Prijava

Vaša prijava

FOTO Goričani u godinu dana spasili živote gotovo deset tisuća ljudi


Kroz cijelu godinu Crveni križ u suradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu organizira akcije dobrovoljnog darivanja krvi. Ove godine u Velikoj Gorici bilo ih je 28. Gradsko društvo Crvenog križa Velika Gorica tako je godinu završilo s 3 299 prikupljenih doza krvi što znači da su Goričani spasili živote gotovo deset tisuća ljudi, jer samo jedna doza spašava tri života.

Posljednja ovogodišnja akcija dobrovljnog darivanja krvi održana je 27 i 28. prosinca kada joj je pristupilo 237 darivatelja, odbijeno ih je 19, a prikupljeno je 218 doza.

Ivan Skrbin iz Gradića jučer je krv darivao 89. put. Počeo je još dok je bio u vojsci. Danas mu je to sasvim normalno pa mu teško pada kada zbog bolesti ne može darivati. – Svaki put kada dajem krv znam da će nekome to trebati, da je to dobrovoljno i da će pomoći nekome dalje u životu. Da ne mogu dati, to mi je žao jer sam se već naviknuo, da mogu i na veći način pomoći drugim ljudima – rekao nam je Skrbin.

Željko Arambašić iz Kobilića ovog je prosinca krv darivao 46. put. Veseli ga što niti jednom nije bio odbijen. – Presretan sam i prezadovoljan što mogu drugome pomoći. Ujedno je ovo jedan vid liječničkog nadzora za svoje zdravlje. Smatram da je dobro pristupiti davanju krv jer vas doktorica pregleda i konstatira vaše zdravstveno stanje.
Neki darivatelji na akcije dolaze u društvu prijatelja ili obitelji, ali ima i onih koji se na ovakav humanitarni pothvat još nisu odvažili. Ivan im poručuje da se odvaže i da ih ničega ne treba biti strah jer se radi o lijepoj i humanoj gesti. – Mnogi se ne odlučuju, misle nešto negativno, ali to je pozitivno u svakom slučaju. Krv se obnavlja kada daješ svoju krv. Mnogi se boje, no nema straha, od srca se osjeti da je radosno kada se pomaže drugima.

Ivana Homan Peternac također se odazvala akciji Crvenog križa i darovala krv. – Muž je bio taj koji je začetnik u obitelji, on već ima priličan broj pa zašto ne ako mogu nekome pomoći. 

I Mario Srbić redovit je na akcijama. Jučer je krv darivao 13. put. – Planirao sam jako dugo, već s 18 godina, ali nikako krenuti i prije par godina sam odlučio i sada idem redovno. Stvarno bih volio preporučiti svakome. Bolje se osjećate i korisnim poslije darivanja – rekao nam je Mario.
– Gorica stvarno iz godine u godinu raste. Svake godine imamo sve više darivatelja i doza novih, mladih darivatelja, dolazi nam dosta srednjoškolaca. U susret nam izlaze i gradske organizacije poput Doma kulture Galženica, Policijska postaja i Club 100 u čijim prostorima provodimo akcije i ovim putem im se zahvaljujemo na tome – rekla je Renata Deak iz Crvenog križa Velika Gorica.

Odvojite stoga desetak minuta i darujte krv jer tako zaista spašavate nečiji život. Nova prilika za dobro djelo bit će već 16. i 17. siječnja za kada se pripremaju nove akcije dobrovoljnog darivanja krvi.

foto: Mario Žilec

 

 

Objava FOTO Goričani u godinu dana spasili živote gotovo deset tisuća ljudi pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.