Prijava

Vaša prijava

Nova pravila za vlasnike mobitela


Dobre vijesti za sve! Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) donijela je Izmjene i dopune Pravilnika o načinu i uvjetima obavljanja elektroničkih komunikacijskih mreža i usluga. Od 1. siječnja 2017. na snagu stupaju sljedeći propisi:

1) Ako operater u roku od 24 sata ne otkloni smetnju zbog koje vam je onemogućen pristup ili korištenje Interneta i telekomunikacijskih usluga, dužan je ponuditi vam na izbor umanjenje mjesečne naknade ili drugo obeštećenje.

2) Plaćate 10 Mbit/s, a speed test ne očitava više od 5? Do Nove godine operater je trebao osigurati samo pola, a od Nove godine dužan je osigurati vam 70% maksimalno ugovorene brzine.

3) Već krajem siječnja moći ćete se upisati u registar “Ne zovi”, koji će omogućavati dodatnu zaštitu od neželjenih poziva.

4) Od lipnja se očekuje ukidanje dodatnih roaming naknada pa ćete odlazne pozive iz inozemstva unutar EU plaćati isto kao i u Hrvatskoj. Preduvjet je za ukidanje roaming naknada donošenje provedbenih akata na razini EU. Procedura traje.

mobitelinternet-3
HAKOM je riješio i problem TV signala u Istri, a izrađuje strategiju za prijelaz s digitalne zemaljske televizije na sustava DVB-T2 i dodjelu frekvencijskog pojasa 700 MHz te planira organizirati forum o budućnosti UHF spektra. Sljedeće godine u planu je i nova preporuka o minimalnim tehničkim zahtjevima digitalnih televizijskih prijamnika te o njihovom propisnom označavanju.

HAKOM sudjeluje u izradi novog europskog regulatornog okvira za područje elektroničkih komunikacija, u čijem je fokusu mreža pokretnih komunikacija pete generacije (5G). U suradnji sa susjednim zemljama i telekom industrijom u 2017. će provesti prva testiranja.