće pjesničke scene.

***

U sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige 2021. u Velikoj Gorici nastavljamo sa sad već svima dobro poznatim programom “Nagovor na poeziju” koji nas upoznaje sa značajnim imenima suvremene domaće pjesničke scene. Ugostit ćemo Evelinu Rudan, ovogodišnju dobitnicu nagrade Goran za zbirku “Smiljko i ja si mahnemo” i Miroslava Kirina, idejnog začetnika i jednog od urednika antologije “Banijska književna antologija” u kojoj je zastupljeno 38 autora i autorica poezije i proze koja je tematski ili zemljopisno vezana uz područje nedavnim potresom razorene Banije. Susret će moderirati književna promotorica i prevoditeljica Romana Perečinec.

“Smiljko i ja si mahnemo (balada na mahove)” objvljena je 2020. godine u izdanju Frakture, a u međuvremenu je ovjenčana Nagradom “Fran Galović” na prošlogodišnjim Galovićevim jesenima te ovoga proljeća Nagradom “Ivan Goran Kovačić” za najbolju pjesničku knjigu objavljenu u dvogodišnjem razdoblju. Napisana na istarskoj čakavštini, ova simpatična i emotivna zbirka posveta je Istri i istarskom dijalektu, ali i djetinjstvu, odrastanju, prijateljevanju, te se, iako uz svaku pjesmu dolazi i rječnik dijalektalizama, sasvim ugodno može čitati i bez njega.

Poslije razornog potresa 29. 12. 2020. kada je nepovratno uništen dio materijalne kulturne baštine Petrinje i cijele Banije, reagirali su glasovi banijskih pjesnika i pjesnikinja – pjesnik, prevoditelj i prozaist Miroslav Kirin svakodnevno je objavljivao njihove pjesme na društvenim mrežama, ističući i time spašavajući onu nematerijalnu, književnu baštinu, promovirajući tako u javnosti manje ili više poznate autore i autorice s područja Banije. Potpomognuta velikim interesom javnosti i združenim uredničkim naporima Miroslava Kirina i Borisa Vrge “Banijska književna antologija” objavljena je ove jeseni u izdanju Hrvatskog P.E.N.-a i Meandar Medije. Osim rada na antologiji, Miroslav Kirin u izdanju Naklade Ljevak upravo objavljuje i novu zbirku proznih zapisa “Babanija” o čemu će također biti riječi.

Veselimo se novom poetskom druženju i upoznavanju s Evelinom i Miroslavom! Susret će se održati u Središnjem odjelu za odrasle, Zagrebačka 37 s početkom u 19:00.

*Iako broj korisnika koji istovremeno borave u prostoru knjižnice trenutno nije ograničen, naglašavamo važnost poštivanja važećih epidemioloških mjera – obvezu nošenja maski, dezinfekcije ruku i održavanja razmaka među prisutnima.

Nagovor na poeziju

Književni susret

Gosti: Evelina Rudan i Miroslav Kirin, književnici

Moderatorica susreta: Romana Perečinec, književna promotorica

u četvrtak 11. studenoga 2021. u 19:00

Gradska knjižnica Velika Gorica

Središnji odjel za odrasle, Zagrebačka 37