Prijava

Vaša prijava

Matičin četvrtak u Knjižnici Galženici – nova sezona


Projekt „Matičin četvrtak u Muzeju“ održavao se od  jeseni  2009.god.u suradnji s Muzejom Turopolja, u kojoj je Ogranak osiguravao nastupne predavače i voditelje, a Muzej prostor za nastupe jednom tjedno. Nastupi su se do sada održavali u glavnoj dvorani Muzeja na katu u trajanju od  6 mjeseci godišnje u dvije sezone (Proljeće (od 1. veljače do 31. svibnja) i Jesen (od 1. listopada do 30. studenoga), ukupno 24 ili 25 nastupa u godini dana i u pravilu, jednom tjedno u istom danu navečer i to svaki četvrtak. Teme nastupa su bile raznolike i širokog raspona.

Za 2021. god. planiraju  se   predstavljanja/predavanja  sukladno zdravstvenoj situaciji uzrokovanoj  pandemijom virusa  covid-19   snimati, te u formi snimljenih emisija postavljati na web stranicu Ogranka.

Predavači će i nadalje dolaziti iz više instituta (Hrvatski  institut  za povijest, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Staroslavenski  institut  i Institut za etnologiju i folkloristiku) te će održavati predavanja s temama iz njihove djelatnosti.

Osim već ranije dogovorene suradnje sa spomenutim institutima, predavanja će održati pozvani pojedinačni predavači iz područja informatike, umjetnosti i kulture, te prijatelji Ogranka i lokalne udruge iz djelatnosti kulture  koje će predstaviti   javnosti  svoje  aktivnosti.

Projekt „Matičin četvrtak” više nije tehnički moguće održavati u  prostoru Muzeja  Turopolja, jer su potresi  ozbiljno narušili statiku povijesne zgrade.

Programi Matičinog četvrtka od 2021. godine odvijaju se u prostoru Knjižnice Galženice, Trg Stjepana Radića 5, Velika Gorica.

Emisije „Matičinog  četvrtka” će se snimati na raznim lokacijama   i potom emitirati  on line na web stranici  Ogranka Matice hrvatske u Velikoj Gorici.