Prijava

Vaša prijava

Velikogoričani još jednom pokazali svoje veliko srce


Darivati krv kako bi drugome spasio život, Stjepanu iz Pokupskog je takoreći svakodnevica već dugi niz godina. Do danas krv je darivao 35 puta. Kaže, bilo bi toga i više da nije bilo pauza. Prvi put krv je darivao još u vojsci, 80-tih godina.  – Nije mi teško odvojiti vrijeme. Sada dajem krv kada mogu, kad me ne bude, više neću moći – kroz smijeh nam govori Stjepan.

Preko puta njega leži Marija, 19-godišnja djevojka iz Okuja koja je jedva dočekala da postane punoljetna kako bi mogla i na ovaj način pomagati drugima. – To mi je bila oduvijek želja. Kada sam napunila 18 odmah sam sljedeći mjesec otišla davati krv. Samo sestra i ja iz obitelji darujemo – otkrila nam je Marija.

dobrovoljno-darivanje-krvi-6
Gradsko društvo Crvenog križa Velika Gorica ove godine organiziralo je 28 akcija dobrovoljnog darivanja krvi. Odazvalo se nekoliko stotina darivatelja, a prikupljeno je 3 129 doza. Ove godine novih darivatelja bilo je 150, i svi su mlađi od 25 godina.

– Ljudi žele pomoći drugima, neki jednostavno familijarno daju krv, daje otac pa sin pa opet tako se prenosi s koljena na koljeno, ali svi daju da bi učinili dobro djelo – rekla nam je Renata Deak  iz Gradskog društva Crveni križ Velika Gorica.
dobrovoljno-darivanje-krvi-7
Nažalost, ne mogu svi darivati krv, koliko god to željeli jer moraju prije svega zadovoljiti neke osnovne kriterije. Primjerice, ako vam je željezo u krvi nisko, pali ste već na prvom testu. I krvni tlak mora biti u granicama normale, a konzumiranje određenih lijekova također nije dobrodošlo. Sve to na akcijama dobrovoljnog darivanja krvi uvijek kontrolira liječnik.
dobrovoljno-darivanje-krvi-14
– Moram procijeniti koji davatelji su zdravi i u dobrom stanju i koji su sposobni darivati krv, koji nemaju težih zdravstvenih oboljenja, nisu trenutno u akutnom infektu, znači koji svojim davanjem krvi neće ugroziti primatelja krvi – otkrio nam je Stjepan Greguraš, dr.med. te podsjetio kako je darivanje krvi jedna jako važna i plemenita stvar. – Mi davanjem krvi ne gubimo ništa, a s tih pola litre krvi koje damo stvarno spašavamo život nekome. Doslovno tih pola litre može spasiti jedan ljudski život – naglasio je dr. Gregura. Pokazao nam je i tablicu omjera visine i težine, prema kojoj se također ravnaju prilikom odabira kandidata.
dobrovoljno-darivanje-krvi-3
Podsjetimo, u listopadu je u samo jednom danu oboren rekord kada je prikupljeno čak 188 doza krvi što nije zabilježeno zadnjih 40-ak godina u Velikoj Gorici. U posljednjoj ovogodišnjoj akciji, koja je održana ovog utorka i srijede, prikupljeno je 207 doza. Velikogoričani su još jednom pokazali da zaista imaju veliko srce i da su uvijek spremni pomoći drugima.