Prijava

Vaša prijava

Održana premijera opere ‘Amelija ide na ples’


Na pozornici dvorane Galženica sinoć se održala gorička premijera opere ‘Amelija ide na ples’. Riječ je o operi Gian Carla Menottia, koju je režirala Frana Marija Vranković. Opera je plod suradnje Male scene, Muzičke akademije Zagreb i Scene ‘Gorica’.

– Već se tri godine zalažemo za to da se mladi umjetnici uključe i pokažu što znaju. Ove godine smo se odlučili za operu za koju vjerujemo da nedostaje u Velikoj Gorici. Htjeli smo napraviti jednu komičnu predstavu za mlade. Glumci su studenti glumačke akademije iz Zagreba i prepunili su našu Galženicu svojim glasovima. Nadamo se daljnjim suradnjama. – rekla je Ines Bojanić, umjetnička  voditeljica Scene ‘Gorica’.

scena gorica opera amelija (17)

‘Amelija ide na ples’ komična je opera u jednom činu za koju je libreto napisao sam Menotti. Opera je praizvedena 1. travnja 1937.u Philadelphiji. ‘Amelija ide na ples’ Menottijev je operni prvijenac s kojim je skrenuo pozornost duhovitim libretom te se ubrzo našla na repertoaru njujorškog Metropolitena.

– Drago mi je da je Scena ‘Gorica’ prepoznala važnost davanja prilike i mladim pjevačima, a ne samo glumcima. Mislim da je potrebno operu i glazbeno-scensko kazalište što više približavati mladim ljudima. U Hrvatskoj samo četiri kazališta imaju stalnu operu. Na ovakav način, uz putujuću operu i mlade ljude možemo zaista zainteresirati mlade za glazbeno-scenske sadržaje. – rekla je Vitomira Lončar, direktorica kazališta ‘Mala scena’.

scena gorica opera amelija (44)

U operi  glume studenti glumačke akademije iz Zagreba – Marijana Radičević, Aleksandra Bilanović , Paulina Đapo, Luka Ivoš, Tomislav Tukša, Matej Predojević Petrić, Maja Mužar i Antea Poljak i Toni Nežić.

– Ova opera je nastavak dobre prakse Scena Gorica i mogu reći da je ovo izlet u nove vode, a i publika je zaista uživala. Nadamo se da će ovo potaknuti mlade da se uključe jer je Scena Gorica uvijek otvorena za nove izazove i suradnje.  – dodala je Barbara Grđan Odričić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta.

scena gorica opera amelija (50)

Ako ste propustili premijeru, već danas od 20 sati imate priliku pogledati je u dvorani Galženica.