Prijava

Vaša prijava

Na Matičinom četvrtku doznajte sve o povijesti Turopoljskog luga


Na Matičinom četvrtku sutra u 19 sati u Muzeju Turopolja bit će predstavljena monografija ”Turopoljski lug”. O monografiji će govoriti njezini autori Aleksandar Božić i Barica Sakoman Božić. U glazbenom dijelu nastupit će Ansambl ”Zlatne godine” dok će pjesmu Molitvu šume recitirati Luna Fabijanić.

Magna silva (Turopoljski lug) monografija je o šumi koja je neraskidivo vezana za povijest Turopolja i Plemenite opčine turopoljske. U knjizi na 370 stranica opisuje se povijest Turopoljskog luga, njegova rasprostranjenost, veličina i značaj za Turopolje još od rodovskih zajednica. U knjizi se također raščlanjuje povijest pragoveda tur i odnos s europskim bizonom koji se u Poljskoj, u kojoj je očuvan, naziva ”žubr”.

U knjizi je predstavljen i jedan od najstarijih običaja tzv. Žirenje, zatim zaboravljene legende o mogutima te priča o starom tzv. Turskom ili frajličinom hrastu. Sažeci svih poglavlja prevedeni su na engleski i njemački jezik.

Navedene su i najznačajnije zaštićene i ugrožene vrste biljaka i životinja u Turopolju. Posebni značaj monografiji daje petstotinjak fotografija kojima su većinom autori Barica Sakoman Božić i Aleksandar Božić te fotografije Glasnika Turopolja.

Objava Na Matičinom četvrtku doznajte sve o povijesti Turopoljskog luga pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Školsko Natjecanje iz Matematike

Jurjevo u Kurilovcu