Prijava

Vaša prijava

FOTO Edukativnim radionicama, izložbom dječjih radova te oslikavanjem globusa obilježen Dan planeta Zemlje


Povodom Dana planeta Zemlje u Parku dr. Franje Tuđmana danas je organiziran zanimljiv program za djecu vrtićkog uzrasta. Održane su edukativne radionice raznih tema, izložbe fotografija s motivima prirode te dječjih radova od recikliranih materijala. Djeca iz Dječjeg gradskog vijeća, uz pomoć lokalne slikarice, oslikala su veliki globus postavljen nasred parka. Pjesma, smijeh, veselje i zanimljiva pitanja znatiželjnih mališana čula su se na sve strane.

– Radionice smo zamislili kao kružni tip gdje se grupe djece iz vrtića rotiraju svakih desetak minuta tako da mogu na svakom pultu vidjeti različite aktivnosti koje se odvijaju. Između ostalog, angažirali smo i naše lokalne slikarice koje zajedno s djecom iz Dječjeg gradskog vijeća oslikavaju naš globus – vidjet ćemo kako će ispasti. Teme su vezane za Dan planeta Zemlje. Globus će ostati izložen ovdje neko vrijeme i onda će ići izložba po vrtićima – ispričala je Meri Barišić, viša stručna suradnica za zaštitu okoliša.

Cilj ovog projekta je djecu od malih nogu upoznati s prirodnim vrijednostima, ali ih i educirati i aktivirati u smislu ekološke osviještenosti. Na radionicama su bili izloženi brojni radovi velikogoričkih vrtića Žireka, Lojtrice, Cicibana i Velike Gorice koje su djeca uz pomoć odgojiteljica izradila od recikliranih materijala i otpada. Njihove vrijedne ručice su od kartona, plastike i čepova izradili zaista pravu recikliranu umjetnost.

Dječji vrtić Ciciban sudjelovao je radionicom robotike koja je mališane jako zainteresirala. Imali su mnogo pitanja, a naučili su da se od otpada mogu napraviti zanimljive igračke.

– Pripremili smo radionicu izrade robota. Naime, ovom radionicom željeli smo poručiti djeci da otpad nije smeće već da se iz otpada mogu napraviti korisne stvari. Kako u svijetu djece od otpada možemo napraviti njima zanimljive igračke, a današnjoj djeci jako su zanimljivi roboti pa smo se odlučili za radionicu robotike – objasnila je Irena Delač, odgojiteljica starije odgojne skupine u DV Ciciban.
Koliko je važno reciklirati i odvajati otpad znaju i djeca iz DV Lojtrica koja su od kartona i tetrapaka od mlijeka izradili pravi mali dnevni boravak s kuhinjom. Za izradu televizora, stolica, stolova, namještaja te njihovo bojanje trebalo im je mjesec dana, a sudjelovalo je nekoliko grupa.
Organizirana je i radionica izrade zdravih voćnih smutija – od jagoda, jabuka, kiwija i ostalog voća. Nitko nije ostao gladan. A kada su popili zdrav obrok, igrali su se brojnim igračkama izrađenima od plastike – čepova, boca, ali i od kartona. Neki mališani sudjelovali su i u bojanju reljefa naše lijepe Hrvatske.
Dječji vrtić Žirek izradio je izložbe od kartona i plastike, oduševila je njihova izložba etno sela. No, još zanimljivija je bila kredom iscrtana cesta kojom su se vozili u kartonskim automobilima, policijskim vozilima, vatrogasnim kolima te kolima hitne pomoći. Učili su prometne znakove i pravila na vrlo zanimljiv i kreativan način.
Na radionicama je sudjelovala i Udruga HYLA iz Zagreba, udruga koja se bavi proučavanjem vodozemaca i gmazova. Izložili su životinje koje žive na području Turopolja – barsku kornjaču, žabe – šumsku smeđu žabu, crvenog mukača, te vodenjaka i malu zmiju bjeloušku.
 – Pokazujemo životinje i govorimo neke činjenice o njima i zapravo je najbitnije da je veliko bogatstvo bioraznolikost ovog kraja i da treba čuvati ova staništa, pogotovo poplavne šume koje su česte kod Velike Gorice i na području Turopolja, a njihova staništa su bogata vrstama. Uvijek nam je drago učiti djecu od najmanjih nogu na važnost očuvanja prirode i okoliša – ispričao je Mak Vujanović, volonter u Udruzi HYLA iz Zagreba.
Zanimljiv pristup učenja imala je Pčelarska udruga Turopolje. Pokazali su djeci apisarij – staklenu košnicu, razne proizvode od meda, peludi i propolisa, svijeće, vosak, pčelarsko odijelo te neke tipove košnica. – Pokušavamo vrtićkoj djeci objasniti važnost pčele u ekosustavu – njezinu biofunkciju kroz oprašivanje, kroz zdravu hranu i općenito što je pčela i što je njezina važnost vezana i uz naš život i uz našu prehranu – objasnio je Dario Frangen, predsjednik Pčelarske udruge Turopolje.
Iako se pčele danas rijetko mogu vidjeti u urbanim sredinama, mali Velikogoričani su znali kako ona izgleda. – Ja ih zezam pa ih pitam “Jesu to bubamare?”, naravno svi odmah viču da su ose. Šalim se naravno, znaju da su pčele, znaju da pčele prave med, obožavaju svi slatki, fini med. Tete u vrtiću su odradile jako dobar posao za pripremu djece – rekao je Frangen.
Ovom projektu svojim radionicama priključile su se i Udruga DOOR – Udruga za održivi razvoj koja je objasnila što su obnovljivi izvori energije te Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije koja održava radionicu na temu roda jer je 2017. godina roda.

Uz staze su izložene fotografije velikogoričkih fotografa. – Priključio sam se radi očuvanja okoliša, da se potaknu mladi ljudi da čuvaju prirodu koja nas okružuje. Hvala Bogu imamo je u Turopolju dovoljno – rekao je Robert Klarić, gorički fotograf.

Svoje fotografije izložili su i Mario Žilec, Josip Škof, Zlatko Srbelj, Dario Drvodelić te Zoran Ciper. Tema ove mini izložbe bila je priroda, a motivi na fotografijama – šuma, livade, životinje, rijeke i jezera.

Obilježavanje planeta Zemlje traje i sutra – održat će se Zelena čistka – čistit će se nadvožnjak u Turopolju te jezero Ježevo i jezero u Vukovini. Moći će se pogledati i izložba radova Velikogoričkih mališana.

Foto: Zlatko Srbelj