Prijava

Vaša prijava

Otkrivamo: Dalekovod proziva HAC za kasno otvaranje velikogoričke obilaznice


Iz Dalekovoda ističu da su oni radove na prometnici završili još uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju, 30. lipnja, te da su u to vrijeme svoje radove na obilaznici trebale završiti i Hrvatske autoceste koje su bile na vrijeme obavještene o rokovima izgradnje Dalekovoda. HAC  je svoj posao obavio tek u listopadu, priča nam Petar Hajnić, voditelj građenja u Dalekovodu i nadzorni inženjer na velikogoričkoj istočnoj obilaznici.

Obilaznica-ko-je-kriv

-  Ja sam vidio dokument da su imali informaciju. Čak su tražili šest mjeseci unaprijed da ih se obavijesti kad će radovi biti pri kraju na dionici obilaznice tako da su imali informaciju na vrijeme  -  kaže Hajnić.

Naime,  Dalekovod je za Hrvatske ceste izvodio završne radove na obilaznici, dok je u nadležnosti HAC-a bila izgradnja čvora Kosnica.

-  Po samom tehničkom pregledu definirano je dokle je koridor izgradnje Hrvatskih cesta te čvora Kosnica bez kojeg prometnica ne može tvoriti funkcionalnu cjelinu, a ona je bila u nadležnosti Hrvatskih autocesta. Njihovi radovi na čvoru Kosnica počeli su 3. rujna  -  napomenuo je inženjer.

KOMISIJA TEHNIČKOG PREGLEDA: UVJET JE  IZGRADNJA ČVORA KOSNICA

U nalazu tehničkog pregleda na obilaznici, obavljenom 5. rujna 2013., piše da se na prometnici trebaju otkloniti sitni nedostaci u nadležnosti Dalekovoda, poput znakova divljač. Inženjer Hajnić napominje da takve znakove Dalekovod niti nije mogao postaviti jer oni uopće nisu bili dio projektne dokumentacije, ali da su postupili prema naputku komisije tehničkog pregleda. U slučaju da i nije bilo sitnih nedostataka, obilaznica svejedno ne bi bila puštena u promet jer čekao se dovršetak čvora Kosnica što u ostalom stoji i u zapisniku tehničkog pregleda. Ali radovi na izgradnji čvora Kosnica u to su vrijeme tek počeli.

IMG_9274

-  Čak i u zapisniku sa tehničkog pregleda piše da su oni počeli sa radovima, a uvjet puštanja same obilaznice, odnosno dobivanja ceste u funkciju je izgradnja čvora Kosnica. Samim time je taj problem puštanja ceste prolongiran s nezavršetkom radova na čvoru Kosnica  -  ističe Hajnić.

HAC: NISMO KASNILI

Hrvatske autoceste u dopisu tvrde da nisu kasnile s radovima. Priznaju, međutim, kako je javna nabava provedena u ožujku, a da su ugovori za radove sklopljeni četiri mjeseca kasnije.

-  Hrvatske autoceste d.o.o. nisu kasnile s izvođenjem radova II. faze  gradnje na čvoru Kosnica. Po provedenom postupku javne nabave, koja je objavljena u Narodnim novinama u ožujku 2013. godine, sklopljeni su ugovori za radove i nadzor dana 10.07.2013. i 30.07.2013. godine. Nakon potpisivanja ugovora, Izvođač je u posao uveden 12.08.2013. godine s rokom dovršetka 60 dana. Uvažavajući sve rokove te ograničenja izvođenja radova na autocesti tijekom turističke sezone, radovi su dovršeni sredinom listopada 2013. godine, nakon čega je zatraženo izdavanje uporabne dozvole. Nakon ishođenja iste, u koordinaciji s Hrvatskim cestama, pušten je promet čvorom Kosnica  -  stoji u priopćenju HAC-a.

Čim je završen čvor Kosnica, 15. listopada obavljen je njegov tehnički pregled. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja s 31. listopadom piše toliko dugo očekivanu uporabnu dozvolu. I prometnica se napokon, 7.studenog, pušta u promet.