Prijava

Vaša prijava

FOTO Stavili su kravate i izašli na sportski teren kako bi proslavili rođendan


Sinoć se u Novom Čiču u DT Areni igrao najzabavniji turnir – 9. Badminton u kravati. Na teren je izašlo 14 parova. Igralo se na dva dobivena seta do 11. Pobjednici turnira su Mihael Jurenić i Neven Rihtar. Drugo mjesto zauzeo je par Željko Senfner i Dražen Šlibar, a treći su bili Antonio Lazar i Darko Ivan Vidaković. Za svoj uspjeh primili su medalje. Najljepše kreacije imali su Saša Pinturić i Lucija Buchberger i za to su nagrađeni turopoljskom podgutnicom.

– Badminton se igra na dva dobivena seta do 21. Mi ćemo danas igrati skraćenu verziju jer dvorana neće biti toliko dugo topla, temperature su niske, ali mi ćemo se ugrijati. Teren izgleda jako mali, a zapravo je 13 sa 6 metara, visina mreže je malo iznad metar i pol – rekao nam je sinoć veliki zaljubljenik u badminton i osnivač Badminton kluba Velika Gorica Slobodan Miščević.

Badminton kravata 2017 (1)(1)
– Nakon što se dobro jede i pije, kada prođe Nova godina, treba potrošiti silne kalorije. Za to je idealan sportski teren, a po našem mišljenju je to upravo badmintonski. Na rođendane uvijek dolazimo u kravatama. Pomislili smo zašto ne i na badmintonski teren tako doći kako bismo proslavili rođendan našeg kluba. Time želimo i popularizirati ovaj prekrasan olimpijski sport – istaknuo je Miščević.

BRZ I DINAMIČAN SPORT

– To je jedan od najbržih sportova s reketom. Najbrža ispucana loptica u badmintonu je preko 400 km/h dok je u tenisu to 200 km/h. Ovo je brz i dinamičan sport.  – istaknuo je Miščević.

Znaju to i mladi članovi Badminton kluba Velika Gorica, 12-godišnji Filip i godinu dana stariji Mihael koji je svjestan svojih predispozicija da jednog dana osvaja medalje u ovom sportu. – Ja jesam brz. Super mi je ovdje. Mama je tražila po internetu i našla da u Velikoj Gorici postoji Badminton klub. Tako sam počeo trenirati ovaj sport – otkrio nam je Mihael.

Badminton kravata 2017 (2)(1)
Filip je u badmintonu od svoje osme godine. Pohađa šesti razred i kaže nam kako stiže izvršavati sve svoje školske obveze i ujedno ići na treninge. – Treniram već četiri godine. Super mi je na treninzima. Treba se puno kretati, razmišljati i tako dobiješ bodove – Prijatelji u razredu ne zavide im mnogo jer draži im je nogomet, no i Filip i Mihael znaju da u sportu kakav je badmintonu dobivaju sve što im je potrebno.

Potvrdio nam je to i njihov trener i ujedno pobjednik ovogodišnjeg turnira, Neven Rihtar. – Badminton je jako dinamičan sport. Razvija se motorika, način razmišljanja, djeca se razvijaju kao ljudi, osobe. Dečki napreduju iz godine u godinu, željni su raditi, a to i jeste najbitnije kod igrača. Da žele i vole raditi, da su timski igrači i onda je dobra atmosfera u klubu – rekao nam je trener.

Badminton kravata 2017 (3)(1)
Badminton klub Velika Gorica osnovan je 2008. godine. Ima oko stotinu članova, a mnogi sudjeluju na raznim natjecanjima. – Bili smo na natjecanjima u Dubrovniku, Sloveniji, možda ćemo sad i u Njemačku – otkrili su nam Filip i Mihael.

Osim što je najbrži sport u kojem se koristi reket, badminton je poseban po tome što u njemu mogu igrati miješani parovi. – Ovdje ima igrača od 12 godina pa i starijih od 50. Svi igramo zajedno. To je jedan fantastičan sport gdje možete igrati mikseve, zajedno igraju i muški i ženski. Badminton ima pet disciplina: muški singl, ženski singl, muški par, ženski par i miks, dok u drugim sportovima toga nema – istaknuo je Miščević.

SVE JE POČELO U ENGLESKOJ NA JEDNOJ ZABAVI

Sve je počelo u Engleskoj na jednom dvoru sredinom 19. stoljeća. – U početku se igralo s plastičnim lopticama, iako je u originalu to loptica sa 16 pera s kojom se dobije pravi osjećaj. Badminton kao sport je krenuo u Engleskoj. Na jednome dvoru, nakon dobre gozbe, zabili su par pera u puteni čep od šampanjca i tako je krenuo sport. – ispričao nam je Miščević.

Badminton kravata 2017 (11)
Badminton klub Velika Gorica ima tri lige, treća igra utorkom i liga parova igra četvrtkom. – Pozivamo naše sugrađane koji žele neka nam se pridruže. Uvijek će naći sebi ravnoga i iz dana u dan i mjeseca u mjesec napredovat će u sportu kao i ostali koji su jednom počeli s reketom. Sigurno ima naših sugrađana koji imaju doma u vitrinama reket i vježbaju kako da loptica ostane što duže u zraku, a cilj na terenu je da protivniku što brže zabiješ lopticu u pod – rekao je osnivač Badminton kluba Velika Gorica.

Badminton je od 1992. godine olimpijski sport i sve je popularniji u Velikoj Gorici.  Ako se i vi želite pridružiti zaljubljenicima u ovaj sport, dovoljno je da ih kontaktirate i dođete na trening.