Prijava

Vaša prijava

FOTO Belgijanac Stephan tromilijunti je putnik Zračne luke Franjo Tuđman


Ova godina za Zračnu luku Franjo Tuđman bila je godina za pamćenje. U ožujku je otvoren novi terminal Zračne luke, u Hrvatsku je stigla aviokompanija Emirates koja je u lipnju uvela izravni let Zagreb-Dubai,a uz taj uvedeni su još brojni novi letovi – Dusseldorf, Stockholm, Helsinki, Oslo, Bukurešt i Doha. Zabilježeni su rekordni rezultati u prometu, a danas je zabilježen najiščekivaniji rekord – stigao je tromilijunti putnik. Prvi put u povijesti Zračna luka Franjo Tuđman godinu završava s više od tri milijuna putnika u jednoj godini.

Tromilijunti putnik Zračne luke Franje Tuđman je Belgijanac Stephan de Bleser koji je putovao letom Croatia Airlinesa OU4456 Zagreb – Bruxelles. Ugodno ga je iznenadio doček, koji su mu pripremili djelatnici Zračne luke, kada se došao prijaviti u prostoru za registraciju. – Bio sam tjedan dana u Hrvatskoj na zubnoj njezi u jednoj stomatološkoj poliklinici. Sada se vraćam kući jer već ujutro moram raditi. Ovo mi je drugi posjet Hrvatskoj, prvi put sam bio u listopadu u razgledavanju Zagreba – rekao je Stephan de Bleser.

Belgijanac je dobio poklon bon u vrijednosti 200 eura koji može iskoristiti u Aelia Duty Free Shopu u Zračnoj luci Franjo Tuđman te dvije povratne karte Croatia Airlinesa.

– Tromilijunti putnik Zračne luke Zagreb, s obzirom na to da je bio na letu Croatia Airlinesa, dobio je dvije međunarodne povratne karte po izboru, na bilo kojoj međunarodnoj destinaciji Croatia Airlinesa. Mi imamo deset postotno povećanja broja putnika ove godine pa aerodrom isto tako ima značajno povećanje broja putnika u kojem smo i mi sudjelovali. Nadamo se da će se tako nastavili i u budućnosti – ispričao je Boris Kolka, direktor prodaje i marketinga Croatia Airlinesa.

Iako donedavno nisu očekivali da će ovoliki broj putnika u jednoj godini proći Zračnom lukom Franjo Tuđman, u nadolazećim godinama očekuje se povećanje ovog broja. Prošle godine Zračnom lukom prošlo je 2,8 milijuna putnika. – Tri milijuna putnika ove godine već je prošlo Zračnom lukom. Očekujemo do kraja godine 3,1 milijun putnika. Mi smo očigledno jako sretni. Zbog gradnje novog terminala broj će rasti i u nadolazećim godinama. Croatia Airlines nam je najbolji partner i vrlo smo sretni što s njima slavimo tromilijuntog putnika. Prije dva tjedna proslavili smo dvomilijuntog putnika Croatia Airlinesa. Prije nekoliko godina nismo očekivali da ćemo tako brzo dosegnuti ovu brojku i to je vrlo dobar znak za investicije u ovoj zemlji, izgradnju novog terminala – objasnio je Jacques Feron, predsjednik Uprave Međunarodne zračne luke Zagreb.
Milijuntni putnik Zračne luke Franjo Tuđman ove godine dočekan je 30. svibnja, četiri dana ranije nego prošle godine, a dvomilijunti 28. kolovoza što je čak 21 dan ranije nego lani. Najprometniji dan u godini bio je ponedjeljak, 17. srpnja, a u rujnu je prevezeno najviše tereta u povijesti Zračne luke – 1 342 tone. Ove godine je prevezeno 30 posto više tereta nego prošle godine, a ukupan promet povećao se za 12 posto.

U sljedećoj godini očekuje se i rast prometa tereta, ali i dolazak novih kompanija. Svoj dolazak već su najavile dvije zrakoplovne kompanije – Aegean Airlines iz Grčke te Air Canada. Od svibnja 2018. godine grčka kompanija tri puta tjedno direktno će povezivati Zagreb i Atenu, a od lipnja 2018. će Zagreb i Toronto biti povezani šest puta tjedno.

Foto: Josip Škof

Objava FOTO Belgijanac Stephan tromilijunti je putnik Zračne luke Franjo Tuđman pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.