Prijava

Vaša prijava

FOTO Građani mogu i trebaju sudjelovati u kreiranju svoje okoline


-Svaka površina i objekt može se pretvoriti u nešto lijepo i korisno za zajednicu, a dobrom idejom, planom i vizijom puno toga se može napraviti.– Sažetak je to prezentacije koju je jučer okupljenima na seminaru predstavio Stipo Duvnjak, predsjednik KUD-a ”Čiče” iz Novog Čiča. Ono čime se mještani Čiča bave kroz ovo Kulturno-umjetničko društvo sažima cijelu poruku dvogodišnjeg projekta ”Participativno upravljanje prirodnim resursima” koji se provodi u Velikoj Gorici. Već 12 godina otkako KUD postoji konstantno se uređuje naselje. Napravljena je rekonstrukcija konjskog tramvaja, kupljen je, preseljen i uređen drveni čardak, proveden je projekt ”Od lana haljina tkana” i napravljeno je cijelo Etno-selo.

– U zajednici je bitno imati neku viziju, želju, imati dugoročni plan što mi želimo od tih nekih prostora koji su u našoj zajednici a ne koriste se i nisu adekvatni. Dugoročno se to treba planirati i razraditi. Vidjeli ste sav naš prostor. U zadnjih 6-7 godina u kojeg se nije moglo skoro ni ući, mi smo napravili jedan prostor kojeg razne delegacije posjećuju. Koristan je za naš grad, Turopolje i za širu zajednicu – rekao nam je Stipo Duvnjak, predsjednik KUD-a ”Čiče”.

Da zajednica može sama kreirati okolinu u kojoj živi, pokazuje i suradnja s lokalnom vlasti na uređenju stare pučke škole. Procijenjena vrijednost obnove škole bila je oko 600 tisuća kuna, no na obnovu škole potrošeno je svega 80-ak tisuća kuna za kupnju potrebnog materijala. Sve radove na samoj školi izvršili su volonteri iz Čiča. Nedavno je otvren i info centra za mlade jer upravo su oni najangažiraniji u aktivnostima koje KUD provodi.

Još jedna zanimljiva priča odvija se u gradu i to u Gradićima gdje su mještani sami odlučili urediti zelene površine. U suradnji s gradskim Upravnim odjelom za urbanizam i zaštitu okoliša angažirani su studenti s Agronomskog fakulteta koji su napravili nekoliko projekata, vodeći računa o sadržajima za sve uzraste.

– To znači da imamo sadržaj za aktivnu i pasivnu rekreaciju, za sport, za društvena događanja i manifestacije. Naglasak je bio na mladima. Ima i zona koje su za mirni boravak i uživanje u prirodi koje su izvan aktivnih zona – objasnila je Petra Pereković sa Zavoda za ukrasno bilje i krajobraznu arhitekturu s Agronomskog fakulteta.
Sadnja stabala planira se za jesen, a mještani Gradića odlučili su donirati po jednu sadnicu, u skladu s projektom kojeg su napravili studenti. Što je do sada učinjeno, ispričala nam je Davorka Križaj, savjetnica za urbanizam i uređenje grada u Upravnom odjelu za urbanizam i  zaštitu okoliša Grada Velike Gorice. – Tijekom ove godine je obavljeno čišćenje, uključile su se i Hrvatske vode kad su vidjeli da smo se mi svi, i mještani i naš Upravni odjel i studenti s Agronomskog fakulteta tako entuzijastično angažirali. Cijelo bivše korito potoka Lomnica očistili su od smeća i od žbunja, čak su nam obećali da će nam i travu posaditi.
Društvo za oblikovanje održivog razvoja u suradnji s partnerima: Grad Velika Gorica, Održivi razvoj zajednice, Udruga gradova i Zelena mreža aktivističkih grupa pokrenuli su u studenom 2015. godine projekt s ciljem uključivanja građana u provođenje javnih politika bitnih za upravljanje javnim i prirodnim dobrima. Projekt je vrijedan 208 tisuća eura, financira ga Europska unija, a sufinancira Ured za udruge Vlade RH.
– Ideja nam je kroz ovaj projekt proširiti informacije da svatko može napraviti promjene u svojoj zajednici i može biti nositelj takve inicijative ili se može priključiti nekoj postojećoj. Pokazalo je iskustvo i u svijetu i kod nas da kada građani sami upravljaju svojim parkovima, vodama, šumama, onom okolinom koja ih okružuje, onda oni to čuvaju. – rekla je voditeljica projekta Slavica Robić iz DOOR-a te dodala kako je cilj projekta pokrenuti novu suradnju građana i lokalne vlasti i ojačati već postojeće suradnje. – Želimo s jedne strane pokazati građanima da oni imaju mogućnost izravno uključiti se u razvoj svoje zajednice, npr. urediti park ispred svoje kuće ili osmisliti neku novu ideju. S druge strane želimo potaknuti lokalnu vlast da se otvori na suradnju s građanima i da se na neki način zajedno stvore prostori koji su svima i interesantni i korisni – zaključila je Robić.
Marko Ružić, voditelj Ureda za zaštitu okoliša Grada Velike Gorice istaknuo je kako se ovim projektom želi potaknuti građane na aktivnije sudjelovanje u kreiranju njihove okoline – Zapravo smo htjeli potaknuti građane da sudjeluju svojim prijedlozima, inicijativama, aktivnošću. Da Gradu daju ideje što i kako urediti u upravljanju tim javnim dobrima kojima Grad treba upravljati, da bude onako kako građani žele, da Grad služi građanima, a ne da nameće svoja rješenja.
Svaki građanin može i treba biti nositelj promjena u svojoj lokalnoj zajednici. Pčelarska udruga Turopolje nije orijentirana samo na proizvodnju meda i drugih pčelinjih proizvoda. Redovito organiziraju edukacijska predavanja o uzgoju pčela, a prošle godine su i darivali obitelji u Centru za odgoj i obrazovanje. Želja im je u Velikoj Gorici osigurati vlastiti prostor za rad, a potom i napraviti edukativni park za najmlađe gdje će djeca moći na zabavan način učiti o važnosti pčela u eko-sustavu.