Prijava

Vaša prijava

FOTO Za dobru rakiju potrebni su zdravo voće i puno ljubavi


Drugu godinu zaredom u Mraclinu je organizirano paljenje rakije u sklopu Dučecovih spelancija. Oko kotlova okupilo se domaće stanovništvo, njihovi gosti i znatiželjnici koji do sada nisu bili upoznati s procesom nastajanja ove višenamjenske kapljice. Od Zlatka Galekovića koji iza sebe ima podosta spravljenih rakija, doznali smo kako nastaje rakija od kruške.

– Sam postupak do paljenja rakije traje pet do šest tjedana – prvo je branje, spremanje u sanduke, dozrijevanje dok se može zgnječiti rukama i nakon dva tri tjedna gnječimo kruške, pripremamo za vrenje. Vrenje traje tri tjedna i nakon toga dolazi do paljenja rakije. U ta tri tjedna moramo miješati kom svaki dan po nekoliko puta. U taj kom dolazi zdravo voće, ne pljesnivo i gnjilo ako hoćemo da nam rakija sadrži aromu voća od kojeg radimo rakiju. Vrenje ne smije biti burno. Posude u kojima je kom moraju biti čiste bez ikakvih mirisa.

Najčešće greške, otkriva nam Galeković, rade se kod vrenja jer se ne miješa dovoljno, a i mnogi često za rakiju koriste upravo trulo voće. – Da bi rakija bila dobra, treba zdravo voće. Ja stavljam samo kruške prve klase.

No nije sve u kvaliteti voća. Da bi posao bio do kraja dobro obavljen, mora se raditi s ljubavlju, barem kada je rakija u pitanju, kaže nam Galeković. – To je posel, stvarno treba s ljubavlju delat, ako delate s ljubavlju bute dobili dobru rakiju. Ako delate bez ljubavi, ne bute dobili ni dobru rakiju da se razmemo. Nema dobre rakije ak se radi posel bez volje i prek nečega. Mora bit sve s voljom, ovak se skupi društvo, lepo se popeva, muzika. Kad je rakija dobra, kad su svi zadovoljni, to je dobar osjećaj, za mene je to jako dobro.

Skupilo se doista mnogo posjetitelja. Dobra kapljica u Mraclin je privukla brojne goste što je organizatore posebno razveselilo.

– Spelancije i jesu tu da se ljudi opuste i zabave, iako ove spelancije imaju još nekoliko vrlo važnih stvari, a sigurno je da mlade ljude podučimo i naučimo kako se nekad pekla rakija, nikad se ne zna što će se dogoditi. Možda će nam za 20-30 godina biti potrebno ovo znanje da bismo mogli si napraviti alkohol – rekao nam je Vjekoslav Kovačić, predsjednik KUD-a Dučec koji je organizator Dučecovih spelancija.

Domaćin Ratko Cvetnić podsjeća da su Dučecove spelancije započete kako bi se obnovili stari običaji prema pučkom kalendaru. Smatra da je druženje, uz očuvanje narodnih običaja, bitno i za buduće naraštaje. – Ukoliko dopustimo tu modernu ideju zajednice koja se svodi na dvoje-troje ljudi, onda ćemo propasti. Mi moramo zadržati ideju zajednice koja je tradicionalna, a to znači selo, to znači ono što je nekada bila zadruga, zajednica šireg tipa koja će održati način života u kojem smo odrastali i svi skupa bili i u kojem smo stasali.

Dučecove spelancije kao jedan vid nekadašnjeg načina života na selu svakako imaju i turistički potencijal što se vidjelo i ove subote u Marclinu.

Objava FOTO Za dobru rakiju potrebni su zdravo voće i puno ljubavi pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.