Prijava

Vaša prijava

Online peticija: traže od Vlade RH da na dnevni red uvrste točku o izmještanju asfaltne baze u Donjoj Lomnici


Inicijativa STOP asfaltnoj bazi u Donjoj Lomnici pokrenula je online peticiju u kojoj traže od Vlade Republike Hrvatske da na dnevni red uvrsti točku o izmještanju asfaltne baze u Donjoj Lomnici. Kako kažu iz Inicijative, ova peticija jedini je način da upozore javnost na kršenje Arhuške konvencije, Deklaracije o ljudskim pravima te Ustava RH, ali i na mogućnost onečišćenja pitke vode, direktni utjecaj na zdravlje djece, trovanje lokalnog stanovništva te štetni utjecaj na floru i faunu turopoljskog kraja.

Peticija je pokrenuta 3. siječnja, a do danas je prikupljeno 585 potpisa. Potrebno je 1000 potpisa. – Tražimo od Vlade RH da u svoj dnevni red uvrsti točku o izmještanju asfaltne baze iz Donje Lomnice. Želimo izmještanje pogona asfaltne baze i betonare Strabaga iz Donje Lomnice, iz naseljenog mjesta, iz blizine vrtića i škola, deset metara od prozora dječje sobe koja je izgrađena protivno volji mještana, kojoj je dokumentacija izdana bez obavještavanja javnosti, na područje industrijske zone, van zone stanovanja – piše u peticiji koja će biti upućena predsjedniku Hrvatskog Sabora Gordanu Jandrokoviću te saborskom Odboru za zaštitu okoliša i prirode.

Priča o asfaltnoj bazi seže još u 2004. godinu, građevinska dozvola izdana je 2016. godine, a ubrzo su počeli i prvi radovi. Prošle godine održano je nekoliko prosvjeda u Velikoj Gorici i Donjoj Lomnici kako bi se zaustavili radovi na izgradnji asfaltne baze, a održana je i tematska sjednica Gradskog vijeća o izgradnji asfaltne baze.

Iz inicijative pozivaju građane da potpišu peticiju, a najavili su i novi prosvjed na Markovom trgu.

Objava Online peticija: traže od Vlade RH da na dnevni red uvrste točku o izmještanju asfaltne baze u Donjoj Lomnici pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Obnovljen prostor Odgojnog zavoda Turopolje

Ena i Pavao pozvani na državno Natjecanje iz Fizike