Prijava

Vaša prijava

Grad poručuje da se bori za smanjenje cijena grijanja


Iz Ureda gradonačelnika stiglo je priopćenje za medije kako Grad Velika Gorica nastavlja borbu za nižim cijenama grijanja. – Očekujem promjenu zakona koja će omogućiti gradovima odlučivanje o cijenama grijanja – poručio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Donosimo priopćenje u cijelosti.

Grad Velika Gorica još trpi loše poteze i odluke protekle SDP-ove Vlade. Ne samo da su srezani doprinosi i sredstva lokalnim samoupravama te povećani nameti, također, prošla Vlada nas je sve opteretila i s nametima za grijanje. Nakon prošlogodišnjih problema i negativnih iskustava Grad Velika Gorica odmah je sazvao sastanak s HEP-om te smo od najviših razina tražili odgovore i rješenja za probleme koji su snašli naše građane. Ove godine Gradska uprava navodi dva ključna cilja rješavanja problema grijanja u Velikoj Gorici: nastaviti s energetskom obnovom zgrada i inzistirati na promjeni zakona koji će omogućiti reguliranje cijena i onemogućavanje samovolje HEP-a u kreiranju istih.

 – Visoke cijene grijanja koje su ponovno ove zime glavni problem naših sugrađana, rezultat su loših odluka bivše SDP-ove Vlade, koja je oduzela Gradovima pravo odlučivanja o regulaciji cijena i time omogućila HEP-u da radi što želi. Nedopustivo je da Velika Gorica ima jedno od najskupljih grijanja, dok primjerice, Grad Zagreb, za isti sustav grijanja izdvaja puno manje novca. Pokušali smo s prethodnom upravom HEP-a rješavati problem, no nije išlo. Obećanje kako će grijanje pojeftiniti prelaskom na plin, bilo je, nažalost, samo obećanje. Apeliram na novu Vladu i nadam se boljoj i pravednijoj suradnji te mjerama koji će pomoći građanima, a ne potaknuti samovolju HEP-a i neopravdano dizanje cijena – izjavio je gradonačelnik.

Zajedno s Gradskim stambenim poduzećem Grad Velika Gorica krenuo je u sveobuhvatni i visoko vrijedni projekt energetske obnove. Ovakvi radovi građanima će donijeti manje račune te topliji dom, a potvrda učinkovitosti projekta dobivena je od stanara zgrade Vodotornja koji su osjetili uštede i pogodnosti ostvarene energetskom obnovom. Grad će  od Uprave Hep toplinarstva tražiti nove izračune za zgrade koje su energetski obnovljene, jer manjom isporučenom toplinskom energijom utječe se na smanjenje fiksnog dijela računa za grijanje, te samo na osnovu toga moguće je smanjenje računa za oko 40%.