Prijava

Vaša prijava

Kontrolirajte na vrijeme ispravnost prskalica i raspršivača


Od 26. studenog 2016. godine, svi vlasnici uređaja za primjenu pesticida bez valjanog pregleda i znaka ili s isteklom registracijom uređaja su u prekršaju i podliježu zakonskim kaznama od dvije do 15 tisuća kuna. Zato su dužni donijeti na ispitivanje prskalice i raspršivače.

U Vukovinu se uređaji mogu donijeti u ponedjeljak, 11. rujna u 9 sati ispred Društvenog doma. Dan kasnije, u utorak 12. rujna u Bukevje ispred DVD-a od 8 do 11 sati, te u četvrtak 14. rujna u Petrovinu ispred DVD-a od 12 sati.

U skladu sa Zakonom o održivoj uporabi pesticida (NN 14/2014) i Pravilnikom o održivoj uporabi pesticida (NN 142/2012), strojevi za primjenu pesticida podliježu redovitim pregledima svake tri godine radi utvrđivanja ispunjavaju li sve potrebne sigurnosne, ekološke i zdravstvene zahtjeve.

Iz gradskog Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj napominju da se na ponovni pregled prskalica i atomizera može pristupiti šest mjeseci prije isteka registracije, a upisuje se datum prvog pregleda.

Naveli su i kako pripremiti uređaje za ispitivanje. – Temeljito očistite prskalicu ili raspršivač iznutra i izvana 2/3 (70 posto) napunite spremnik čistom vodom. Provjerite ispravnost manometra, očistite mlaznice i filtere, po potrebi zamijenite neispravne. Na ispitivanje ponesite dokument s OIB-m i ako imate izvješće s prethodnog pregleda. Molimo sve da o rasporedu pregleda obavijeste svoje prijatelje i susjede poljoprivrednike koji do sada nisu izvršili ispitivanje i time ispune svoju zakonsku obvezu – rekao je privremeni pročelnik Marko Kos, mag.ing.agr.

Objava Kontrolirajte na vrijeme ispravnost prskalica i raspršivača pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.