Prijava

Vaša prijava

Većina građana protiv ukidanja županija


Hrvatska zajednica županija (HZŽ) predstavila je istraživanje o stavu građana prema županijama. Istraživanje je provedeno na uzorku od 750 građana RH.

90% GRAĐANA SMATRA DA UKIDANJE ŽUPANIJA NEĆE DONJETI ZNAČAJNE UŠTEDE

Provedeno krajem prošle, odnosno početkom ove godine, istraživanje govori da gotovo 90% ispitanika smatra da ukidanje županija nije najvažnija mjera za uštede, odnosno racionalizaciju državnog proračuna. Njih 73% smatra da bi županije, gradovi i općine osjetno bolje određivali prioritete ulaganja proračunskih sredstava, dok se s tvrdnjom da bi se regionalizacijom države sve odluke donosile u velikim regionalnim centrima, a ne na lokalnoj razini, slaže 49% ispitanika, 29% ih smatra da ta tvrdnja nije točna, a njih 23% ima neutralan stav.

Velika-Gorica-pjesaci-promet-8.jpg

Također, 53% ispitanika se ne slaže da njihova županija potpadne pod nadležnost neke druge županije ili regionalnog centra. S tom tvrdnjom se slaže samo 30% ispitanih.

PAUK: NE TREBA NAM NOVA REGIONALNA PODJELA

Predstavljajući rezultate istraživanja, predsjednik HZŽ-a i šibensko-kninski župan, Goran Pauk (HDZ), rekao je da Hrvatskoj, uz županije kao regije, ne treba nova regionalna podjela. Dapače, smatra da je nova regionalizacija put koji vodi lokalnoj destabilizaciji Hrvatske, odnosno novoj centralizaciji.

-Županije su funkcionalna cjelina koja je i povijesno i prirodno i geografski vezano područje. Ne bježimo od reforme lokalne i regionalne samouprave, ali ona ne može podrazumijevati isključivo teritorijalni preustroj, već i decentralizaciju funkcija i financija. Želimo biti aktivni sudionici reforme. Ne bi bilo dobro da ona bude ‘brzinska’, da se sve riješi do pred iduće lokalne izbore. Mandat ove Vlade je vjerojatno dovoljan da se napravi kvalitetna reforma u pravom smislu te riječi, a ne da se ona lomi preko koljena. Podržavamo duboku i pravu analizu i ne sumnjamo da ćemo iz nje izaći kao pobjednici’-rekao je Pauk.

Velikogoricka

OZBILJAN PREUSTROJ DRŽAVE NE MOŽE SE NAPRAVITI ZA 6 MJESECI

Član Izvršnog odbora HZŽ-a i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar (SDP), rekao je da HZŽ brani županije kao regionalnu samoupravu na temelju argumenata.

-Tražimo da u raspravi budemo partneri, ali i da se podvuče crta, da vidimo što je od 1994. do danas bilo u nadležnosti županija, s kojim su prihodima raspolagale i koje su rezultate postigle. Kada napravimo inventuru napravljenoga i više smo nego uvjereni da će se pokazati da je sadašnji regionalni ustroj jedna od boljih stvari koje imamo u RH. Zalažemo se da sve argumente stavimo na stol i da onda o svemu odlučujemo, a ne da netko samo kaže ‘vas više ne treba’- rekao je Kolar, dodavši da se preustroj države ne može napraviti za šest mjeseci, a da to bude ozbiljan posao.


Tragom naslovnice