Prijava

Vaša prijava

Mraclin: ne želimo zagrebački otpad


50-ak mještana Mraclina blokiralo je danas prijepodne pristup odlagalištu otpada Mraclinska Dubrava.

Prosvjedovali su zbog dovoza glomaznog otpada iz Zagreba. Naime, isti se više ne može odlagati na Jakuševcu, pa je stoga dogovoren jednokratni odvoz u Mraclin.

- Jučer su prošla tri kamiona zagrebačkog Holdinga. No, strahujemo da je to samo „probni balon“ za buduće dovoženje smeća na naše odlagalište i da će toga biti puno više, s obzirom na probleme Zagreba sa zbrinjavanjem krupnog otpada – rekao je član Vijeća mjesnog odbora Tihomir Hubak.

Mraclinci su se okupili nakon što su danas uočili neoznačene kamione kako idu u Mraclinsku Dubravu. Traktorom su blokirali cestu, ali izgreda nije bilo. Smirio ih je zamjenik gradonačelnika Stjepan Kos, i sam mještanin Mraclina.

- Zamolio sam vozače da mi daju popratni list, iz kojih je vidljivo da se radi o glomaznom otpadu iz velikogoričkog reciklažnog dvorišta. To je naše smeće i nema smisla zaustavljati naše kamione. No, treba shvatiti i ljude koji pušu i na hladno, jer su pomislili da se ponovno radi o zagrebačkom otpadu – kaže Kos.

Što je dogovoreno?

Kako pojašnjava direktor VG čistoće Željko Galeković, zbrinjavanje glomaznog otpada iz Zagreba dogovoreno je između velikogoričkog i zagrebačkog gradonačelnika.

- Nakon dopisa Holdinga sagledali smo svoje mogućnosti deponiranja te je dogovoreno jednokratno zbrinjavanje, a pregovaralo se o 100-tinjak tona. Na kraju smo jučer prihvatili tri kamiona ukupne mase 15 800 kg, dakle manje od 16 tona – rekao je Galeković. Dodao je da čak niti 100 tona  ne bi  dodatno opteretila kapacitete odlagališta u Mraclinu, jer se toliko u Velikoj Gorici prikupi u dva dana odvoza iz kućanstava.

Da se radi o jednokratnom zbrinjavanju Galeković je, kaže, mještanima pojasnio sinoć na sastanku Mjesnog odbora, a ujedno im je rekao i da dovoza smeća iz Zagreba više neće biti. Barem za sada. Jer, teško je predvidjeti što se može dogoditi za koju godinu – ističe Galeković.

Bandić: Više solidarnosti ne bi falilo!

Blokadu mraclinskog odlagališta komentirao je danas i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

- Malo više solidarnosti ne bi falilo ni Velikogoričanima ni svima u županiji, ta ruka solidarnosti i suradnje bi trebala biti pružena Zagrebu makar to trajalo i tjedan-dva dana. Riješit će se to – rekao je Bandić.

I Galeković se slaže da je solidarnost nužna te podsjeća:

- Mi smo u Mraclinskoj Dubravi 2002.godine imali požar zbog kojeg nismo mogli ovdje deponirati velikogorički otpad. Zamolili smo Grad Zagreb za pomoć te smo smeće odvozili na Jakuševac. Moramo pomagati jedni drugima u takvim situacijama – kaže direktor VG čistoće.

Inače, zbrinjavanje otpada će VG čistoća Gradu Zagrebu naplatiti po komercijalnoj cijeni, a sredstva će biti utrošena u daljnje unapređenje odlagališta u Mraclinu.