Prijava

Vaša prijava

FOTO Svaki parking u sustavu je naplate


Ove godine snijeg je padao već dva, tri puta. Svaki put bi napadao centimetar do dva, no zbog izrazito niskih temperatura zadržao se na pločnicima i parkinzima. Sinoć oko 19 sati temperatura je pala na niskih -9 stupnjeva Celzija, a bilo je i poledice. Parking pokraj Doma kulture Galženica u to vrijeme bio je neočišćen, prekriven snijegom i ledom, što smo i zabilježili našim fotoobjektivom.

Na području Velike Gorice naplatu parkinga obavlja VG Komunalac, koji je zadužen i za čišćenje cesta tijekom zimskih mjeseci. Dragan Perić, direktor VG Komunalca objasnio nam je u kojim se situacijama parking ne naplaćuje.

parking-kod-galzenice-neociscen-snijeg-led-1
– Zakon o sigurnosti prometa na cestama kaže da je svaka cesta prohodna ako na njoj ima ugaženo deset centimetara snijega. Parking je također dio kolničke konstrukcije, a mi ih čistimo kada padne velika količina snijega. Ako se ne vidi bijela crta parking se ne naplaćuje i građani nisu dužni platiti. No ako postoji mjesto za parkiranje i osoba se može bez problema parkirati, bez ugrožavanja sigurnosti stati i proći, ono je u sustavu naplate – ispričao nam je Dragan Perić.

Parkirališta koja nisu prohodna, koja je zatrpao snijeg i kojima ne možete pristupiti ne naplaćuju se. U tim situacijama, kaže Perić, parkinge očiste u roku tri dana. Kada padne snijeg od dva, tri centimetra, ralice ga ne čiste jer je nemoguće očistiti tako tanak sloj snijega. Tek kada padne pet i više centimetara i ako snijeg na parkingu nije očišćen, korisnik parkinga ga nije dužan platiti.

parking-kod-galzenice-neociscen-snijeg-led-4
Ovih dana sva parkirna mjesta se naplaćuju jer tanak sloj snijega ne ugrožava sigurnost. Osim toga, Perić je naglasio da svi sudionici u prometu moraju imati zimske gume, ali i obuću prilagođenu zimskim uvjetima na cesti.

Podsjetimo, radno vrijeme parkirališta radnim danom je od 7 do 20 sati, a subotom od 7 do 14 sati. Cijena parkiranja u 1. zoni je 4 kune po satu, a u 2. zoni 3 kune po satu.

parking-kod-galzenice-neociscen-snijeg-led-6
parking-kod-galzenice-neociscen-snijeg-led-5
parking-kod-galzenice-neociscen-snijeg-led-3