Prijava

Vaša prijava

Novi nameti na stare poroke


Ako se želje zaposlenika u zdravstvu i udruga pacijenata ostvare, kutija cigareta za tri godine koštat će tridesetak kuna. Novac bi se preusmjerio u Zdravi fond, kojim bi se izravno financiralo liječenje pušača. Ministar je podržao inicijativu, no ne smatra da je izvediva. RTL donosi priču o milijardu i pol kuna troškova HZZO-a za liječenje u 2015. Od posljedica pušenja u Hrvatskoj godišnje umre deset tisuća osoba.

Prvu godinu cijena bi narasla tri kune, čime bi se namaknula 1,1 milijarda kuna, a potom prikupila povećanjem po kunu kroz dvije godine još 1.5, odnosno 1.84 milijarda. Udruga poslodavaca u zdravstvu i Koalicija udruga u zdravstvu na jučerašnjoj su tiskovnoj konferenciji, prenosi Novi list, predložile da Fond bude zaseban.

– Naš je prijedlog da se krene s izmjenom Zakona o zdravstvenom osiguranju te da se umjesto stavke po kojoj 32% trošarine, odnosno 1,2 milijarde kuna, koje Ministarstvo financija godišnje treba davati HZZO-u, uvede Zdravi fond – rekao je na presici predsjednik UPUZ-a Dražen Jurković.

Jurković je napomenuo da Fond mora biti izdvojen iz Ministarstva financija jer država ne izvršava u cijelosti obveze prema HZZO-u. Umjesto četiri, uplaćuje oko dvije i pol milijarde. Na taj bi se način, ustvrdili su inicijatori Fonda, rasteretio državni proračun i omogućilo da se novac od trošarina uplaćuje zdravstvenom sustavu u cijelosti i time osiguraju sredstva za liječenje.

– Procjenjuje se da oko polovice pušača želi prestati s tom navikom, a unatoč poskupljenjima cigareta u proteklih pet godina, broj pušača ne smanjuje se. Zato je potrebno bar dio novaca preusmjeriti te unaprijediti preventivne aktivnosti i programe ranog otkrivanja zloćudnih bolesti, ali i na njihovo pravodobno i adekvatno liječenje jer poznato je da je pušenje glavni rizik za nastanak raka pluća – rekao je predsjednik KUZ-a Ivica Belina na konferenciji u UPUZ-u.

Ministar zdravstva načelno je podržao ideju liječenja i prevencije bolesti, no smatra da nije lako izvediva, prenosi RTL. Osim poskupljenja cigareta, KUZ predlaže i poskupljenje slatkiša, slatkih i alkoholnih pića te hrane koja sadrži zasićene masne kiseline.