Prijava

Vaša prijava

Odluka o agrotehničkim mjerama: Uništite ambroziju jer vas poljoprivredni redar može kazniti s 500 kuna!


U zraku su tek prve čestice ambrozije u ovoj sezoni, a alergičarima već zadaju tegobe. Vlasnici i korisnici zemljišta trebaju na vrijeme uništiti ambroziju jer poljoprivredni redar i inspekcija neće imati milosti.

- Poslali smo dopis na sve mjesne odbore obavijet o Odluci koju je donijelo Gradsko vijeće Grada Velike Gorice, a koja je sukladna sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu i odluci o agrotehničkim mjerama koje se moraju pridržavati svi vlasnici i korisnici poljoprivrednog zemljišta. Sa svojih površina moraju uništiti ambroziju i urediti živicu – za KronikeVG ističe pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj, Zlata Filipović.

Pročelnica ističe da svatko treba odlučiti na koji će način uništiti ambroziju. Bilo čupanjem, košnjom, oranjem ili kemijskim sredstvima.

ambrozija1

AMBROZIJU PRIJAVITE GRADU

Svi koji primjete ambroziju, to mogu dojaviti Upravnom odjelu za poljoprivredu i ruralni razvoj, odnosno poljoprivrednom redaru koji će vlasnika ili korisnika upozoriti da je dužan ukloniti ambroziju. Pritom će dobiti rok od osam dana. U slučaju da to ne učini, slijedi prijava poljoprivrednoj inspekciji i prekršajnom sudu. Uz plaćanje kazne, u konačnici će ipak morati ukloniti ambroziju sa svog posjeda.

Sve počinje tako dapoljoprivredni redar zemljište fotografira, a zatim kreće u potragu za vlasnikom. U tome mu pomaže sustav evidencije zemljišnih parcela u Hrvatskoj ARKOD.

- Problem su starija domaćinstva, ali pozivamo njihovu djecu i nasljednike da im pomognu u uklanjanju ambrozije kako ne bi došlo do kaznenih odredbi – poručila je pročelnica Filipović.

Poljoprivredni redar može upisati kaznu na licu mjesta u iznosu od 500 kuna, dok je sudska kazna znatno veća.

AMBROZIJA SVE VEĆI PROBLEM

Liječnici svake godine bilježe veći broj osoba alergičnih na ambroziju. Šmrcanje, kihanje, svrbež nosa, vodeni iscjedak iz nosa, otežano disanje, samo su neki od simptoma ove opake peludi. Svaka biljka proizvede više od 60 tisuća sjemenki koje u zemlji mogu preživjeti više od 30 godina i otporne su na smrzavanje. S druge strane, pelud ambrozije može proizvesti osam milijuna peludnih zrnaca u samo pet sati. Ne čudi, stoga, da je njezino uništavanje propisano Zakonom.