Prijava

Vaša prijava

Uprava Zračne luke Zagreb podnijela tužbu: Štrajk će uzrokovati višemilijunsku štetu. Sindikati: Ne odustajemo!


Iz Uprave Zračne luke Zagreb ističu kako štrajk koji počinje sutra u 10 sati smatraju neopravdanim te da su podnijeli tužbu nadležnom sudu o procjeni njegove zakonitosti.

Predsjednik Uprave Miroslav Drljača kaže da niti u jednom trenutku nije došlo do neispunjenja elemenata iz važećeg Kolektivnog ugovora Zračne luke Zagreb i povezanih društava što bi temeljem Zakona o radu bio razlog pokretanja štrajka.

Uprava procjenjuje kako će štrajk uzrokovati višemilijunsku štetu izravno Zračnoj luci Zagreb, a posredno dodatnu štetu zrakoplovnim prijevoznicima, te ostalim korisnicima usluga kao i gospodarstvu u cjelini.

PRIJEVOZ DO DRUGIH ZRAČNIH LUKA

- Zračna luka Zagreb u koordinaciji sa zrakoplovnim prijevoznicima i zračnim lukama u okruženju učinila je maksimalne napore kako bi se umanjila šteta za putnike. Organizirani su prijevozi putnika preko alternativnih zračnih luka, prijevoz autobusom do tih alternativnih zračnih luka, a neki su prijevoznici i otkazali svoje letove – stoji u priopćenju Zračne luke Zagreb.

Koordinacija sindikata Zračne luke Zagreb potvrdila je početak štrajka koji će se odvijati od četvrtka 21.11.2013. od 10 sati sve do petka, 22.11.2013. do 24 sata i to na području Zračne luke Zagreb,d.o.o, Zračne luke Zagreb – Trgovina, d.o.o i Zračne luke Zagreb – Ugostiteljstvo,d.o.o. Ako se njihovi uvjeti ne ispune, slijedi i druga faza štrajka, koja stupa u utorak 26. studenoga u ponoć i trajat će do četvrtka 28. studenoga. U slučaju da se niti tada radnički zahtjevi ne riješe, od ponedjeljka, 2. prosinca najavljuju i treću fazu štrajka.

BEZ KOMERCIJALNIH LETOVA

Predstavnik sindikata Ante Dujić najavio je kako od sutra u 10 sati neće voziti komercijalni letovi, a da su iznimka samo izvanredni slučajevi. Ispričao se svim putnicima koji neće moći poletiti i građane pozvao da im daju punu podršku.

Sindikati kao razloge štrajka vide u navodnom neprovođenju odredbi Zakona o radu i Kolektivnog ugovora od strane Poslodavca Zračne luke Zagreb te povezanih društava, nezadovoljavajućim postupcima nadležnog Ministarstva MPPI, navodna namjera ne pridržavanja zakona i ugovora od strane Davatelja koncesije – Vlade RH, te navodna namjera ne pridržavanja zakona i ugovora od strane Koncesionara.