Prijava

Vaša prijava

Koncert klapa na Dučecovim spelancijama


U Društvenom domu u Mraclinu u petak 3. ožujka održat će se prve ovogodišnje Dučecove spelancije i to uz klapski koncert. Nastupit će mlade klape Stine i Bošket te ženska klapa Armorin.

– Kako povezati klape, korizmu i Turopolje? Vezu između prva dva entiteta lako je objasniti. Na oblikovanje dalmatinske klapske pjesme presudno je utjecalo liturgijsko pjevanje (gregorijanski koral, glagoljaško pjevanje, crkveno pučko pjevanje) na koji se potom nadslojila novija tradicija gradske kulture našeg mediteranskog puka. Podsjećamo da je ovaj fenomen 2012. godine doveo do toga da klape, kao nematerijalna kulturna baština, dođu pod zaštitu UNESCO-a. To nas vraća na “zlatnu formulu” zadnjega gosta Dučecovih spelancija, dr. Drage Štambuka, formulu trojstvenosti hrvatskog jezika i kulture, unutar koje ćemo s kajkavskom dobrodošlicom pozdraviti čakavsku pjesmu – objasnili su u KUD-u ”Dučec” iz Mraclina.

Osim korizmenih napjeva, kape će izvesti i pjesme iz standardnoga klapskog repertoara. Početak koncerta je u 20 sati, a ulaz je slobodan.