Prijava

Vaša prijava

Knjižnica Galženica proslavila 35. rođendan


Danas se obilježava 35 godina Knjižnice Galženica. Svečani program koji je organizirala Marija Ivanović, voditeljica Područne knjižnice Galženica sadržavao je glazbene, glumačke, pjevačke i interpretativne nastupe.
Program je započeo predstavom Dječjeg vrtića Ciciban nakon kojeg je ravnateljica Knjižnice Velika Gorica, Katica Matković Mikulčić, pozdravila sve okupljene.

Galzenica-35g-djeca-predstava-3.jpg
Programu se pridružila i ravnateljica Knjižnica grada Zagreba, Davorka Bastić.
– Tradicija knjižničarstva u ovom kraju je jako velika i upravo ova knjižnica je svojim djelovanjem pokazala da potiče na čitanje i da uspijeva podići razinu kulturnog življenja svog područja. – rekla nam je ravnateljica Bastić.

U glazbenom programu nastupio je Krešimir Starčević sa solističkom klavirskom točkom Claude Debussy ‘Otok radosti’. Nakon njega pjevačku točku imale izvele su Sabina Špoljar i Vladimira Cvjetičanin.

Galzenica-35g-16.jpg
Voditeljica Područne knjižnice Galženica ispričala je kratke priče o povijesti knjižnice u kojima je podsjetila sve okupljene na promjene koje je knjižnica doživjela u ovih 35 godina.
– Jedinu stvar koju bih promijenila je veličina ove knjižnice. Najveća mi je želja da knjižnica dobije mjesto za sve sveske koje ima. Namijenjena je za 18 000 svezaka, a danas ih ima 45 000. – dodala je Marija Ivanović, voditeljica Područne knjižnice Galženica.

U program su bile uključene i učenice Osnovne škole Nikole Hribara koje su odigrale kratku predstavu ‘Knjižnica – rješenje za moje probleme’.
– Ovu predstavu smo s našim knjižničarkama vježbale svaki drugi dan. Mi inače volimo ići u knjižnicu, čak i kad su bili praznici mi smo bile tamo po pet sati. – rekle su nam Lena Hudan i Ana Pavleka, učenice 5. razreda OŠ Nikole Hribara.

Galzenica-35g-djeca-predstava-4.jpg
Program se nastavio interpretativnim čitanjem priče iz Večernjeg lista Željka Horvata ‘Portret Ludve Bočkaja’ koji su izveli Željko Horvačić i Tomislav Brodarić. Posebna gošća današnje proslave bila je Gordana Lešnik, novinarka koja se u našem gradu među prvima bavila kulturom i promicanjem knjižničarskih poslova.

- 1976. godine sam stigla u Veliku Goricu kao spikerica na tadašnjem RVG-u, također sam i početkom devedesetih radila kao bibliotekar u knjižnici Galženica. Uvijek smo željeli da se svi malo više posvete knjizi pa smo zato radili razne tribine, radionice i izložbe. – rekla nam je Gordana Lešnik, počasna gošća proslave.

Na samom kraju podijelile su se nagrade za najbolje čitatelje i čitateljice. ‘Naj čitatelje’ odabralo je računalo – odabrane su osobe koje su posudile najviše knjiga od prošlog do ovog Mjeseca knjige, a to su bili Veronika Marić i Fran Tomašić od djece te Marija Ivanuš i Ivan Vujnović od odraslih.

Područna knjižnica Galženica uvijek priprema različite programe te nam neki ubrzo slijede. -Dva puta mjesečno organiziramo program ‘S poštovanjem’ koji je namijenjen starijoj populaciji,  ali bez obzira tko dođe, biti će poštivan. Nakon toga imamo uobičajeni Božićni program, ali nas iduće godine čeka i revizija fonda. – rekla nam je na kraju svečanosti Marija Ivanović, voditeljica Područne knjižnice Galženica.