Prijava

Vaša prijava

Otvorena Kurija Modić-Bedeković – dobri duh „nenaboranog“ krajolika Turopolja


Dani europske baštine u Velikoj Gorici započeli su jučer u Donjoj Lomnici svečanim otvorenjem kurije Modić- Bedeković nakon dugogodišnje i detaljne obnove. Dani otvorenih vrata europske baštine manifestacija je u organizaciji grada Velike gorice, Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Muzeja Turopolja i Ministarstva kulture sa Konzervatorskim odjelom u Zagrebu, a održat će se od 27. rujna do 3. listopada. Posjetitelje u subotu i nedjelju od 13 do 17 sati očekuje kulturno zabavni program u kuriji Modić- Bedeković. U srijedu, 2. listopada program se seli u Muzej Turopolja u Velikoj Gorici gdje će biti predstavljena izložba pod nazivom „Obnovljena graditeljska baština u vremenu od 1996. do 2013.“, a u četvrtak 3. listopada od 9 do 16 sati održat će se obilazak kulturnih dobara uz stručno vodstvo.

Otvorenje kurije Modić -Bedeković moderirala je Ana Katunić uz prisutstvo cijenjenih gostiju involviranih u sam projekt obnove ove osebujne građevine koja je 1972. zaštićena kao spomenik kulture. Ova sveobuhvatna obnova trajala je od kraja 90-ih, a završena je ove godine. „Kurija“ je zapravo povijesni naziv za reprezentativnu kuću odnosno dvor, a upravo ova koja je jučer ponovo otvorila svoja vrata, građena je na tradicionalan način, od drvenih hrastovih planjki na uglovima spajana tzv. „hrvatskim vuglom“ što znači da su se daske urezivale jedna u drugu na uglovima tako da su prostorno istaknutije od zidne plohe. Ima klasičan raspored prostorija, u prizemlju se nalazio gospodarski dio, a na katu su sobe za „gospoštiju“.

Gospodin Ivan Perak, jedan od vlasnika kurije, skromno je pozdravio posjetitelje i zaželio im dobrodošlicu u prostor za čije je kontinuirano održavanje najvećim dijelom zaslužna upravo njegova obitelj. S par riječi obratio se i član Odbora za društvene i humanističke znanosti hrvatskoga povjerenstva za UNESCO, ravnatelj Instituta za etnologiju i folkloristiku te član Kulturnog vijeća Grada Velike Gorice, doktor Tvrtko Zebec.

Između govora gostiju iz kočije postavljene ispred kurije mogli su se čuti prigodni ulomci iz djela Matka Peića „Skitnje“ koje je čitao glumac Luka Dragić i time dodatno oživio i prizvao neka stara vremena u kojemu je kurija blistala punim sjajem. Za vrijeme 200 godina, koliko kurija postoji, posjetili su ju mnogi umjetnici i književnici poput A.G.Matoša, Augusta Šenoe, Dragutina Domjanića. Franje pl. Lučića i drugih. Sestre Vilma i Milka Bedeković, posljednje stanovnice ove kurije, ponajviše su obilježile život u njoj svojim umjetničkim životom i radom.

Budući da je u obnovi kurije aktivno sudjelovalo i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, otvorenju je prisustvovao i posjetiteljima se obratio i gospodin Tomislav Petrinac, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zagrebu za područje Zagrebačke županije. Na samome kraju otvorenja, gradonačelnik Mladen Barišić zahvalio je obiteljima koje su vodile kontinuiranu brigu o kuriji i istaknuo svoje zadovoljstvo u vezi sklopljenog javno-privatnog partnerstva radi očuvanja baštine. Najavio je i nove projekte vezane uz dvorac Lukavec i druge kurije, kao i pojačanje muzejske djelatnosti.

Posjetitelji su mogli razgledati unutrašnjost obnovljene kurije uz ugodne, romantične melodije za koje se pobrinula Kristina Bjelopavlović Cesar na klaviru. Namještaj je pomno restauriran, svaki detalj na svome je mjestu i upravo zbog pojedinih detalja cijeli prostor odiše elegantnim, eklektičnim spojem modernoga i suvremenoga. Ova kurija možda je stara 200 godina, ali oživjela je novim, suvremenim duhom.

piše: Petra Jurić



Dani europske baštine