Prijava

Vaša prijava

Počinje Mjesec hrvatske knjige


Od 15. listopada do 15. studenoga 2020., u uvjetima prilagođenima trenutnoj epidemiološkoj situaciji, odvijat će se nama omiljena nacionalna manifestacija Mjesec hrvatske knjige. Iako znamo da od izbijanja pandemije koronavirusa više ništa ne može biti isto, veselimo se što ćemo u Veliku Goricu ipak dovesti značajna književna imena i knjige o kojima se priča. Prvo događanje, kojim otvaramo program Mjeseca hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Velika Gorica, je mali književni festival Turbooks, kojeg ćemo ove godine održati u smanjenom opsegu uz dva večernja književna druženja u ponedjeljak i utorak 19. i 20. listopada u Središnjem odjelu za odrasle. Gosti su nam Ivica Prtenjača i Maša Kolanović, a s njima će razgovarati Romana Perečinec.

Nakon Turbooksa ugostit ćemo nakladu Libricon – najpoznatijeg domaćeg nakladnika putopisnih i pustolovnih izdanja – te predstaviti knjigu Milana Majerovića-Stilinovića “Što sam naučio na planini”.

Pripremamo i nešto novo čemu se jako veselimo, a to je prvo virtualno predstavljanje nekog izdanja Gradske knjižnice Velika Gorica. Riječ je o knjizi “Spisateljsko oko” Nade Mihoković-Kumrić. Knjigu ćemo predstaviti u obliku književnog priloga koji će se moći pogledati na Youtube kanalu knjižnice – o datumu uskoro!

Svi prvašići i ove se godine mogu besplatno upisati u knjižnicu tijekom trajanja cijelog Mjeseca hrvatske knjige i to u Dječjem odjelu i u Knjižnici Galženica. Svi prvašići koji se upišu u Dječjem odjelu tom dobivaju i Čitatovnicu – čitateljsku putovnicu u kojoj svoj put do pohvalnice i malog dara djeca grade upravom posudbom i čitanjem knjiga. Dječji odjel ove će godine dodijeliti i nagradu za najčitača/icu članu s najvećim brojem pročitanih knjiga.

Knjižnica Galženica pripremila je niz virtualnih programa u koje se možete uključiti i osvojiti besplatno članstvo u knjižnici – ispunite online upitnik i saznajte jeste li stručnjak za klimatske promjene, uputite se u čitateljsku pustolovinu u prirodi ili sudjelujte u foto natječaju “Drvo – papir – knjiga”. U suradnji s Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj od 15. listopada do 15. studenoga u izlozima Knjižnice Galženica bit će postavljena izložba “Naš planet – naša budućnost” kojom će se predstaviti EU publikacije, tiskani i promotivni materijali koji promiču Europski zeleni plan.

Cjelokupni program možete preuzeti ovdje:

Program Mjeseca hrvatske knjige 2020. u GKVG – pdf

Programska brošura – pdf – za ispis