Prijava

Vaša prijava

Pronađen dokaz da je Prva čitaonica u Velikoj Gorici otvorena 3. siječnja 1886.


Na sva tri odjela Gradske knjižnice Velika Gorica – Središnjem odjelu za odrasle, Dječjem odjelu i Područnoj knjižnici Galženica u srijedu, 3. siječnja vršit će se besplatan upis za sve nove članove Knjižnice koji se po prvi puta upisuju u Knjižnicu. Besplatni upisi organizirani su povodom Dana Gradske knjižnice Velika Gorica od 8 do 19 i 30 sati, a za upis je potrebno predočiti osobnu iskaznicu ili zdravstvenu pri upisu djece.

– U 2018. godini po prvi put obilježit ćemo Dan Gradske knjižnice Velika Gorica već početkom godine, na datum 3. siječnja, umjesto dosadašnjeg tradicionalnog obilježavanja 3. ožujka. Što se promijenilo u odnosu na prethodne godine? Došlo je do jednog, za našu knjižnicu vrlo važnog otkrića! Naime, tijekom svojih istraživanja građe u Hrvatskom državnom arhivu gospodin Aleksandar Božić sasvim je slučajno među nerazvrstanim materijalima pronašao dokument za koji smo smatrali da će uvijek ostati zagubljen. Riječ je pravilima Prve čitaonice u Velikoj Gorici datiranima 3. siječnja 1886. Temeljem prethodnih istraživanja o povijesti velikogoričke knjižnice tradicionalno smo Dan knjižnice obilježavali u ožujku, ali sada je pred nama dokaz da je knjižnica zapravo osnovana već u siječnju – objasnili su iz Gradske knjižnice Velika Gorica.

Od 1. siječnja nadalje korisnicima Knjižnice i ostalim sugrađanima starijima od 75 godina omogućen je besplatan upis u Knjižnicu kao i besplatna obnova. Tako članovi mogu koristiti sve usluge knjižnice – čitati dnevni tisak i posuđivati knjige u svim lokacijama.

– Svaki šesti stanovnik Velike Gorice i okolice naš je član, pridružite nam se i Vi! Akcija se odnosi samo na osobe koje se po prvi put upisuju te ranije nisu bile članovi Gradske knjižnice Velika Gorica – naglasili su iz Knjižnice.

Objava Pronađen dokaz da je Prva čitaonica u Velikoj Gorici otvorena 3. siječnja 1886. pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.