Prijava

Vaša prijava

FOTO Lomničani protiv izgradnje asfaltne baze


Preko 150 mještana Donje Lomnice okupilo se sinoć u Društvenom domu kako bi raspravljali o zaustavljanju izgradnje asfaltne baze u njihovom naselju. Iako se svi tome protive već godinama, strojevi tvrtke Strabag nedavno su počeli s radovima nakon dobivanja građevinske dozvole.

Mještani traže krivca za cijelu situaciju, upiru prstom u Grad i Gradonačelnika i traže brzo rješenje jer, kako su istaknuli, radi se o ekološkoj bombi koja prijeti cijelom Turopolju. – Ovo nije samo problem Donje Lomnice, već i Velike Gorice i Zagreba i cijelog Turopolja. Mi se nalazimo na vodozaštitnom području, a baza se gradi desetak metara od obiteljskih kuća. Moramo misliti na budućnost naše djece i unuka – poručili su sinoć mještani Lomnice. Podršku su im na skupu pružili i iz susjedne Gornje Lomnice, iz Lukavca, Čiča i Velike Mlake – Ja sam za ovaj problem nedavno saznao. Nećemo dozvoliti da nas u Velikoj Mlaki truju s jedne strane iz Jakuševca,  a s druge iz Donje Lomnice. Imat ćete našu podršku u svemu – rekao je jedan od nazočnih na skupu.

Dubravko Katulić, jedan od pokretača Facebook grupe ”STOP Asfaltnoj bazi u Lomnici”, poručio je okupljenima – Svi vi znate nekoga, imate prijatelje, poznanike, svako nekaj zna. Sad je vrijeme da kopamo svi zajedno. Danas, sutra, kad odete na posel pitajte ovoga, onoga, kad se vlečeju veze za gluposti, moreju se vleči veze sad i za ovo. Sad je vreme – rekao je Katulić.

Obiteljska kuća Krešimira Smolkovića nalazi se uz samu bazu. Na skupu je rekao kako njega i njegovu obitelj već šest godina smiruju govoreći kako se ništa neće graditi. No ovih dana su mu se ostvarile najgore noćne more jer strojevi rade punom parom.  – 2010. u Pučkom učilištu smo čuli koji su to razlozi protiv gradnje i Zračna luka i vodozaštitno područje i to je sve super, divno i krasno. Stalno nas razuvjeravaju bez brige, to ne može proći, nemate nikakve brige. Mi šest godina spavamo s tim uvjerenjem. Ja sam tamo prvi susjed, nikakvu suglasnost nisam potpisal niti je itko ikad pital nekoga od nas niti je kaj pričal kaj se bu tamo radilo. Vjerojatno su sami sebi dali tu suglasnost. Najvažnije je da trebamo biti zajedno svi skupa, bili lijevi, desni, nije važno iz koje smo stranke, trebamo biti protiv te asfaltne baze i trebamo tražiti rokove.

Jučer se gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić, sastao s Vijećem MO Donja Lomnica na kojem je zaključeno kako će on učiniti sve da pokuša zaustaviti izgradnju asfaltne baze, a predloženo je i nekoliko koraka koje je potrebno poduzeti kako bi se ovaj gorući problem što prije riješio, a koji su pročitani i sinoć na skupu.
Novi sastanak, no ovoga puta i sa Strabagom, je sutra. Mještani traže hitno rješenje problema i pravo na svaku informaciju vezanu za ovu situaciju. Zatražit će i reviziju studije okoliša te će osnovati neovisan tim jer uskoro će se sadašnje vijeće MO raspustiti zbog nadolazećih lokalnih izbora.

Na skupu su bili pročelnik za predškolski odgoj, obrazovanje i šport  te predsjednik GO HDZ-a Krešimir Ačkar, te kandidati za gradonačelnika Velike Gorice Goran Beus Richembergh (HNS), Aleksandar Horvat (SDP) i Alen Šember (MOST NL).

Mještani su spremni pred bazu izaći traktorima, a i svojim tijelima ako bude potrebno. Pozvali su sve na jednistvo bez obzira na stranačku pripadnosti, ističući kako ih u svemu ovome politika ne zanima, već samo uklanjanje asfaltne baze iz Donje Lomnice.

Foto: Mario Žilec