Prijava

Vaša prijava

FOTO Osobe s cerebralnom paralizom mogu sve


Udruga osoba s invaliditetom Suncokret obilježila je Svjetski dan cerebralne paralize druženjem s građanima i članovima Udruge. Tako su se svi mogli pobliže upoznati s radom Udruge i načinom na koji se oboljeli i njihove obitelji nose s cerebralnom paralizom.

– Osobe s cerebralnom paralizom su vrlo česte u našem društvu, mada su često nevidljive iako su u obitelji ili su smješteni u nekakvim domovima na dnevnom, poludnevnom ili stalnom boravku. Mi imamo kreativne radionice. Planiramo i stručna savjetovanja organizirati u suradnji s Edukacijsko rehabilitacijskim fakultetom. Predavanja bi bila vezana za roditelje i za same osobe s cerebralnom paralizom, da ih se uputi na njihova prava i kako ih ostvariti. Oni mogu biti uključeni u redovnu školu, no nekada su ograničenja kada su smješteni u posebne škole kao što je Goljak ili Centar za odgoj i obrazovanje – ispričala nam je Jadranka Kosović, predsjednica Udruge Suncokret.

Problem nastupa kada osobe s cerebralnom paralizom završe školovanje i krenu u potragu za poslom. Tada nailaze na zatvorena vrata. – Tržište rada je njima prijeko potrebno da bi mogli samostalno živjeti i privređivati sami za sebe i živjeti normalan društveni život u kojem su oni normalno zastupljeni u svim sferama društva – rekla je Kosović.

Objava FOTO Osobe s cerebralnom paralizom mogu sve pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.