Prijava

Vaša prijava

Alergičari oprez, u zraku prva zrnca visoko alergene peludi


Prva peludna zrnca ambrozije, najjačeg peludnog alergena, već su zabilježena u zraku. Osobama koje su alergične na tu pelud liječnici savjetuju izbjegavanje kontakta, odnosno početak uzimanja terapije, kako bi na vrijeme bili zaštićeni i preduhitrili veću koncentraciju u zraku.

Alergija na ambroziju može se manifestirati na nekoliko načina. Bolesti dišnog sustava, odnosno alergijski rinitis karakteriziraju simptomi poput kihanja, curenja nosa, svrbeži sluznice nosa, te osjećaj punoće i neprohodnosti nosa, a alergijsku astmu kašalj, otežano disanje i stezanje u grudima. Alergijski konjunktivitis karakterizira crvenilo, svrbež, pečenje i suzenje očiju, te otečene vjeđe. Od bolesti kože može se javiti urtikarija, atopijski dermatitis i kontaktni dermatitis.

IZNIMNO OTPORNA

Svaka biljka stvori 60 000 sjemenki koje mogu preživjeti u zemlji preko 30 godina. Jedna stabljika ambrozije otpušta čak 8 milijuna zrnaca peludi, dok je samo 8 – 20 zrnaca peludi u 1m3 zraka dovoljno da izazove alergijsku reakciju kod osjetljivih osoba. Cvatnja ambrozije započinje sredinom srpnja i traje do početka prvih mrazeva.

ambrozija 1

Ambrozija je jednogodišnja zeljasta biljka porijeklom iz Sjeverne Amerike. Kod nas se prvi puta pojavila 1941. godine. Vrlo je prilagodljiva novim uvjetima, pa se tako može naći uz putove, na nasipima, u vrtovima, uz željezničke pruge, u nasadima kukuruza, krumpira i sl. Stabljika veličine do 150 cm je uspravna, u gornjem dijelu razgranata, te obrasla gustim i oštrim dlakama. Listovi su nasuprotno smješteni, jajasti, perasto razdijeljeni dugi 5 do 10 cm. Na licu su tamno zeleni, a na naličju sivo zeleni s gustim prileglim dlakama. Cvjetovi su žućkaste boje i u obliku grozdastih cvatova smješteni na vrhu biljke. Oprašuje se vjetrom i proizvodi velike količine peludnih zrnaca, što je karakteristično za alergogene biljke. Peludno zrnce je izuzetno lagano i uz pomoć vjetra može preći velike udaljenosti.

SAVJETI STRUČNJAKA

– Izbjegavajte kontakt s peludi

– Boravite u zatvorenim i klimatiziranim prostorima

– Izbjegavajte izlaske tijekom jutarnjih i popodnevnih sati za suhog, vrućeg i vjetrovitog vremena

– Zatvarajte prozore stana i automobila

– Izbjegavajte provjetravanje stambenih prostorija kada je koncentracija peludi najveća

– Presvucite odjeću, operite je, istuširajte se i operite kosu nakon boravka u prirodi

– Ne sušite odjeću vani

– Kosite travnjake, okopavajte usjeve, plijevite biljke

– Šećite neposredno poslije kiše, kasnije poslije podne ili predvečer

– Javite se svome liječniku. Prepoznajte simptome, dogovorite liječenje i uzimajte preporučenu terapiju.