Prijava

Vaša prijava

Do kraja veljače na račune poljoprivrednika sjest će prvi dio izravnih potpora za 2016. godinu


Sutra počinje isplata prvog dijela izravne potpore za 2016. godinu. Na račune oko 100 tisuća poljoprivrednih gospodarstava do kraja veljače ukupno će biti  isplaćeno 1,4  milijarde kuna izravnih plaćanja, priopćili su iz Ministarstva poljoprivrede te podsjetili da je u studenom prošle godine poljoprivrednicima isplaćeno 806 milijuna kuna predujma izravne potpore za 2016. godinu.

Potpore će biti isplaćene samo aktivnim poljoprivrednicima koji imaju najmanje jedan hektar poljoprivrednog zemljišta i koji se u obavljanju poljoprivredne djelatnosti pridržavaju postupaka kojima se štiti okoliš, zdravlje ljudi, životinja i bilja.

– Sutra započinje prva rata isplate za 100.000 poljoprivrednih gospodarstava u iznosu od 1,4 milijarde kuna.  Preostali iznos od 1,2 milijarde kuna isplatit ćemo već u travnju – kako bi poljoprivrednici mogli pokriti troškove sjetve. Tako će od sada biti svake godine, dvije godišnje isplate u veljači i travnju – kada je novac našim poljoprivrednicima najpotrebniji  – izjavio je ministar Tomislav Tolušić.

Drugi dio isplate počet će u travnju i tada će poljoprivrednicima biti isplaćeno 1,2 milijarde kuna za izravnu potporu te IAKS mjere ruralnog razvoja, a krajem godine poljoprivrednicima će biti isplaćen i predujam za proizvodnu 2017. godinu u iznosu od 922 milijuna kuna. Od čega se sve sastoje izravna plaćanja možete pogledati OVDJE.