Prijava

Vaša prijava

Čit(l)anje u hladu: knjiške preporuke za mlade


Vani je opako pripeklo i ne da ti se van do predvečer, škola je gotova i srećom ne moraš učiti, a vrijeme provedeno na mobu ionako želiš smanjiti… Pa što da onda radiš?

Predlažemo da nas posjetiš i posudiš nešto s naše liste ispod. Čitaj i čilaj u hladu.

Sjena i kost / Leigh Bardugo 

Knjiga je prvi dio trilogije „Sjena i kost“, a pripada serijalu fantastičnih romana „Grishaverse“. Moćna kraljevina Ravka podijeljena je Sjenovitim Rasjedom, neprobojnim pojasom tmine kojega je nemoguće prijeći. Kada se Alina Starkov nađe usred tamnog pojasa u kojem vladaju volkri – opasna čudovišta, otkriva da u sebi nosi velike moći kojih do tada nije bila svjesna. Samo nekoliko dana kasnije, Alina dospijeva u kraljevski dvor gdje prolazi zahtjevnu obuku kako bi postala pripadnicom griša. Elitne postrojbe griša predvodi tajanstveni i moćni Mračnjak koji u Alininoj moći vidi rješenje za oslobođenje kraljevstva te konačno uništenje zloglasnog Rasjeda.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Nakon “Sjene i kosti” slijede “Opsada i oluja” i “Propast i uspon”.

Šest vrana / Leigh Bardugo

Opasna nova droga, koja snažno utječe na moći grisha, prijeti da će svijet uvući u rat. Kazu Brekkeru, lopovu nadarenom za bježanje iz nemogućih situacija i vođi skupine Ološa, ukaže se prilika za bogaćenjem i osvetom. Okuplja ekipu mladih otpadnika koju čine špijunka, vrhunski strijelac, grisha Srceparateljica, povlašteni sin trgovca i zatvorenik. Zajedno odlaze u samoubilačku misiju izvlačenja znanstvenika, koji jedini zna formulu za stvaranje droge. Njega su zatočili nemilosrdni Fjerdanci u Ledenom dvoru, a to je ujedno i najbolje čuvano mjesto na svijetu. Napet roman, prepun akcije i zapleta koji vode do neočekivanoga završetka.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Nakon “Šest vrana” slijedi “Izopačeno kraljevstvo”.

Polarna svjetlost iz serijala Njegova mračna građa / Philip Pullman

Jedanaestogodišnja djevojčica Lyra Belaqua odrasla je u okruženju koledža Jordan u Oxfordu, u “svijetu poput našeg, iako po mnogočemu različitom”. Vragolasta, znatiželjna i neobično živa ona krišom sazna za Prah, neobičnu i tajnovitu materiju, a upravo taj događaj izaziva niz promjena u njezinu životu. Naime, Pričesni odbor otima djecu po raznim krajevima, pa i u Oxfordu, gdje nestaje njezin najbolji prijatelj Roger. Lyra sa svojim daemonom Pantalaimonom, uz pomoć aletiometra koji odgovara na sva pitanja, kreće u potragu za prijateljem i ostalom otetom djecom. Ta će je potraga odvesti u polarne krajeve, a pritom će joj pomoći živopisni narod Gipćana, vještičja kraljica Serafina Pekkala, prognani kralj oklopljenih medvjeda Iorek te mnogi drugi zanimljivi likovi. Ovo je prvi dio fantasy trilogije “Njegove tamne tvari” po kojemu je 2007. godine snimljen film “Zlatni kompas” s Nicole Kidman i Danielom Craigom u glavnim ulogama.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Nakon “Polarne Svjetlosti” slijede “Čudesni nož i “Jantarni dalekozor”.

Lažljivac među nama / Karen M. McManus

Roman za mladež na tragu popularnih serija Slatka mala lažljivica i Riverdale. Petero srednjoškolaca potpuno različitih karaktera i tajni primorano je ostati zajedno poslije nastave u školi. Prilikom tog susreta jedno od njih neće izići živo iz učionice. Je li to bio nesretan slučaj ili ubojstvo? Na što su spremni Addy, školska ljepotica, Bronwy, pametna djevojka ispred koje je fakultet koji poželi, Nate, školski kriminalac i zločesti dečko kojemu djevojke ne mogu odoljeti, Cooper, najbolji sportaš škole i Simon, bloger koji zna sve tajne školskih kolega? Istraga počinje. Školskim hodnicima tračevi se brzo šire i svi postaju osumnjičeni. Možeš li otkriti istinu?

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Nakon “Lažljivca među nama” slijedi “Kobna igra”.

Najgori dan u životu / Karen M. McManus

Troje tinejdžera pobjegne s nastave i taj dan im se pretvori u najgoru noćnu moru nakon što stjecajem okolnosti četvrtog učenika pronađu mrtvog na podu napuštene zgrade. Ivy, Mateo i Cal odlučuju otkriti ubojicu pa će se sljedećih sati uplesti u razne komplikacije povezane s preprodavačima droge, a svjetlo dana će ugledati i neke dugo skrivane tajne.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Otkrij mi tajnu / Karen M. McManus 

Blizanci Ellery i Ezra sele kod bake u gradić Echo Ridge, gdje je 1996. godine nestala njihova teta, tada sedamnaestogodišnjakinja. Prije samo pet godina pronađena je mrtva djevojka, čiji ubojica nikada nije uhvaćen. Prije početka nove školske godine, stanovnici grada pronalaze ispisane prijeteće poruke ubojice ili imitatora, a nedugo zatim nestaje treća djevojka. Ellery je uvjerena kako su nestanci povezani s ubojstvom i da je na pravome tragu da pronađe počinitelja.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Okrutni princ / Holly Black

Nakon ubojstva roditelja sedmogodišnja Jude Duarte zajedno sa sestrama odvedena je u Elfhame, vilinsku zemlju. Deset godina kasnije, bez obzira na to koliko se trudila uklopiti, kao smrtnica uglavnom je prezirana od većine vila. Posebice od strane njezinih školskih kolega čiji je predvodnik okrutni princ Cardan. Dok se pokušava suočiti s njim, bori se i sa svojim nejasnim osjećajima prema njemu. Nakon okrutnog krvoprolića tijekom krunidbe, Jude biva primorana udružiti se sa Cardanom kako bi zaštitila mlađeg brata.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Nakon “Okrutnog princa” slijede “Zli kralj” i “Kraljica ničega”.

Daisy Jones i Šestorka / Taylor Jenkins Reid

Daisy Jones je predivna djevojka koja krajem 60-ih godina prošlog stoljeća u Los Angelesu sanja o pjevačkoj karijeri. Jedino što je zanima su droge i rock’n’roll. Uspjeh postiže kad započne suradnju s već donekle renomiranim sastavom “Šestorka” koji predvodi karizmatični Billy Dunne. Međutim, na vrhuncu karijere, usred turneje, dolazi do neobjašnjivog raspada benda. Svoju priču kroz niz intervjua iznose članovi benda, njihovi prijatelji, suradnici i obitelji, koji se prisjećaju svih događaja iz tog turbulentnog razdoblja. Priča o fiktivnom bendu “Daisy Jones i Šestorka” temelji se na priči o legendarnom bendu “Fleetwood Mac”.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Bez nade / Colleen Hoover

Promiskuitetna tinejdžerica Sky, koja se školuje kod kuće te ima zabranu pristupa mobitelima i Internetu, nagovara majku da zadnji razred srednje škole pohađa redovno. Tada susreće Deana, mladića s također veoma negativnom reputacijom koji ju zastrašuje, jer ju podsjeća na događaje iz vlastite prošlosti, ali istovremeno i neobično privlači. Ubrzo nakon započinjanja veze otkrit će se razlog tog osjećaja te prava priroda njihovog poznanstva, čime će Sky biti prisiljena suočiti se s mračnom istinom od koje je cijeli život bježala…

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Opasna ljubav / Colleen Hoover 


Tate Collins doseljava se u San Francisco kako bi ondje nastavila studij. Dogovor je da se privremeno smjesti kod svog brata Corbina dok ne nađe vlastiti stan. Netom po dolasku, prvo što će je zapanjiti jest činjenica da on stanuje u luksuznom neboderu u centru grada, a drugo je tijelo pijanog muškarca koje će joj se ispriječiti na ulazu u stan. Jutro poslije otkrit će da se “prepreka” zove Miles Archer, susjed i jako blizak prijatelj njenog brata. Svakim danom iznimno zgodan, ali hladan i distanciran Miles, bivat će joj sve privlačniji. Ubrzo će se upustiti u seksualni odnos u kojem Tate mora poštovati dva Milesova pravila – da ga ne zapitkuje o prošlosti i da se ne nada nikakvoj budućnosti. Oboje su svjesni da je njihov odnos odavno nadrastao požudu i da su zapravo zaljubljeni, ali prepreka zajedničkoj budućnosti upravo su tajne Milesove prošlosti… Još jedan ljubavni roman iz pera ove suvremene američke spisateljice.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Greška u našim zvijezdama / John Green

Hazel je šesnaestogodišnja djevojčica koja se bori s rakom štitnjače u posljednjoj fazi. Iako svjesna da će uskoro umrijeti, trenutni lijek osigurava joj još malo dodatnog vremena. Na grupi za podršku upoznaje Augustusa, zgodnog sedamnaestogodišnjaka u remisiji, kojemu je okrutna bolest oduzela nogu. U priči o životu i smrti, ovo dvoje mladih naći će jedno u drugome srodnu dušu te sadašnjost pretvoriti u vječnost. Duhovita i tužna, knjiga je namijenjena čitateljima svih uzrasta koji će se s njenim likovima smijati, ali i plakati.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Gradovi na papiru / John Green

Stidljivi Quentin Jacobson oduvijek je zaljubljen u pustolovnu i lijepu susjedu i vršnjakinju Margo. Jedne noći Margo pokuca Quentinu na prozor i povede ga u avanturu, nakon čega nestane. Quentin kreće u potragu s Benom, Radarom i Lacey, slijedeći mrvice koje je Margo ostavila iza sebe i pronalazi čak i više nego je tražio…

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

U traganju za Alaskom / John Green

Posljednje riječi pjesnika Francoisa Rabelaisa su bile: “Idem potražiti Veliko Možda”. Miles Halter, pametni tinejdžer, zaljubljenik u oproštajne riječi znamenitih ličnosti, nezadovoljan svojim dosadnim životom upravo odlazi u internat u potrazi za svojim Velikim Možda. Tamo će steći nove prijatelje, ali i upoznati djevojku koja će prodrmati temelje njegovog postojanja, zarobiti mu srce i približiti ga onome što traži. No, tragičan događaj u trenutku će promijeniti sve… Vrlo popularni američki pisac hrvatskoj čitateljskoj publici je već poznat po uspješnom romanu “Greška u našim zvijezdama”.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Tako je lako voljeti / Tammara Webber 

On je neznanac koji ju je spasio od zločina, a nju proganja njena tajna…Međusobna privlačnost bila je neporeciva. Ali na putu im se ispriječila prošlost koju su svim snagama pokušali prevladati te budućnost koja prijeti d će ih rataviti. Jedino se zajedno mogu suprotstaviti osjećaju boli i krivnje te otkriti neočekivanu snagu ljubavi.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Ubiti pticu rugalicu / Harper Lee


Mudrica Scout, punim imenom Jean Louise Finch, priča priču svoga odrastanja u mjestašcu Maycomb u Alabami. Živi bez majke, uz oca Atticusa, odvjetnika, s bratom Jemom i crnom sluškinjom Calpurniom. Budući da odrasta u vrijeme gospodarske krize 1930-ih, Scout pripovijedajući o sebi ujedno daje i jedinstvenu sliku američkog juga gdje su rasizam i predrasude duboko ukorijenjeni. Roman je jedan od najpopularnijih i najčitanijih djela američke književnosti za koji je autorica 1961. godine dobila Pulitzerovu nagradu, a doživio je i filmsko uprizorenje.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Charliejev svijet / Stephen Chbosky 


Charlie je povučeni 15-godišnjak koji kreće u srednju školu. Iako natprosječno inteligentan, nema prijatelja među vršnjacima, ne sudjeluje aktivno u nastavi, u školskoj kantini sjedi sam. Život su mu obilježila dva traumatična događaja: samoubojstvo prijatelja iz osnovne škole i smrt omiljene tete Helen. Susret s maturantima Patrickom i Sam na školskoj utakmici donosi velike promjene u njegov život. Izlasci, tulumi, druženja i poneki mladenački porok postaju dio njegove svakodnevice. Svoja iskustva tijekom prve godine srednje škole, ali i neka ranija, Charlie opisuje u nizu pisama za anonimnog prijatelja koja nam na kraju otkrivaju strašnu tajnu koju je Charlie zakopao duboko u sebi.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Trinaest razloga / Jay Asher


Dva tjedna nakon samoubojstva Hannah Baker, njezin školski kolega Clay Jensen na kućnim vratima pronalazi paket naslovljen na vlastito ime. U njemu se nalazi sedam audiokazeta s ukupno trinaest snimki – u kojima pripovjedačica Hannah iznosi trinaest razloga koji su je natjerali na samoubojstvo. Slušanje snimki donijet će brojna potresna otkrića…

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Zmaj njegova veličanstva / Naomi Novik

Vrijeme je Napoleonskih ratova koji bjesne i razdiru Europu, a s neba prijeti goruća smrt. Britanski oficir Will Laurence u borbi zauzima francuski vojni brod i otkriva tajanstveno jaje koje će iz temelja promijeniti njegov život. Iz jajeta se ubrzo izliježe zmaj Temeraire koji Willa bira za svoga gospodara. Ubrzo Will i Temeraire kreću u niz uzbudljivih pustolovina i epskih dogodovština. Prva knjiga iz ovog povijesno fantastičnog serijala.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Nakon “Zmaja njegova veličanstva” slijede “Prijestolje od žada” i “Barutni rat”.

Sve, baš sve / Nicola Yoon

Madeline boluje od rijetke bolesti i nije izašla iz kuće već sedamnaest godina, a jedini ljudi koje viđa su njezina mama i njegovateljica Carla. Život joj se promijeni kada se u kuću pored njih doseli nova obitelj u čijeg se sina Madeline ubrzo zaljubi. Olly i Madeline svakodnevno pričaju i sve se bolje upoznaju te Madeline odluči pobjeći s njim i otkriti svijet. „Nekoć davno živjela je djevojka čiji je cijeli život bio laž.“ Ova rečenica daje naslutiti kakva je zapravo bila Madelineina bolest. Ljubitelji Johna Greena i Rainbow Rowell, kao i fanovi serije “13 razloga zašto” ovaj roman ne smiju propustiti!

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Plesni koraci / Nicola Yoon

Osamnaestogodišnja Evie prestaje vjerovati u ljubav zbog razvoda svojih roditelja. Dobivši knjigu na dar, počinje imati vizije tijeka ljubavnih veza od njihova početka do kraja. Kako bi spriječila daljnje vizije, odlazi u plesni studio gdje upoznaje Xaviera, pustolova koji živi prema filozofiji da sve treba probati. Plešući salsu, bachatu i argentinski tango par se zaljubljuje. Ubrzo Evie otkriva svoju ljubavnu sudbinu, koja će je natjerati da preispita sve što poznaje.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Kći čuvara vatre / Angeline Boulley

Daunis je na pragu odrasle dobi, obožava hokej i rastrgana je između dvije nepomirljive strane svoje obitelji: majčine bogate bjelačke i očeve tradicionalne indijanske. Teška ozljeda ramena i nekoliko obiteljskih tragedija mijenjaju njezine planove odlaska na fakultet. Svjedočeći šokantnom ubojstvu povezanom s drogom, pristaje pomoći u policijskoj istrazi koja bi trebala otkriti odkuda dolazi droga koja uništava mlade u plemenskoj zajednici Ojibwe. Sa svakim sakupljenim dokazom shvaća da bi istraga mogla biti pogubna za neke njoj vrlo bliske ljude. Autorica ovog trilera za mlade odrasle, i sama podrijetlom iz jednog od 574 priznatih indijanskih plemena u SAD-u, upoznaje čitatelja s njihovom tradicijom i kulturom, te položajem u današnjem društvu. Roman je 2021. godine nagrađen godišnjom nagradom Goodreadsa u kategoriji književnosti za mlade odrasle.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Auggie & ja : tri čudesne priče / R. J. Palacio

Knjiga sadrži tri zasebne priče ispričane iz perspektive troje djece koja su na neki način povezana s Augustom Pullmanom, dječakom s deformacijom lica iz autoričina prethodnoga romana “Čudo”. Glavni protagonist prve priče je Julian, najomraženiji lik među čitateljima “Čuda”, koji je svakodnevno bio zloban i bezobrazan prema Auggieju. Autorica pokušava kroz Julianovu priču objasniti koji su razlozi njegova ružnog ponašanja, ne opravdavajući ih. Druga priča ispričana je iz perspektive Christophera, Auggiejeva najstarijeg prijatelja koji nas upoznaje s njegovim životom prije događaja opisanih u “Čudu”. U trećoj priči glavni lik je djevojčica Charlotte koja u “Čudu” pokazuje prijateljski, ali pomalo distanciran odnos prema Auggieju. Priča prati događaje koji su se odvijali u isto vrijeme kad i radnja “Čuda”, a koji su povezani s Charlotteinim obvezama i odnosima koji nemaju veze s Auggiejem. Kao što i sama autorica u uvodnom poglavlju ističe, ovo nije nastavak “Čuda”. Ove priče istražuju složenost prijateljstva, odanosti i suosjećanja, a zajednički nazivnik im je čudesan dječak August Pullman. Knjiga je namijenjena djeci starije školske dobi.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Trinaest malih plavih omotnica / Maureen Johnson

Sedamnaestogodišnja Ginger slijedi upute svoje tete. Upute se nalaze u malim, plavim omotnicama. Ima ih trinaest! Ginger ih može i otvoriti. Sve odjednom! Ali ne! Poštuje upute tete koja je odjednom jednog dana “nestala”, otišla u Europu. Nije se vratila. Razboljela se i umrla. U omotnicama se nalaze pravila, slična igri koju su zajedno igrale: Danas živim. Zamislile bi grad u kojem bi željele živjeti i posjećivale bi njegove restorane, muzeje, osjetile život toga grada. U prvoj omotnici je prvo pravilo: Danas živim u Londonu. Ginger će morati u London da bi otvorila drugu omotnicu. Naravno u omotnici se nalazi se novac i kartica za bankomat. Nižu se mnogi gradovi i zemlje: Edinburg, Rim, Pariz, Amsterdam, Kopenhagen i Grčka. U pismima stoje neobične upute. Recimo: postati neznani dobročinitelj, prinijeti žrtvu vestalkama u njihovu hramu, upoznati slikaricu Mari, pozvati nekog mladog Rimljanina na kolače, otići u Louvre, pronaći kafić koji je teta Peg preuredila i oslikala u Parizu… Možda će nekome zvučati čitava priča oko Tete Peg i Ginger tj. Ginny luda, pustolovna, besmislena i nestvarna. Hoće li Ginny otvoriti i trinaestu omotnicu?

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Eleanor i Park / Rainbow Rowell 

Eleanor ima 16 godina, crvenokosa je i nova u školi. Iako dolazi iz obitelji s petero djece, teško se uklapa u novu sredinu. Čak se i za mjesto u školskom autobusu mora izboriti jer djeca imaju svoja pravila i svoja mjesta. Sjeda pored „azijata“ Parka kojemu je majka Koreanka i koji trenira taekwondo. Park u autobusu čita stripove, Eleanor ih preko Parkova ramena također čita sve dok joj jednoga dana Park ne pruži strip. To je bio početak jednoga novoga prijateljstva i više od toga…

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Ovdje sve počinje / Jennifer Niven

Libby Strout je djevojka koja se “vraća među žive” i upravo se sprema od života uzeti sve što može. Nakon majčine smrti Libby se povlači u sebe i u svoju kuću te, puneći emocionalne praznine hranom, postaje najdeblja američka tinejdžerica. Jack Masselin je zanimljiv, otkačen, duhovit i samouvjeren. No, krije veliku tajnu – ima prozopagnoziju, neurološki poremećaj zbog kojeg ne raspoznaje lica. Lica prijatelja, prolaznika, članova obitelji, pa čak ni svoje. Libby i Jack upoznat će se slučajno, usred okrutne i ponižavajuće školske šale, a sudjelovanjem u grupnoj terapiji, započet će traganje za vlastitim identitetom i naučiti prihvatiti sebe.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Dečki koje sam voljela / Jenny Han

Roman za mlade o djevojci Lari Jean koja proživljava svoje prve ljubavne zanose i drame – zaljubljuje se, odljubljuje, zaljubljuje ponovo – i o svemu tome piše pisma, pisma upućena dečkima koje je voljela, napisana u trenu kad je ljubav prošla i kad je vrijeme da se krene dalje. Na taj način ona simbolički zatvara jedno poglavlje svog života, kako bi mogla započeti drugo i otvoriti srce za novu ljubav.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Nakon “Dečkiju koje sam voljela” slijede “P.S. Još uvijek te volim” i “Uvijek i zauvijek, Lara Jean”.

Ljeto kada sam postala lijepa / Jenny Han


Isabel svake godine s majkom Laurel i bratom Stevenom provodi ljeto u kući na plaži, koja pripada obitelji Fisher. Ljetnikovac je Belly najdraže mjesto na svijetu, sa svojim pješčanim plažama i bazenom, prožet uspomenama na brojna druženja s majčinom najboljom prijateljicom Susannah i njezinim sinovima, Conradom i Jeremiahom. Ovo ljeto će za Belly biti drugačije jer je izrasla u djevojku, te je braća Fisher po prvi puta primjećuju.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Nakon ove “Ljeta kada sam postala lijepa” slijede “Bez tebe ljeto ne postoji” i “Uvijek ćemo imati ljeto”.

Jackie / Viktoria Faust

Četvrti roman iz serijala kratkih vampirskih horor romana ‘Intermezzo’ hrvatske autorice. Radnja romana odvija se u malom američkom gradiću 80-tih godina prošlog stoljeća. Nakon što je radio u Jackienoj sobi progovorio i upozorio na čudovište koje vreba noću, čudne se stvari počinju dešavati. U Jackienoj se školi zaposlio mladi, zgodni, ali čudni domar i sve izgleda kao da nešto sprema. Događaji koje nisu mogli ni zamisliti čekaju Jackie i njene prijatelje Booa i Tracy, a nakon prvog ubojstva stvari će postati još mnogo gore. Pročitajte i prethodne romane iz ovog serijala – ‘Anđeo na mome grobu’; ‘Simonovi grimoari’; ‘Ruže rata’. Ovom serijalu prethodi serijal knjiga ‘Sedmorka’.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Nužno zlo : roman / Borna Vujčić

U izmišljenoj zagrebačkoj gimnaziji razredi se natječu za nagradni izlet. S privlačnim ciljem pred očima tinejdžeri ulaze u borbu prije svega sa samima sobom, proživljavajući sve probleme “koje nosi odrastanje, socijalizacija, izgradnja identiteta i imeprativ prihvaćenosti među vršnjacima”. Debitantski roman mladog autora može se čitati i u alegorijskom ključu.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Izgnani / Ivana Delač


Roman hrvatske spisateljice spekulativne fikcije, autorice mnogih hvaljenih i nagrađenih žanrovskih priča za djecu i odrasle, roman je ovo za mlade s homoseksualnom tematikom inspiriran i proizašao iz LARP-a Izgon (Live Action Role Play tj. igranje uloga uživo) kojeg je autorica igrala i vodila o tome dnevnik. Roman je prepun obrata, neobičnih događaja i ljubavnih zavrzlama, bićima iz viših sfera postojanja, a događa se u Zagrebu.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Djeca slijepoga kovača / Miro Morović


Devetero međusobno nepovezanih stanovnika Shallow Lake Citya je nestalo, a policija nema niti jedan trag kojim bi riješila barem jedan slučaj nestanka. Sve do samoubojstva jedne djevojke. Istražujući njezin stan, detektiv Frame pronalazi kuvertu s popisom imena. Je li pronađeni popis samo najava za još nestanaka? Kakva je veza djevojke sa svim nestalim ljudima i može li Frame, zahvaljujući toj informaciji, pokrenuti istragu s mrtve točke?

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Nordijska mitologija / Neil Gaiman

Knjiga je zbirka priča o mitološkim bogovima Sjevera, a započinje pripovijetkom o stvaranju legendarnih devet svjetova. Kroz priče o smjelim i odvažnim pothvatima, autor nas upoznaje s tri glavna nordijska božanstva – Odinom, Thorom i Lokijem. Na kraju knjige opisan je Ragnarok – svršetak svijeta katastrofalnih razmjera.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Kradljivac gromova / Rick Riordan


Tinejdžer Percy Jackson stalno upada u nevolje i ima poteškoća u školi. Jednoga dana otkriva da je polubog, sin grčkog boga Posejdona. Zajedno s prijateljicom Annabeth Chace, koja je također polubožica, i satirom Groverom Underwoodom pokušava spasiti svoju majku iz dubina samog pakla. Zeus, kralj svih bogova, optuži ga je da je ukrao njegovu munju. Percy ju pokušava vratiti te tako spriječiti rat među bogovima. O njegovu uspjehu ovisi sudbina čitavog svijeta. Roman u kojem su izmiješane grčka mitologija i suvremeni svijet je ekraniziran.

Raspoloživost knjige provjerite OVDJE!

Nakon “Kradljivca gromova” slijede “More čudovišta” i “Titanova kletva”.