Prijava

Vaša prijava

Veliku Goricu pogodio potres magnitude 5,7 po Richteru, ali na sreću u pokaznoj vježbi


Velikogoričko područje je u ranim jutarnjim satima 27.rujna 2013. pogodio potres magnitude 5,7 po Richteru, sa epicentrom u Velikoj Gorici. Oštećeno je nekoliko viših zgrada.  Zbog mogućnosti ponovnog podrhtavanja i urušavanja dječjeg vrtića, Stožer za zaštitu i spašavanje aktivirao je vatrogasce i Crveni križ radi evakuacije djece i djelatnika vrtića.

Srećom, ovo se nije doista dogodilo. Radi se o zamišljenom scenariju pokazne vježbe Potres 2013. koju je organiziralo Gradsko društvo Crvenog križa Velika Gorica.
Provjera spremnosti Interventnog tima
 
„Cilj vježbe je provjeriti spremnost našeg Interventnog tima u slučaju prirodne katastrofe, jer situacija poput ove kakvu smo prikazali, nažalost, nije nemoguća – ističe ravnateljica velikogoričkog Crvenog križa Suzana Strunjak.
Park dr. Franje Tuđmana pretvoren je u izmještajno-šatorsko naselje u kojem je organiziran „normalan“ život; od smještaja i prehrane djece, pružanja prve pomoći ozlijeđenim osobama te psihosocijalne psihološke pomoći, do osiguravanja čiste pitke vode, evidencije smještenih i spajanja obitelji.
Pokazna_vjezba
Važno je educirati građane
 
Jedan od ciljeva vježbe je ukazati građanima na važnost edukacije. Iako nisu aktivno mogli sudjelovati u pokaznoj vježbi, mogli su naučiti osnove pružanja prve pomoći unesrećenima, zaustavljanje krvarenja, postupke reanimacije i pravilno korištenje vanjskog defibrilatora. „Ujedno, željeli smo potaknuti gradske čelnike da u proračunu za iduću godinu planiraju sredstva za opremu kakva bi nam zatrebala u slučaju katastrofe. Sve ovo s čime smo raspolagali tijekom vježbe smo posudili od Hrvatskog Crvenog križa – kaže Strunjak.
Ocjena vježbe: čista petica
 
Ravnateljica velikogoričkog Crvenog križa ističe da je pokazanim znanjem svih sudionika vježbe te brzinom evakuacije djece i podizanja naselja izuzetno zadovoljna. „Podigli su šest šatora u roku 45 minuta, zahvaljujući pomoći izviđača. Evakuacija djece je obavljena u kratkom roku, mališani su zbrinuti a ozlijeđenim osobama je pružena stručna pomoć… Jako sam zadovoljna! Ekipe se međusobno ne poznaju ali suradnja je na nivou – zaključila je Strunjak.
Nismo se bojali – tvrde mališani
 
Što se djece iz vrtića Velika Gorica tiče, ono su vježbu i evakuaciju doživjeli kao jedno zanimljivo iskustvo i svojevrsnu zabavu. Njihove su ih odgajateljice unaprijed dobro pripremile i pojasnile im kako se trebaju ponašati pa straha, suza, panike i naguravanja nije bilo. „Fora nam je, dobili smo sendviče i sokove i gledali crtiće u šatoru – kroz smijeh su prepričavali mališani, dodajući da im je sve to “baš uzbudljivo!“
Subota namijenjena edukaciji građana
 
Pokazna vježba nastavlja se i u subotu 28.rujna. Od 10 sati, Velikogoričani mogu razgledati privremeno naselje i doznati ponešto o radu ekipa Interventnog tima Crvenog križa, a bit će podijeljen i veliki broj edukativnih letaka o pripremi za katastrofe kako bi što učinkovitije mogli zaštititi svoju imovinu, svoj život i živote svojih bližnjih.

Udarnik prošao, Gradići i Buna ispali

UPISI U “GRUPU ZA BUDUĆE PRVAŠIĆE” – U PRIJEPODNEVNIM TERMINIMA