Prijava

Vaša prijava

Žrtve birokracije


Pojedini srednjoškolci s područja Općine Kravarsko postali su žrtve hrvatske birokracije. Naime, njima je onemogućeno pravo na korištenje državne subvencije za prijevoz do mjesta školovanja. Kako smo doznali, Ministarstvo znanosti i obrazovanja odlučilo je ne subvencionirati prijevoz učenicima koji koriste usluge više koncesionara javnog prijevoza.

Svoje razloge objasnilo je dopisom od 4. siječnja ove godine. – Uparivanjem podataka dobiven je velik broj učenika koji se više puta pojavljuju kod različitih prijevoznika. S obzirom na to da mnoge škole nisu ažurirale podatke u e – Matici odnosno nisu unijele napomenu da se radi o kombiniranom prijevozu, popisi učenika uz račune ne odgovaraju unesenim podacima u evidenciji e – Matice – poručili su iz Ministarstva.

Ministarstvo je svim županijama i Gradu Zagrebu dostavilo tablice spornih učenika te je zatražena ponovna provjera učenika. – Prema pristiglim obrazloženjima, koja smo najvećim dijelom zaprimili od samih prijevoznika, uglavnom se radi o kombiniranom prijevozu temeljenom na pretpostavkama prijevoznika – objasnili su svoju sumnju u Ministarstvu.

zone-smirenog-prometa-5-autobus-prijevoz-skola-djeca.jpg
U zaštitu srednjoškolaca sa svog područja stala je i Općina Kravarsko, koja je dopisom zatražila od nadležnih tijela da se očituju o problemu sufinanciranja srednjoškolskih iskaznica na razini Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Naime, oko pedeset posto srednjoškolaca s područja ove Općine koristi kombinirani prijevoz do svojih škola.

– Sasvim je jasno da djeca koriste dva prijevoza. Od područja Općine Kravarsko do Velike Gorice, linija Hotnja — Velika Gorica, koriste prijevoz prijevoznika Autoturist Samobor da nakon nekoliko mjeseci istraživanja još uvijek nije jasno da se ne radi o duplom prijevozu niti zloporabi prijevoza. U usmenoj i pismenoj komunikaciji koja traje od početka 12. mjeseca s Ministarstvom i Županijom, a od danas i Gradom Zagrebom, dobili smo informacije da su se Zagrebačka županija i Grad Zagreb očitovali o spornim situacijama i da u pravilu nema sporne djece koja koriste prijevoz – stoji u dopisu načelnika Općine Kravarsko Vlade Kolarca od 4. siječnja MZOS-u.

Kravarsko-iz-zraka1
Kako bi zaštitila prava djece, početkom prosinca prošle godine Općina je ponudila Ministarstvu da dostavi potrebne podatke. No, odbijeni su uz odgovor da nisu nadležni, već da to moraju dostaviti Županija i Grad Zagreb, koji su osnivači srednjih škola koje djeca pohađaju.

Sve se na kraju slomilo na djeci, kojoj prijevoznici, revoltirani odnosom prema njima, ne žele puniti pokaze, što roditeljima stvara velik teret na ionako preopterećen kućni proračun.

– Svih ovih godina nikad se nije postavljalo ovakvo pitanje. Apsolutno se slažemo da treba provjeravati da li netko zloporabi sufinanciranje prijevoza, ali na ovakav način ne. Na temelju podataka iz programa, bez provjera stvarnih činjenica samo tako ukinuti plaćanje prijevoza zaista nema smisla niti logike – napisao je u dopisu Kolarec.

Problem bi se trebao riješiti do 25. siječnja ove godine. Naime to je rok koji je MZOS dao Županijama i Gradu Zagrebu, odnosno školama čiji su osnivači, da utvrde radi li se doista o kombiniranom prijevozu, te da navedu kombinaciju prijevoznika i osnovu za ostvarivanje prava sukladno Odluci Vlade. Također sve to dužne su ažurirati u e -Matici učenika.

dssi01-1-page-001
dssi01-1-page-002
dssi01-1-page-003
uputazpr-page-001
uputazpr-page-002