Prijava

Vaša prijava

OSS Buševec organizira božićni koncert “Betlehemska štalica”


U subotu, 23. prosinca u 19 sati u Crkvi Svetog Ivana Krstitelja u Buševcu održat će se Božićni koncert pod nazivom “Betlehemska štalica”. Riječ je o glazbenom putovanju na krilima hrvatske božićne tradicije. Organizator koncerta je Ogranak Seljačke sloge Buševec.

– Ovaj ansambl već dvadeset i dvije godine održava tradiciju izvođenja božićnih koncerata temeljenih na pučkoj božićnoj glazbenoj tradiciji. Svih ovih godina izvedeno je preko 80 naslova. I ovogodišnja koncepcija temelji se na pučkim napjevima iz tri veće regije. Prije svega tu je Sjeverozapadna Hrvatska (Zagorje, Podravina, Međimurje i Turopolje), zatim Dalmacija, te Slavonija. Koncert otvaramo turopoljskim božićnim napjevima. Dalmaciju predstavljaju karakteristični napjevi mediteranskog ugođaja, ali i jedan dinarski napjev zabilježen na Velom Ižu (poznato je da je živalj zadarskog i šibenskog otočnog područja uglavnom dinarskog porijekla). Slavonija je predstavljena s tri napjeva. Sredinu koncerta obilježili smo napjevima iz Međimurja i Podravine. Koncert završavamo s dva zagorska napjeva, od kojih je trikraljska tema “Sveti tri kralji so zvezdo zbrali” posebno zanimljiva zbog svog, gotovo, plesnog karaktera – poručuju organizatori.

Dirigent koncerta je Bojan Pogrmilović, a nastupit će preko trideset pjevača, pjevačica i svirača te solisti Marta Jurenić, Irena Paulić, Lea Rožić i Vlatka Sever.

Program:
1. PRVA JE VURA, Turopolje
2. POSLUŠAJTE SI VEZDA, Turopolje
3. POSLAN BI ANGEL GABRIJEL, Turopolje
4. DOŠEL JE Z NEBA, Turopolje
5. SPAVAJ, SPAVAJ, DITIĆU, Veli Iž
6. RODILO TI ŽITO I ŠENICA, Veli Iž
7. VESELMO SE, Vodice
8. ZVAN BETLEMA, Podravina
9. NA SVET NAM JE, Međimurje
10. AJDE BRAĆO DA IDEMO, Slavonija
11. BETLEMSKA ŠTALICA, Slavonija
12. NA SALAŠU KOD BETLEMA, Slavonija
13. VSE PTIČICE LEPO POJE, Zagorje
14. SVETI TRI KRALJI SO ZVEZDO ZBRALI, Zagorje.

Objava OSS Buševec organizira božićni koncert “Betlehemska štalica” pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.