Prijava

Vaša prijava

Mjesec hrvatske knjige 2023.u Knjižnici Galženici


     Tijekom cijelog MHK23 koji je posvećen književnim prevoditeljicama i prevoditeljima, a odvija se u partnerstvu s Društvom hrvatskih književnih prevodilaca pod motom NEK’ TI RIJEČ NE BUDE STRANAC u Knjižnici Galženici odvijat će se programi kojima se osim tradicionalnog načina promoviranja čitalačke kulture i pismenosti kroz svakodnevni rad s korisnicima dodatno popularizira knjiga i čitanje:

 Prvašići – naši novi članovi! – besplatni upisi i obnove članstva za učenike prvih razreda osnovnih škola velikogoričkog područja

Upoznaj svoju knjižnicu! – organizirani posjeti učenika osnovnih  škola velikogoričkog područja uz edukaciju o knjižničnim uslugama i mogućnostima pretraživanja izvora informacija. Jedan od dogovorenih posjeta uključuje učenike trećeg razreda OŠ Eugena Kvaternika koji će u knjižnicu donijeti jesensko lišće i plodove kestena iz njihovog školskog dvorišta kojima će se dekorirati izlog i knjižnica.

Književnost bez granica! – U izlozima će biti postavljena tematska informativno-edukativna izložba. Izložbom su predstavljeni kandidati koji su ušli u uži izbor za godišnju nagradu Josip Tabak za najbolje književne prijevode u protekloj godini koju dodjeljuje Društvo hrvatskih književnih prevodilaca te su posebno naglašeni dobitnici ovogodišnje nagrade kao i dobitnik ovogodišnje nagrade za životno djelo koju dodjeljuje Društvo.

Više informacija putem službene stranice Društva hrvatskih književnih prevodilaca:http://www.dhkp.hr/

Nakladnik u gostima – Promocijom knjiga izdavačke kuće Mitopeja iz Zagreba 24. listopada  nastavit će se niz predstavljanja knjiga kojia se odvijaju i tijekom godine. Vladimir Cvetković Sever, vlasnik i prevoditelj, velikogoričkoj kulturnoj publici govorit će o novim naslovima koje objavljuju, književnicima koje zastupaju na hrvatskom tržištu i drugim detaljima rada i poslovanja. Salon Mitopeja nalazi se u novoj zgradi u srcu starog Zagreba, u Novoj Vesi 81, a otvoren je za kupce od 16 do 20 sati radnim danom. Detaljnije o Mitopeji: https://mitopeja.com/

Čitam – pogađam! Na prostoru ispred Knjižnice 25. listopada će srednjoškolci Ekonomske škole Velika Gorica održati Čitateljski maraton pod nazivom Čitam-pogađam! Pojedinci će čitati naglas omiljene ulomke iz poetskih i proznih djela koja su im se posebno svidjela, a pred ostalima iz razreda bit će zadatak pogoditi iz koje knjige je ulomak ili pjesma te tko je autor. Najuspješniji sudionik osvaja jednogodišnje članstvo u knjižnici uz prigodan paket s  knjigama i promotivnim materijalima knjižnice. Čitateljski maraton je potekao iz Hrvatskog čitateljskog društva koje poziva knjižnice da organiziraju akcije čitanja naglas. Cilj akcije je poticanje čitanja i pismenosti kroz popularizaciju čitanja iz užitka, kao temeljnog preduvjeta za razvoj spomenutih vještina, ali i kao neizostavnog kulturnog sadržaja u životu svakog pojedinca. U našoj knjižnici stoga je osmišljen program Čitam-pogađam.  

Kulturne aktivnosti će zaokružiti gostovanje  književne prevoditeljice Mirne Čubranić  9. studenoga. Prevoditeljica u gostima, članica Društva hrvatskih književnih prevodilaca i Zajednice samostalnih umjetnika  velikogoričkim će srednjoškolcima otkrriti sve tajne i zamke prevoditeljskog „zanata“ što može biti svojevrsna profesionalna orijentacija za odabir budućeg zanimanja.

Svim aktivnostima koje provodimo i dalje realiziramo smjernice Akcijskog plana Nacionalne strategije za poticanje čitanja koja je donesena na prijedlog Ministarstva kulture i medija 2017. a usvojila ju je Vlada Republike Hrvatske te proglasila 2021. Godinom čitanja. Razvoj kulture čitanja omogućava što većem broju pripadnika hrvatskog društva čitanje sa zadovoljstvom i razumijevanjem. Kako je u programu Godine čitanja bio pripremljen i realiziran čitav niz aktivnosti koje smo provodili, a bile su usmjerene publici svih dobnih skupina, tako i dalje radimo na istim ciljevima pod bezvremenskim motom  „Čitajmo da ne ostanemo bez riječi.“