Prijava

Vaša prijava

FOTO Svečano otvoren novi objekt Dječjeg vrtića Žirek


Prigodnim dječjim priredbama, rezanjem vrpce i obilaskom prostorija danas je svečano otvoren novi objekt Dječjeg vrtića Žirek. Područni objekt vrtića nalazi se u Ulici kralja Petra Svačića 12 u Cvjetnom naselju i pohađat će ga stotinjak djece. Od toga će 17 djece biti djeca s teškoćama u razvoju koja čine tri skupine i bit će smještena u prizemlju, dok će ostale četiri skupine, kao i predškolska djeca biti na katu.

– Na toj lokaciji inzistirali smo izgraditi vrtić, ali nismo zadovoljavali standarde samo na toj lokaciji stoga imamo malo dislocirano, ali samo preko pješačkog prolaza, i ovaj park. Vrijednost radova je bila 13 milijuna i 300 tisuća kuna s PDV-om. Gradnja je trajala godinu dana, izrazito brzo i kvalitetno, dobar projekt gospodina Žagara i suradnika – ispričao je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

Gradnjom ovog modernog vrtića upisano je još pedesetero djece te na listi čekanja više nema niti jednog djeteta koje zadovoljava uvjete. Posebnost ovog vrtića je inkluzija djece. – Na ovom mjestu bile su do sada tri skupine djece s teškoćama u razvoju. Sada smo, prema suvremenoj metodi, odnosno suvremenom kurikulumu išli za time da djeca budu u inkluziji, da zajednički budu djeca iz redovitog programa s djecom s teškoćama u razvoju. Na katu se nalaze četiri skupine djece iz redovitog programa i dolje u prizemlju tri skupine djece s teškoćama u razvoju. Zajednički će koristiti i dvorište i dvoranu pa će zajedno sudjelovati i u aktivnostima – objasnila je ravnateljica Dječjeg vrtića Žirek Sandra Crnić.
– Ovaj projekt je među najmodernijim i najkvalitetnijim standardima u Republici Hrvatskoj. Pokazali smo si i cilj kojim ćemo težiti i u daljnjoj izgradnji vrtića. Izuzetno je bitno reći da je to integracijski vrtić u kojem će se djeca s teškoćama integrirati s onom djecom bez teškoća – naglasio je Barišić.
Jedna skupina djece ovog vrtića učit će i strane jezike. – Od 1. listopada omogućili smo verificirani program koji smo dobili još proljetos. Ove godine krenut ćemo sa skupinom na stranom jeziku tako da za sada imamo jednu skupinu na engleskom jeziku. Imamo veliku potrebu i interes roditelja da budu i dvije skupine. Gledat ćemo da sljedeće pedagoške godine otvorimo još jednu skupinu na stranom jeziku – najavila je Crnić.

Odgojiteljice Dječjeg vrtića Žirek djecu svakodnevno podučavaju i ekološkom odgoju. – Mi smo dobili međunarodni status eko škole i već drugu godinu provodimo program ekološkog odgoja, zdrave hrane i naša djeca se u okviru kurikuluma jedna od važnijih zadaća je ekološki odgoj – ispričala je Crnić.

Novi objekt vrtića prostire se na 1 500 metara kvadratnih gdje djeca imaju i veliki galerijski prostor za likovno izražavanje te prostor za tjelesni odgoj. A da ovdje nije kraj gradnji kvalitetnih i modernih vrtića potvrdio je i gradonačelnik. – Prioritet je vrtić u Selnici, projektira se vrtić u Maloj Buni, a interes je i Vrhovje, smanjen je kapacitet, a veliki pritisak je u Vukovini i Starom Čiču. I u samoj Velikoj Gorici će se graditi jer je vrtić u Kurilovečkoj stariji vrtić koji je bio montažnog oblika, a gradit će se novi.
Vrtić je blagoslovio velečasni Ivan Norbert Koprivec. Svečanom otvorenju prisustvovali su brojni uzvanici, a najsretniji su bili najmlađi i njihove odgojiteljice čije su pjesme i koreografije uljepšale samo otvorenje. Otvorenje vrtića označilo je i početak obilježavanja Dječjeg tjedna u Velikoj Gorici.

Objava FOTO Svečano otvoren novi objekt Dječjeg vrtića Žirek pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.