Prijava

Vaša prijava

FOTO Male životinje predstavilo skoro 70 uzgajivača iz Hrvatske


Golubovi, male ptice, zečevi, koke i pijetlovi predstavljaju se ovog vikenda na 12. županijskoj izložbi malih životinja s ocjenjivanjem u predvorju Srednjoškolskog centra u Velikoj Gorici. Čak 549 primjerka malih životinja građani mogu vidjeti danas do 20 sati i sutra od 8 do 13 sati. Izlagači, njih 67, došli su iz raznih krajeva Hrvatske: Zadra, Slunja, Karlovca, Zaboka i Križevaca. Predstavili su se s 296 golubova, 160 velike i male peradi, 40 kunića i isto toliko ptica i egzota.

Društvo za uzgoj i zaštitu malih životinja Velika Gorica 2005 organizator je izložbe na kojoj se sutra očekuje priznavanje turopoljske patuljaste kokoši kao izvorne pasmine.

– Turopoljska patuljasta kokoš u narodu poznata kao Jurek i Katica, u radnom je standardu i može se ocjenjivati, no da bismo mogli poduzeti daljnje korake i ići na priznavanje ispred Europskog saveza, mora se službeno priznati ispred Hrvatskog saveza i ući u standard hrvatskih pasmina peradi. Nadamo se da ćemo dobiti pozitivno mišljenje – rekao nam je Mihael Pavišić, predsjednik Društva.

Osim domaćih pasmina koka, na izložbi su predstavljeni i primjerci domaćih pasmina golubova pa se tako može vidjeti Vukovarska golubica, Zadarski prevrtač, Brodski prevrtač, Međimurska lastavica, Slavonski prevrtač i brojne druge.

Suci ocjenjuju karakteristike svake pasmine, no predsjednik Udruge malih životinja Zabok 2000, Stjepan Tisanić, koji je ujedno i međunarodni sudac za golubove, ističe kako ne treba biti prestrog u ocjenjivanju jer im je cilj privući što više mladih uzgajivača malih životinja.

– Na ovakvim izložbama tražimo da su primjerci raznovrsni sa što više boja. Kvaliteta nam nije najbitnija jer ako su kriteriji previsoki, destimuliramo uzgajivače. Drago nam je kada imamo domaće, hrvatske pasmine. Ovdje ih ima dosta, to trebamo cijeniti, Velika Gorica voli domaće pasmine. Želja nam je da naše pasmine se što više uzgajaju kako bi se poboljšala kvaliteta i kako bi bile priznate i na svjetskoj razini – istaknuo je Tisanić.
Svjetsku slavu za sada su stekli Dalmatinska zimovka i Sisački prevrtač.

Da pomlatka među uzgajivačima malih životinja ima, potvrdio je 11-godišnji Borna Bačurin koji se godinu dana bavi uzgojem Patuljastih kokinkina. U tome mu pomaže cijela obitelj. Sestra Nika na izložbi je bila zadužena za fotografiranje, a Borna nam je ispričao kako se počeo baviti uzgojem.

– Prvo je baka dobila obične kokoši za jaja. To mi se svidjelo pa sam išao dalje. Čovjek se s tim rodi i zaljubi se u to.

Ova izložba u Velikoj Gorici ima tradiciju dugu 12 godina, čemu su pridonijeli i brojni posjetitelji koji redovito na nju dolaze. Male životinje posebno su atraktivne zbog izgleda, ponašanja i glasanja, što je zanimljivo ne samo najmlađima, već i njihovim roditeljima pa nerijetko na izložbu dođu cijele obitelji.

– Ponosni smo što je ovo već 12. tradicionalna županijska smotra u našem gradu. To podržavamo i nastojimo napraviti iskorak prema jednom dijelu možda neistraženog područja. Treba uključiti i najmanje i što veći broj ljudi da dođu pogledati ovu hvalevrijednu izložbu – pozvao je zamjenik gradonačelnika Velike Gorice, Krešimir Ačkar.

U Hrvatskom savezu udruga uzgajivača malih životinja registrirane su tri udruge uzgajatelja malih životinja iz Zagrebačke županije na čijem je području registrirano i oko stotinu uzgajatelja.

– U Zagrebačkoj županiji ima mnogo izvornih hrvatskih pasmina malih životinja, od gusaka, pataka, kokoši i to je budućnost za uzgajivače, da se ulaže više vremena, novaca i ljubavi u te životinje. Mi smo tu da im pomognemo s našim natječajima, da ih promoviramo. Važno je mlade i djecu upoznati s bogatstvom koje daju male životinje kako bi i oni sutra bili i uzgajivači i ljubitelji malih životinja – rekao nam je Josip Kraljičković, pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo.

Iako se izložba održava u vrijeme školskih praznika, interes posjetitelja svake godine sve je veći. Čini se kako velikogorička tradicija uzgoja malih životinja ima sigurnu budućnost.

foto: Mario Žilec

Objava FOTO Male životinje predstavilo skoro 70 uzgajivača iz Hrvatske pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.