Prijava

Vaša prijava

Kako će Pokupsko postati uspješna turistička destinacija


Općina Pokupsko u nizu je projekata za pokretanje turizma. Tradicija, priroda i moderna infrastruktura trebale bi tvoriti cjelinu i privući posjetitelje. Osim Kupskog plova, u izradi su žitna lađa i skela, planira se gradnja odmarališta i ugostiteljskih objekata uz rijeku.

Kupski-plov-201.jpg
Danas je počeo Kupski plov, regata u 10 etapa u sklopu koje će se veslati od izvora do ušća rijeke Kupe. U rane jutarnje sate ekipe su krenule iz Pokupskog prema Risnjaku. Već četvrtu godinu za redom grupa zaljubljenika u veslačke sportove, ali i amateri ljubitelji prirode i sporta, upuštaju se u riječnu avanturu. Svaka etapa, duljine od 20 do 40 kilometara, ima svoju priču. U gradovima i općinama na putu, kajakaše, kanuiste i raftere dočekuju domaćini s delicijama svog kraja.

- Kad smo kretali nismo znali s kim se i čime susrećemo na tom putu, koje nas opasnosti ili ugodni trenuci očekuju. Sad znamo sve, ili gotovo sve. Nikad se s rijekom ne može igrati i ne može se reći da znamo sve pa ćemo zanemariti neke mjere opreza – opisao je početke Božidar Škrinjarić, predsjednik udruge “Kupa – rijeka života” koja organizira regatu.

Cilj regate nije samo sport i druženje, iako je jedan od ciljeva popularizacija veslačkih i kajak-kanu klubova uz rijeku Kupu. Kupski plov ipak pronosi i puno važniju ideju očuvanja rijeke i ekosustava koji ju okružuje.

- Želja nam je pronositi tu ideju zaštite prirode, jednostavno o tome obavijestiti i djecu i mladež i sve one koji žive u slivu rijeke Kupe, a ne znaju koliko je lijepo i  krasno i koliko je važno zaštititi Kupu od svih zagađivača – objasnio je Božidar Škrinjarić.

ŽITNI PUT POVEZAT ĆE KUPU I SAVU

Pokupsko---turizam---prometnice---kupski-plov_1
Još jedan projekt koji bi trebao pokrenuti turizam kraja je žitna lađa. Osim vina, rakije i domaćih delicija, na njoj bi se nudila i riječna riba ulovljena u Kupi, a ploveći njome posjetitelji bi uživali u ljepotama rijeke i kraja oko nje. Načelnik općine Pokupsko Božidar Škrinjarić nada se da će jedna takva hrastova lađa zaploviti već iduće godine.

- Te lađe, ili lajde kako ih mi zovemo, koje su plovile Kupom odvozile su najviše ogrjevno drvo prema Sisku i Karlovcu, a osobito nizvodno prema Petrinji i dalje Savom i Dunavom, a nazad je stizalo žito ili pak sve ono što danas prevoze kamioni – kaže Škrinjarić.

zitnaladja2
Načelnik Škrinjarić nada se kako će lađa potaknuti i ostale ljude iz pokupskog kraja na gradnju ugostiteljskih objekata uz rijeku ili samih lađa. No, tu nije kraj idejama. U planu je i gradnja sjenice s pozornicom koja bi ugošćivala različita događanja.

- Mogu se na primjer događati susreti, veselice, svadbe, rođendani, ali u svakom slučaju to će biti i jedno mjesto na kojem će se zaustavljati turisti koji će ploviti rijekom Kupom ili će možda voziti bicikle uz Kupu ili jahati konje – rekao je načelnik Božidar Škrinjarić.

Mjesto za sjenicu, ističe Škrinjarić, nije odabrano slučajno. Upravo se tu nalazila skela koja je do gradnje mosta u Pokupskom prevozila ljude s jedne strane na drugu. Ideja je obnoviti skelu te napraviti pristanište za lađe i brodice koje će ploviti Kupom.

NIŠTA BEZ UREĐENIH CESTA

Pokupsko---turizam---prometnice---kupski-plov
Za turizam općine Pokupsko iznimno je važna i infrastruktura, a posebno prometnice. U planu je i izgradnja mreže turističkih putova koja bi se sastajala u Pokupskom.

- To je takozvana južna europska ruta turističkih staza koje manje-više idu preko šuma i livada. Ona glavna prema našoj zamisli bi išla uz Kupu. I ovdje bi se ljudi sastajali, malo napojili konje ili sebe i dalje krenuli prema jugu – ispričao je načelnik općine Pokupsko.

U tijeku je obnavljanje ceste prema Velikoj Gorici, a Škrinjarić je istaknuo i važnost cesta koje često bivaju uništene poplavama.

- Županijska cesta prema Auguštanevcu i prema Lijevom Degoju biva vrlo često zatvorena jer Kupa izađe i na tim depresijama prekine promet. Osobito prema mostu kod Auguštanovca. Međutim, sad se obnavlja taj most, on se diže i više neće biti problema, neće tako često biti prekinut promet između Auguštanovca i Pokupskog – pojasnio je načelnik Škrinjarić.

Pokupsko---turizam---prometnice---kupski-plov_4

Blizina Zagreba, Siska i Karlovca dobra je prilika za pokupski turizam, a ceste bi tu prirodnu predispoziciju trebale još više istaknuti.

- Nažalost, postoji na području naše općine i cesta koja se ne obnavlja niti je asfaltirana, niti se ne uređuje i zato apeliram na naše političare koji bi trebali državnu cestu između Pokupskog i Siska asfaltirati. Radi se o četiri i pol kilometra ceste. Valja reći da je to jako potrebno i da bi jako dobro došlo za ljude koji putuju na jug iz ovog smjera – kaže Škrinjarić.


Dežurstva razrednika