Prijava

Vaša prijava

LJETNE PREPORUKE ČITATELJSKOG KLUBA “GORICA OD KORICA DO KORICA”


Članovi čitateljskog kluba “Gorica od korica do korica” za vas su pripremili ljetne književne preporuke. S obzirom da su vrućine u punoj snazi, preporučujemo debeli hlad i jednu (ili više) knjiga s ovog popisa. Uživajte!

Udahni, izdahni, ubij / Karsten Dusse

Uspješnog i ciničnog odvjetnika Björna njegova supruga Katharina nagovori da posjeti trenera za usredotočenu svjesnost kako bi se doveo u red, oslobodio stresa, uskladio poslovni i obiteljski život i spasio njihov brak. Tečaj će se zaista pokazati korisnim, premda na posve neočekivan način. Naime, kad mu opaki kriminalac počne raditi probleme, Björn će iskoristiti stečeno znanje i jednostavno ga – ubiti.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Teddy / Jason Rekulak

Roman Teddy jezivi je triler koji će vas dugo držati budnima. Mallory Quinn tek je izašla iz klinike za rehabilitaciju kad je prihvatila posao dadilje. Ted i Caroline Maxwell povjerili su joj brigu o njihovu petogodišnjaku Teddyju. Mallory je oduševljena. Živi u slatkoj kućici tik do šume na rubu imanja, noćima trči sigurnim susjedstvom i napokon pronalazi stabilnost koja joj je dugo nedostajala. Čak se i iskreno povezuje s Teddyjem – dragim, sramežljivim dječakom koji nikamo ne ide bez svoje bilježnice i olovke. Kao i njegovi vršnjaci, on crta drveće, zečiće, balone… Ali kad nacrta muškarca koji kroz šumu vuče beživotno tijelo žene, zla se slutnja uvlači pod Mallorynu kožu. Teddyjevi prikazi postaju sve zlokobniji, a njegovi se jednostavni likovi brzo pretvaraju u vješte, brutalne skice kakve ni jedan petogodišnjak ne bi mogao nacrtati. Mallory naslućuje da se u crtežima naziru tragovi davno neriješenog ubojstva. A kad noć padne, a svaki šum postaje dijelom sablasne simfonije mračne šume, njezin nemir prerasta u paničan strah od nadnaravnog koji je u potpunosti opsjeda. (mozaik-knjiga.hr)

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Jezerska voda nikad nije slatka / Giulia Caminito

Gaia odrasta u siromašnoj obitelji na čelu koje je njezina nepokolebljiva majka Antonia. Odrasla u krajnjem siromaštvu, Antonia tvrdoglavo radi, sakuplja, popravlja i upravlja, a njezin muž u invalidskim kolicima, Gaia i tri sina ovise o majčinoj marljivosti, upornosti i poštenju. Preseljenje iz Rima na mirno jezero Bracciano omogućuje Gaji da sklopi prva prijateljstva i počne se sama boriti za sebe. Majka je uvjerena kako će školovanje Gaji pružiti bolji život i siguran bijeg iz neimaštine, no ni završen fakultet neće ju spasiti od razočaranja. Česta zlostavljanja tijekom odrastanja i napeti odnosi s vršnjacima učinili su Gaiju ogorčenom i osvetoljubivom.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Naučiti razgovarati s biljkama / Marta Orriols

Za Paulu, uspješnu doktoricu neonatologije u Barceloni, život se najednom slama na dvoje: prije poslije. Njezin dugogodišnji partner Mauro smrtno strada u prometnoj nesreći, samo dva sata nakon što joj obznani da je ostavlja radi znatno mlađe djevojke. Sapletena u mrežu tuge, bijesa i srama, Paula počinje dug put pomirenja, probijajući se kroz sjećanja, uspomene i odluke koje je donosila. Je li bila u krivu kada je mislila da ipak teže istome, da mu ne smeta što ne želi brak, da mu odgovara što je razborita, britka i ponekad hladna, protuteža njegovoj toplini i umjetničkim nastojanjima? Na koncu sama u stanu punom Maurovih ocvalih biljaka, utječe se upitnim utjehama, sve vrijeme čuvajući tajnu njegova preljuba pred svima ožalošćenima. (hena-com.hr)

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Moja obitelj i druge životinje / Gerald Durrell 

Čuveni prirodoslovac i zagovaratelj humanih zooloških vrtova, u svom autobiografskom romanu oživljava svoje djetinjstvo provedeno s obitelji na otoku Krfu 30-ih godina 20. st. Gerald već kao desetogodišnjak počinje strastveno istraživati životinjski svijet, a u bujnom otočkom ambijentu otkriva nebrojene vrste, kao i neobične tajne životinjskog ponašanja. Opisi ljepota prirode isprepliću se s dogodovštinama sa životinjama i opisima karaktera članova ove neobične obitelji i njihovih novostečenih grčkih prijatelja s humorističnim autorovim interpretacijama i viđenjima sve te šarolikosti. Štivo puno optimizma, bujne prirode i radosti otkrivanja koje se može preporučiti svim generacijama.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Institut / Stephen King

Iz pera Stephena Kinga dolazi nam psihološki triler u čijem se središtu radnje nalazi Luke Ellis iznimno nadaren dvanaestogodišnji dječak koji posjeduje paranormalne moći. Jedne noći nakon što mu ubiju roditelje, njega otmu i odvedu u Institut. Institut je tajna institucija u kojoj na djeci poput Lukea tim znanstvenika provodi istraživanja kako bi potaknuli njihove sposobnosti telepatije i telekineze. Institut, pod vodstvom gđe Sigsby i budnim okom nemilosrdnih čuvara, nije lijepo mjesto. Luke i ostala djeca odluče pobjeći. No, hoće li im bijeg uspjeti?

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Neobično pametna stvorenja / Shelby Van Pelt

Knjiga američke spisateljice donosi priču o neobičnom prijateljstvu “najstarije zaposlenice akvarija” Tove Sullivan, čistačice u akvariju u gradiću u blizini Seattlea, i Marcellusa, divovske pacifičke hobotnice. Čišćenje podova Tovi pomaže u nošenju s tugom nakon što je ostala bez muža, ali i sina koji je nestao prije osamnaest godina nakon što je isplovio u more. Knjiga je pisana iz nekoliko perspektiva, ali najzanimljivija je ona Marcellusova koji svakim zapisom detektira broj dana koje provodi u zatočeništvu. Nakon što se Tova ozlijedi i ne može više raditi, u priču ulazi i tridesetogodišnji Cameron koji se nada da će mu posao u akvariju biti tek privremen.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Dan u bajci / Ben Miller 

Devetogodišnja Lana s majkom posjećuje novi trgovački centar Grimm, u kojem kupuju knjigu bajki. Zbog mračnog teksta i groznih završetaka, majka Lani brani daljnje čitanje knjige. Nezadovoljna, djevojčica ponovno posjećuje centar, te upada u skriveni portal, koji je kroz kutiju bombona vodi ravno u svijet bajki. Uvučena u bajku o Divljoj ruži, Lana odlučuje spasiti princezu od zle vještice pritom tražeći pomoć starijeg brata, Harrisona.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE! (Dječji odjel)

Taksim : [roman] / Andrzej Stasiuk

Preko nebrojenih granica, zabačenim i zaboravljenim cestama i uvijek s tek toliko goriva da ih dovede do sljedeće zabiti, Wladek i Pawel u prastarom kamionetu obilaze tržnice i bazare jugoistočne Europe. Svoju robu, rabljenu odjeću iz “Pariza-Londona-New Yorka” prodaju multietničkim gubitnicima, onima koji se još otimaju za smeće s bliskog Zapada i Dalekog istoka. U slučajnom susretu Wladek se zaljubi u prodavačicu karata iz slovačkog putujućeg cirkusa, a dvije spodobe u iznošenim kožnatim jaknama ubrzo se upletu u kriminalne poslove, ne sumnjajući da je riječ o krijumčarenju ljudi.

Rasploživost knjige provjerite OVDJE!

Tri čovjeka u čamcu : (a o psu da se i ne govori) : [humoristički roman] / Jerome K. Jerome 

U beskrajno zabavnim rekreacijskim putešestvijama trojice prijatelja (a o psu da se i ne govori), koji su se čamcem zaputili Temzom, pronaći ćemo sve karakteristike humora što od 1889. do danas do suza nasmijava čitatelje širom svijeta i koji se i nadalje razvija, najeksponiranije u jakim izvoznim proizvodima Ujedinjenoga Kraljevstva: TV serijama Mućke; Zvonili ste, milorde; Alo, alo; Crna Guja; Monty Python… Zapravo bi se moglo zaključiti da inteligentan, bezvremenski svježi humor Jeromeova Čamca treba uzeti itekako ozbiljno jer djeluje kao težišna točka britanske humorističke tradicije, na pola puta između komediografa Shakespearea i komedijaša Mr. Beana. (zuzi.hr)

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!