Prijava

Vaša prijava

FOTO Djeca u DV Lojtrica učila o opasnostima i kako se od njih zaštititi


Jučer je u Dječjem vrtiću Lojtrica, u povodu Svjetskog i nacionalnog dana zaštite na radu, održana prigodna edukacija djece predškolskog uzrasta. Predavačice Vanja Glogovac i Ana Akrap, više stručne savjetnice Zavoda za unapređivanje zaštite na radu učile su mališane o opasnostima s kojima se mogu susresti te kako se ponašati u takvim situacijama.

Djeca su kroz predavanje i interaktivnu radionicu, na neposredan i zanimljiv način, učile o opasnostima u kojima se mogu naći u vlastitom domu – opasnosti od struje, oštrih predmeta i pada s visine, opasnosti od elektroničkih i kućanskih uređaja kao što su televizor, mobitel, štednjak, kompjutor, ali i kako se ponašati u izvanrednim situacijama te što uopće znači evakuacija.

– Djeca u dobi od 4 do 7 godina kroz interaktivnu radionicu/igraonicu i prezentaciju slikovnice “S osmijehom korak po korak u siguran dan” naučila su kako se ponašati u izvanrednim situacijama te što je evakuacija, koji broj treba zvati u nevolji – upoznavanje broja 112, kako se ponašati sa strujom, kako koristiti uređaje i tehnologiju (mobiteli, televizori, kompjuteri) te da svakodnevno mogu primjenjivati zaštitu kao Ježić Ježko iz slikovnice – ispričala nam je Sandra Maršić, odgojiteljica Dječjeg vrtića Lojtrica.

Foto: DV Lojtrica

Slikovnica “S osmijehom korak po korak u siguran dan” ima edukativnu svrhu i djeci je uz nju bilo lakše shvatiti sve ovo s čime su se jučer susreli. Za njih su napravljeni i plakati i roll-up s maskotom Ježića kako bi im prezentacija bilo što zanimljivija.

S ovim projektom u DV Ciciban susrelo se 50-ak djece koja su saznala koje opasnosti krije korištenje određenih uređaja, a djeca su, kroz vježbu i igru, savladavala osnove ergonomije. Ovaj pilot-projekt provodi se u cijeloj Hrvatskoj, a cilj je kontinuirano unapređivanje zaštite pri radu djece vrtićke dobi. Ciljne skupine su djeca vrtićke dobi, odgajatelji u vrtićima i roditelji.