Prijava

Vaša prijava

“Doma mi nikada nije bilo tako lijepo kao kod mog udomitelja”


Mnogo je djece i starijih osoba u Hrvatskoj koje traže svog udomitelja. U Starom Čiću održan je susret udomitelja iz cijele Hrvatske koji se brinu za 83 štićenika s velikogoričkog područja.

VOLE SE KAO BRAĆA

Helena Brašić majka je četvero djece. Željela je usrećiti i onu djecu koja ne žive s roditeljima. Prije sedam godina udomila je dvije djevojčice.

- I oni svi zajedno jako dobro funkcioniraju i vole se kao braća. Cure su došle kod nas još u predškolskoj dobi. Sad su na izlasku iz osnovne škole i zaista mogu reći da sam zadovoljna – priča nam Helena koja je i predsjednica Udruge udomitelja “Toplo srce”.

Udruga povezuje 20 članova koji međusobno razmjenjuju svoja iskustva u udomiteljstvu. Svima koji to mogu, preporučuje da postanu udomitelji. Osobito parovima koji ne mogu imati djecu.

- To je jedna prekrasna stvar i svakom bi savjetovala da se obrati u Centar za socijalnu skrb da od tamo krene jer na žalost ima djece kojima treba pomoći, ima starijih osoba i zaista treba nam udomitelja – kaže Helena.

U POTRAZI ZA TOPLIM DOMOM

Osim u svom rodnom kraju, mnogi korisnici s područja Velike Gorice smješteni su kod udomitelja u Vrbovcu, Varaždinu, te na području cijele Sisačko-moslavačke županije. U organizaciji Centra za socijalnu skrb, druženje udomiteljskih obitelji iz susjednih županija na velikogoričkom području održava se od 1984. godine.

- Budući da na našem području, u gradu i tri općine nemamo dovoljno udomitelja za djecu i odrasle, korisnici odlaze kod udomitelja u susjedne županije, ali i diljem Hrvatske – objasnila je Marija Žirović, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Velika Gorica.

Udomitelj mora biti punoljetna, minimalno srednjoškolsko obrazovana osoba koja nije kažnjavana i može štićeniku, djetetu ili odrasloj osobi osigurati odgovarajuću brigu i skrb.Mora, međutim, zadovoljavati i čitav niz ostalih uvjeta.

- Mora imati radno sposobna osoba, psihofizički zdrava, imati određeni prihod, po propisu određene stambene uvjete, mora biti u gradu povezana s prometom, bilo radi djece ili odraslih – priča ravnateljica Žirović.

ODGOVORNOST ZA KORISNIKA

Udomitelji primaju naknadu za korisnika, koja se ovisno o njegovom zdravstvenom stanju kreće od 1800 do 2400 kuna, te nagradu od 400 do 500 kuna mjesečno za sebe. Iz tih sredstava korisniku moraju pružiti kompletnu skrb koju nadgleda Centar za socijalnu skrb.

- To je veliki posao, posao od 24 sata, moraju imati i ljubavi za korisnika jer to su živi ljudi, bilo da su djeca ili odrasli. Za djecu tražimo da se uključe u sve aktivnosti kao i vlastita djeca udomitelja. Za odrasle osobe da se uključe koliko je to moguće u lokalnu zajednicu, kao i za svog člana obitelji – kaže Žirović.

Zanimalo nas je na koji način korisnici raspolažu u slučaju vlastitih primanja. Žirović ističe kako najprije plate smještaj, a ostatak koriste kako žele. Ako je mirovina ispod cijene smještaja, razliku podmiruje država.

A što kod bolesne osobe koja ne može raspolagati s vlastitim sredstvima?

- Ona ima žiro račun i na njemu su novci, a skidaju se za smještaj kod udomitelja. Danas sutra ako bi ta osoba umrla, našla se sredstva na računu, to u skladu sa Zakonom nasljeđuje nasljednik ili nasljednici po bilo kojoj liniji – odgovara ravnateljica.

A kakav odnos može biti između udomitelja i korisnika, svjedoči primjer kojeg nam je ispričala velikogorička pjevačica Sandra Kulier kojeg je čula na druženju udomitelja i korisnika u Vrbovcu.

- Imate ljudi starijih koji su plakali. Netko je rekao: “Doma mi nikada nije bilo tako lijepo kao kod mog udomitelja”. Kad vi posvojite nekog tko ima 80 godina i pružite mu jedan krasan dom i ljubav, mislim da je to jedna velika stvar – naglasila je Sandra Kulier.